A HÉT FOTÓSA - Válogatás John French, az egyik legnépszerűbb londoni divatfotós képeiből

2018. január 18. Mai Manó Ház

John French divat- és portréfotográfus Edmontonban, Londonban született 1907. március elsején, majd alig harminc évesen már egy neves reklámstúdió fotográfiai igazgatójaként dolgozott. 1942-ben feleségül vette Vere Denning (1910-1991) újságírót, aki a legfontosabb divatmagazinokba írt cikkeket. French 1948-ban nyitotta meg saját fotóstúdióját.
Együttműködve a Daily Express kiadóval, új ábrázolásmódjának köszönhetően úttörő szerepet játszott a divatfotózásban, emellett portréfotózást is vállalt. French innovatív stílusával az 1950-es és 1960-as évek egyik legnépszerűbb londoni fotósa volt. Nagy figyelmet szentelt modelljei kiválasztásában és a pózok, kompozíciók pontos beállításában, ám a beszámolók szerint az exponálás pillanatát mégis asszisztenseire (Terence Donovan és David Bailey) hagyta.
A fotográfus a leghíresebb modellekkel dolgozott együtt és meggyőzte az angol sajtó művészeti szerkesztőit, hogy használják a modellekről készült képeit, így a munkája szinte minden újságban és magazinban megjelenhetett. John French igyekezett mindig megragadni az eleganciát; fekete-fehér felvételein az 1950-es évek finomságát ötvözte a kortárs, 1960-as évek stílusával. 1966-ban French halála után, felesége Vere Denning a Victoria és Albert Múzeum fényképészeti archívumának adta képeit.

Mivel ezen a héten John French 1959-ben készült divatfotóját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben az angol fotós képeiből válogattunk. 

french001.jpgFotó: John French: Skater and the City Gentleman Skater wears a Digby Morton fur trimmed velvet coat, city gentleman Michael Bentley in the background, London. Daily Express, 1955 © John French 

french002.jpgFotó: John French: Barbara Goalen in strapless evening dress by John Cavanagh designer, Covent Garden Station, London, 1954 © John French 

french003.jpgFotó: John French: Barbara Goalen dress Lily Schroter, 1951 © John French 

french004.jpgFotó: John French: Barbara Goalen 1950’s © John French 

french005.jpgFotó: John French: Bettina in fur coat and hat by Jacques Fath, 1952 © John French 

french006.jpgFotó: John French: Anne Gunning in a Velveteen Evening Coat, 1952 © John French 

french007.jpgFotó: John French: Fiona Campbell-Walter and Anne Gunning in Tailored Suits, 1953 © John French 

french008.jpgFotó: John French: Celia Hammond and Patty Boyd in Edward Mann Dot and Moon Helmets, Pierre Cardin, 1965 © John French 

french009.jpgFotó: John French: Susan Abraham, John Cavanagh evening gown, Spring 1957  © John French 

french010.jpgFotó: John French: Jean Shrimpton in Madame Paulette stiffened net picture hat, 1963 © John French 

(forrás: wikipedia.org; pleasurephoto.wordpress.com)

A 20. század első évtizedében a féltónusos fekete-fehér nagyítási technika fejlődése lehetővé tette, hogy a folyóiratokban divatfotók jelenjenek meg, amelyek először francia magazinokban, például a La mode practique-ban tűntek fel. A divatfényképezés történetéről ITT olvashatsz bővebben.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása