Kép-kockák #27 – Harold Edgerton: A lehulló tejcsepp (1935)

2018. január 16. Mai Manó Ház

Harold E. Edgerton a MIT (Massachusetts Institute of Technology) hallgatójaként 1927-ben fejezte be tanulmányait, majd egy évvel később már tanított a neves intézményben. Önálló fényképészként kifejlesztette a gyors mozgások rögzítésére alkalmas stroboszkópikus fotózási eljárást. A stroboszkopikus fotográfia olyan ábráztolási mód, ahol a fényképen az előre eltervezett mozgássor, amely szabad szemmel nem látható és a pillanat tört része alatt zajlik, fázisokban jelenik meg.
Sok műve mérföldkőnek tekinthető, egyik leghíresebb munkáját (Tejcsepp, 1957) a Time magazin beválogatta a világ legfontosabb 100 fotográfiája közé. Mai bejegyzésünkben egy kevésbé ismert, kilenc képkockából álló, 1935-ben készült sorozatát mutatjuk be, mely a Metropolitan Museum of Art világhírű gyűjteményében található.

2011-ben ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját a MIT, ennek tiszteletére a főbejárati aula négy sarkában hatalmas molinók voltak kifeszítve, és az egyiken természetesen a tejcsepp volt látható (erről sajnos csak egy gyenge minőségű videómból kikockázott fotóm van, amit 2012. januárjában készítettem... - írta nekünk levelében olvasónk, Dr. G. Szabó István, aki képeket is küldött az intézmény látogatásról, amit ezúton is köszönünk.

(forrás: metmuseum.org; A 20. század fotóművészete - Museum Ludwig, Köln, Taschen, 2002)

1936-ban készült leghíresebb felvétele, mikor egy csepp tej koronaalakban esik egy tányér tejbe. A fotót 1937-ben állították ki a Museum of Modern Art épületében, két évvel később pedig a Flash! Seeing the Unseen by Ultra-High-speed Photography (Egy villanás! A láthatatlan is láthatóvá válik az ultragyors fényképészet segítségével) című könyvében publikálta. A fotó színes verziója 1957-ben készült el, ezt a képet ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása