A háború keserű öröksége - Bryan Adams fotói súlyosan sebesült katonákról

A háború keserű öröksége - Bryan Adams fotói súlyosan sebesült katonákról

2018. január 09. Mai Manó Ház

A világhírű dalszerző és énekes Bryan Adams már régóta ismert fotósként is, több tucat kiállítása volt és több fotóalbuma is megjelent. Eleinte főleg hírességekről készített portrékat, majd később a reklám- és a divatfotózásban is sikereket ért el. Adams a világ egyik legnagyobb divatfotósától, Herb Ritts-től tanult, mely alapvetően befolyásolta a hűvös nézőpontok és harmonikus kompozíciók által meghatározott stílusát és varázsolta ikonná a sztárt.
Öt évvel ezelőtt, 2013-ban jelent meg a Steidl kiadó gondozásában a sebesült brit katonák portréit bemutató Wounded - The Legacy of War című fotóalbuma. Adams a könyv kapcsán megemlítette, hogy a katonákról legtöbbször csak akkor készítenek képeket, ha valamilyen kitüntetést kapnak. Az ő képein azonban súlyosan bántalmazott katonák láthatók. Adams modelljei olyan katonák, akik Irakban vagy Afganisztánban sebesültek meg, többnyire súlyosan: elvesztették egy vagy több végtagjukat, megvakultak vagy égési sérüléseket szereztek.
Ezek a közvetlen, provokatív fényképek optimista, humoros, de néha zavaró hangulatot sugároznak. Adamsnek lenyűgöző módon sikerül ezekkel a portrékkal megragadni a büszkeséget, a humort és az élni akarás hihetetlen erejét. A sorozat bemutatja a háború keserű örökségét, ugyanakkor a szabadság iránti elkötelezettséget is. - olvashatjuk a kurátori szövegben a 2013-ban megrendezett bécsi kiállítása kapcsán.  

bryanadamswounded001.jpgFotó: Bryan Adams: Joe Townsend, 2013 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)

Látnunk kell, hogy mi történik, amikor háborúba megyünk. Nem dughatjuk a fejünket állandóan a homokba és nem számíthatunk arra, hogy tanulni fogunk a hibáinkból. Olyan sok ember tért vissza sérülten a háborúkból, és a világ már oly sok embert vesztett el. [...] Lord Dannatt tábornok megjegyezte, a fényképeket nézve arra gondolt, hogy ha nem lennének a szakképzett egészségügyi munkatársak és az általuk alkalmazott modern orvosi technikák - amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a súlyos sebesültekkel foglalkozzanak a csatatéren - akkor a fényképeken szereplő modellek többsége már halott lenne. Biztos vagyok benne, hogy a másik oldalon nincsenek ilyen lehetőségek. - nyilatkozta Adams, aki a portréfényképezéshez főleg Zeiss és Mamiya optikát használ. 

bryanadamswounded002.jpgFotó: Bryan Adams: Craig Wood (18), 2011 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded003.jpgFotó: Bryan Adams: Karl Hinnett, 2011 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded004.jpgFotó: Bryan Adams: Hannah Campbell, 2011 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded005.jpgFotó: Bryan Adams: Rick Clement, 2013 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded006.jpgFotó: Bryan Adams: Ricky Fergusson MC, 2012 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded007.jpgFotó: Bryan Adams: Jaco van Gass (24), 2013 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)

(forrás: ostlicht.at; mno.hu; buzzfeed.com; elle.hu; kaltblut-magazine.com)

A 2011-ben Líbiában meggyilkolt Tim Hetherington fotóriporter Sleeping Soldiers című sorozatát, mely az Afganisztánban harcoló amerikai katonákat alvás közben mutatja ITT találod.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mpl 2018.01.10. 07:31:19

Mamiya lesz az a “Miyama” :-)

dezsoke007 2018.01.10. 09:49:56

Számomra ez inkább csupán dokumentálása a sebesüléseknek, a kurátori szöveget a poszt elején túlzónak találom. Vagy valamit nem értek

eßemfaßom még áll 2018.01.10. 10:58:40

"Ezek a közvetlen, provokatív fényképek optimista, humoros, de néha zavaró hangulatot sugároznak. Adamsnek lenyűgöző módon sikerül ezekkel a portrékkal megragadni a büszkeséget, a humort és az élni akarás hihetetlen erejét. A sorozat bemutatja a háború keserű örökségét, ugyanakkor a szabadság iránti elkötelezettséget is. - olvashatjuk a" termék reklámanyagában. Vegyen ön is híres ember által fotózott sebesült katonafotót. Most akciós!

PS.: ezért is ki leszek tiltva?

gigabursch 2018.01.10. 11:18:30

Érdemes volt AEÁ-nak elmennie a világ másik végébe

Mai Manó Ház · http://maimanohaz.blog.hu 2018.01.10. 13:36:10

@mpl: :) khmm.. elnézést.
és köszi, javítva.

metax 2018.01.10. 16:27:56

Nagy köszönet ezért a bejegyzésért! B. Adams eddig is az egyik kedvenc énekesem volt, de most még nagyobbra nőtt a szememben. Eme kvalitásáról eddig nem volt tudomásom.

Mai Manó Ház · http://maimanohaz.blog.hu 2018.01.11. 00:00:25

@metax: Örülök és köszönöm a visszajelzést!