A HÉT FOTÓSA - Válogatás Wolfgang Suschitzky Londonban készült képeiből (1930-as évek)

2018. február 16. Mai Manó Ház

Wolfgang Suschitzky Bécsben született 1912. augusztus 26-án. Bár Suschitzky első szerelme a zoológia volt, de rájött, hogy Ausztriában nem élhet meg ebből a tudományból, ezért inkább nővére hatására– aki Edith Tudor-Hart néven lett ismert fotográfus – ő is fényképezni kezdett. A harmincas évek elején az osztrák politika és közhangulat alapján úgy döntött, hogy Ausztriában nincs jövője, így 1934-ben Londonba költözött, ahol már egy ideje nővére is élt. Suschitzky egy holland nővel, Helena Wilhelmina Maria Elisabeth (Puck) Voûte-nel házasodott meg Hampsteadban, és Hollandiába költöztek és közösen egy fotóstúdiót nyitottak. A felesége egy év múlva elhagyta, ezért Suschitzky 1935-ben visszatért Angliába, és négy évvel később 1939-ben feleségül vette Ilona Donathet , akitől 3 gyermeke született.
1935-ben kezdődött hosszú munkakapcsolata Paul Rotha operatőrrel. A Legjobb Film kategóriában a No Resting Place című filmjükért 1952-ben BAFTA díjat kaptak. Az elkövetkező évtizedekben Suschitzky rengeteg filmen dolgozott, köztük az 1971-ben készült Get Carteren. Állatokról készült fotóiból 1940-ben rendezték meg első kiállítását Londonban, majd ugyanabban az évben egy könyve is megjelent Hogyan fényképezzünk gyerekeket? címmel, melyet egy évvel később egy „állatos”verzió is követett. 1955-ben nagy hatással volt rá Edward Steichen Family of Man című kiállítása. Az emberek világszerte különbözőek és mindenhol azonosak kiállítási elv keltette fel leginkább érdeklődését, így a következő évtizedekben Burmában, Thaiföldön, Jemenben, Etiópiában és Indiában készített képeket az emberek mindennapjairól.
Wolfgang Suschitzky 104 éves korában Londonban hunyt el 2016-ban. 

ws000.jpgFotó: Wolfgang Suschitzky: Hurlingham Club, London, 1939 © Wolfgang Suschitzky


Mivel ezen a héten Suschitzky egy manchesteri képét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben Londonban készült képeiből válogattunk. A képre kattintva a 15 fotóból álló galériát találod. 

(forrás: wikipedia.org; everydayishow.livejournal.com)

John Thomson London utcai életét dolgozta fel az 1877-től 1878-ig havonta megjelenő Street Life in London című fotósorozatában. A fotográfus természetes környezetükben fényképezte az embereket, igen életszerűen mutatta be a legszegényebb osztályok életét és munkáját. Thomson londoni képoeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása