A Stern magazin meghatározó alakja: Robert Lebeck riportfotói és sztárportréi

2018. február 04. Mai Manó Ház

Az 1929-ben Berlinben született Robert Lebecket tizenöt éves korában sorozták be és elküldték a keleti frontra, ahol a Szovjet Hadsereg elfogta. A második világháború után hazatért Németországba és befejezte a középiskolát. Mivel a néprajz érdekelte, ezért etnológiát tanult először Zürichben, majd New Yorkban.
Huszonharmadik születésnapja élete fordulópontját jelentette, mert egy Retina 1A típusú fényképezőgépet kapott feleségétől ajándékba. 1952. július 15-én jelent meg élete első fotója a Heidelberger Tagesblatt című újságban, de csak 1955 hozta meg számára az igazi sikert, amikor a Revue magazin közölte egy riportsorozatát. Még ugyanebben az évben kinevezték az újság frankfurti irodájának vezetőjévé. A nagy áttörést a Kristall magazinban Afrikáról megjelent fotósorozata jelentette, később 1966-ban lett a Stern magazin munkatársa; kifejezésmódja, stílusa meghatározó volt a Stern magazin életében.
Robert Lebeck 2014. június 14-én hunyt el Berlinben.  

lebeck001.jpgFotó: Robert Lebeck: Karl-Marx-Strasse, 1960 © Robert Lebeck

Korai fekete-fehér képei, majd később a színes nagyításai igen kezdetleges technikával készültek. Az olyan képek, mint például az 1960-ban Leicával készült Ellopott kard szinte az egész világot bejárták. Robert Lebeck 1960 júniusában a Kristall magazin megbízásából utazott Kongóba, hogy a Leopoldville-ben megrendezett függetlenségi ünnepségről tudósítson. Miközben mindannyian a belga királyt szállító konvojra vártak, Lebecknek feltűnt a tömegben egy öltönyös, fekete férfi. A német fotóriporternek sikerült megörökítenie azt a pillanatot, amikor a fiatal férfi a király kardját a nyitott kocsiból elemelve futásnak eredt.
A kard ellopásáról készült fotó gyorsan bejárta a világsajtót és vált Belga-Kongó felszabadulásának fotóikonjává. Lebeck fotója első alkalommal a Paris Match-ban jelent meg 1960. július 9-én és később a Life magazin is leközölte a híressé vált felvételt. 

lebeck002.jpgFotó: Robert Lebeck: Az ellopott kard, Leopoldsville, 1960 © Robert Lebeck

Mai bejegyzésünkben Lebeck sztárportréiból és utazásai során készült riportképeiből mutatunk egy válogatást. 

(forrás: everydayishow.livejournal.com; A 20. század fotóművészete - Museum Ludwig, Köln, Taschen, 2002; fototortenet.blogspot.hu)

Nicephore Niépce - a világ legelső fotográfusának - egyik távoli leszármazottja Janine Niépce, aki egyike volt az első francia női fotóriportereknek. Az ő képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása