Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A HÉT FOTÓSA - Válogatás Leonard Freed a New York-i bűnüldözők munkáját bemutató sorozatának képeiből (18+)

2018. január 11. Mai Manó Ház

Leonard Freed - akinek családja Kelet-Európából vándorolt Amerikába - 1929. október 23-án született Brooklynban. A tanulmányai befejezése után Freedet eleinte a festészet érdekelte, ám későbbi utazásai során végül Hollandiában kezdett el fényképezni, ezzel egy új szenvedélyét fedezte fel, mely egész életében végigkísérte.
29 évesen Amszterdamba költözött, hogy az ottani zsidó közösségről készítsen sorozatot. Az 1960-as évek során továbbra is szabadúszó fotóriporterként dolgozott; dokumentálta az Amerikai Polgárjogi Mozgalmat (1964-65), a Yom Kippur-háborút 1973-ban és a New York-i rendőrség mindennapjait is (1972-1979) megörökítette. Karrierje az amerikai polgárjogi mozgalom során érte el csúcspontját, amikor Martin Luther Kinggel Alabamától Washingtonig utazta végig az Egyesült Államokat. Az ekkor készült sorozat képeiből 1968-ban jelent meg egy fotóalbum.
Leonard Freed korai munkáiból Edward Steichen is megvásárolt három fényképet a Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) gyűjteményébe. 1967-ben Cornell Capa Freedet választotta azon öt fotós egyikének, akik részt vehettek a New York-i Riverside Múzeumban megrendezett Concerned Photography kiállításon. Freed végül csak 1972-ben csatlakozott a legendás Magnum Photos ügynökséghez. Az évek során Freed képei többek között a Der Spiegel, a Die Zeit, a Fortune, a Libération, a Life, a Look, a Paris-Match, a Stern és a Sunday Times magazin oldalain jelentek meg.
Élete hátralevő részében Freed Olaszországban, Törökországban, Németországban, Libanonban és az Egyesült Államokban fényképezett és idővel a mozgókép is felkeltette figyelmét, így négy filmet forgatott a japán, a holland és a belga televízió számára. Leonard Freed 2006 novemberében hunyt el New Yorkban.

Mivel ezen a héten Leonard Freed a New York-i metróban újévkor készült képét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfus leghíresebb sorozatának képeiből válogattunk. 

freed001.jpgFotó: Leonard Freed: Részlet a Police Work című sorozatból, New York City. 1978
© Leonard Freed/Magnum Photos

Munkái műfajilag a fotóriporthoz sorolhatóak. Sorozatban gondolkodott, de nemcsak azért, hogy a legjobban elkapott kép váljon a nyilvánosság számára hozzáférhetővé, hanem azért is, mert fényképes gondolkodásában fontos szerepe volt a szituációk szüntelen változásának, az elmozdulásnak, a jelentések időről időre történő folyamatos alakulásának. Képeinek szereplői nem sztárok, vagy ismert emberek, a helyek ritkán híresek vagy felismerhetőek, képein nincsenek nagy katasztrófák és látványosságok: hétköznapi emberek, hétköznapi helyeken és helyzetekben, jönnek, mennek, belekeverednek, kivonják magukat és elbújnak, erőszakot követnek el vagy áldozattá válnak. - írta Frazon Zsófi tíz évvel ezelőtt a Berlinben megrendezett Freed kiállítás kapcsán.
A hírhedten magas bűnözési ráta miatt még a hetvenes évek elején a The Sunday Times Magazine of London szerkesztősége bízta meg Freedet, hogy készítsen képeket a New York-i rendőrség (NYPD) munkájáról. Az éveken keresztül készült Police Work című sorozat publikálása meglehetősen nagy vitákat váltott ki, melyre még az akkori – éppen a Bahamákon nyaraló – New York-i polgármester John V. Lindsay polgármester is reagált. Véleménye szerint a képek "felháborítóak" és "súlyos sértést jelentenek a városnak".
Freed a New York-i bűnüldözésről készült munkáit egy 1980-ban megjelent könyvben publikálta először. A fotográfus a könyv bevezetőjében arról írt, hogy az NYPD életét bemutató sorozat célja az volt, hogy arcot adjon azoknak az embereknek, akik életüket a bűnüldözésnek szentelték. A Police Work sorozat - a bűnüldözés összes szegmensét érintve – a lovasrendőrök, a helyszínelők, a nyomozók vagy éppen az irodai dolgozók mindennapjait tárja elénk.

A képre kattintva a sorozat további – néhol felkavaró, megrázó – fotóit is megnézheted! Csak akkor lépj tovább, ha ezt megértetted. 

(forrás: magnumphotos.com; wikipedia.org; tranzitblog.hu; huffingtonpost.com)

A BRFK helyszínelőinek évtizedekkel ezelőtt készült felvételeit - amelyekből több tízezer negatívkockát őriz Budapest Főváros Levéltára - tavaly óta a Fortepanon is megtekinthetjük. Ezekből a felvételekből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása