Friedrich Seidenstücker mókás képei a berlini állatkertből (1925-1940)

Friedrich Seidenstücker mókás képei a berlini állatkertből (1925-1940)

2018. január 28. Mai Manó Ház

Az állatkert a húszas és harmincas évek egyik legnépszerűbb látnivalója volt Berlinben. A helyi sajtó szinte minden, többé-kevésbé látványos eseményről tudósított a medence, a karámok vagy épp a ketrecek széléről. A legtöbb hivatásos és amatőr fotósnak a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy képein elrejtse az állatkerti közeget. A fotográfusok a nagy gyújtótávolsággal igyekeztek azt a benyomást kelteni, mintha az állatokat a természetes közegükben fényképeznék le.
Egyikük azonban épp az ellenkezőjét, az állatkert legfurcsább pillanatait szerette volna megmutatni. Seidenstücker Leicával készült képein az állatokat és az azokat fényképező látogatókat vicces pózokban láthatjuk és a felvételekkel semmilyen illúziót nem kívánt létrehozni. Az 1882-ben született Friedrich Seidenstücker első nagyobb fotósorozata a berlini állatkertben készült. A fekete-fehér képek tanúbizonyságot tesznek Seidenstücker kiváló humoráról, amely végigkísérte egész pályafutását. Pocsolyaugrálók című sorozatának egy fotóját Variációk rovatunkban már mi is bemutattuk.
Seidenstücker a harmincas években szinte naponta járt az állatkertbe. Fotográfiáit ügynökségeknek és magazinoknak adta el, de 1933-ig az állatkertben is értékesítette a nyomatait. A látogatók elmondhatták, hogy milyen képet szeretnének, ám ő maga is különös érdeklődést mutatott a furcsa pillanatok iránt. Leginkább az állatok egymás közti játéka vagy az őket fényképező emberek érdekelték. Véleménye szerint az állatkert legfurcsább teremtményei a látogatók. A sorozat képei Fotos aus dem Zoo Berlin 1925 - 1940 címmel 1984-ben katalógus formájában is megjelentek.
Fantasztikus megfigyelőképessége, humorérzéke, a komikumra való hajlama tette őt Berlin mindennapi életének kiváló krónikásává. Mai bejegyzésünkben Seidenstücker állatkerti képeiből válogattunk. 

seidenstucker001.jpgFotó: Friedrich Seidenstücker: Részlet a Berliner Zoo című sorozatból, 1930-as évek
© Friedrich Seidenstücker
seidenstucker002.jpgFotó: Friedrich Seidenstücker: Részlet a Berliner Zoo című sorozatból, 1930-as évek
© Friedrich Seidenstücker
seidenstucker003.jpgFotó: Friedrich Seidenstücker: Részlet a Berliner Zoo című sorozatból, 1930-as évek
© Friedrich Seidenstücker
seidenstucker004.jpgFotó: Friedrich Seidenstücker: Részlet a Berliner Zoo című sorozatból, 1930-as évek
© Friedrich Seidenstücker
seidenstucker005.jpgFotó: Friedrich Seidenstücker: Részlet a Berliner Zoo című sorozatból, 1930-as évek
© Friedrich Seidenstücker
seidenstucker008.jpgFotó: Friedrich Seidenstücker: Részlet a Berliner Zoo című sorozatból, 1930-as évek
© Friedrich Seidenstücker
seidenstucker007.jpgFotó: Friedrich Seidenstücker: Részlet a Berliner Zoo című sorozatból, 1930-as évek
© Friedrich Seidenstücker
seidenstucker006.jpgFotó: Friedrich Seidenstücker: Részlet a Berliner Zoo című sorozatból, 1930-as évek
© Friedrich Seidenstücker

(forrás: spiegel.de)

A Fővárosi Állat- és Növénykertben készült régi képekből ITT találsz egy válogatást.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.