15 világhírű fotó, melyet Leicával fényképeztek

2018. március 18. Mai Manó Ház

Minden idők legdrágább fényképezőgépeként, 2,4 millió euróért kelt el egy 1923-es Leica tesztpéldány a március 10-én megrendezett bécsi árverésen. A 0-ás sorozatú, 122-es sorszámú készüléket mindössze 400 ezer euróért hirdették meg, ám egy ázsiai magángyűjtő végül hatszorosáért, 748 millió forintnak megfelelő összeget fizetett érte. - számoltunk be mi is a világrekordról.
E. Leitz Optische Werke céget Ernst Leitz alapította meg 1907-ben, eleinte még távcsövek gyártására, de 1913-ban már az első fényképezőgépei is megjelentek. A cég egyik mérnöke, Oskar Barnack 1914-ben azzal az igénnyel alkotta meg az első Leica prototípust (akkor még nem ezen a néven), hogy az akkor uralkodó nagy képkocka méretű fényképezőgépeknek egy kompakt méretű, apró alternatívát állítson. Ez akkora siker lett (az 1925-ben bevezetett kisfilmes formátummal együtt), hogy valósággal felforgatta a sajtófotó világát. A sorozatgyártás megindulása előtt nevet kellett adni a fényképezőgépnek. Leitz őszinte bánatára a Barnack-kamera változatot el kellett vetniük, mert a tervező mérnök akkor még nem volt eléggé ismert. A Leitz Camerából képzett LECA nevet a francia képviselet vetette el, mivel egy párizsi cég, a Krauss már forgalmazott egy Eka nevű kamerát. Így lett a végső, mára már fogalommá vált elnevezés LEItz CAmera=LEICA.

barnack001.jpgFotó: Oskar Barnack: Wetzlar Eisenmarkt, 1913 © Leica Camera AG


Bár a 35mm-es filmet már 1913-ban használták fényképezőgépben, mégis a Leica fényképezőgépe volt az, amelyik eredményes kihívója lett a nagyobb filmformátumú vetélytársaknak. A felhasználók részéről kedvező volt a fogadtatás: a Leica volt az első gép, amely könnyen hordozható volt, mégis jó minőségű képeket lehetett vele készíteni. Amikor a Leica piacra dobta a kisfilmes fényképezőgépet, teljesen megváltozott a fényképezés. A fényképészeknek rengeteg kérdésük lett, mert elenyésző tapasztalatuk volt ezzel az újfajta technikával. Mivel a kérdésekre csak a Leica cég és Barnack úr tudott választ adni, meghívták az érdeklődőket egy tanfolyamra. Akkor még igény szerint indítottak egy-egy tanfolyamot. Céljuk az volt, hogy a kamerákat helyesen kezeljék, de a tananyaghoz hozzátartozott a labormunka is. 1938-ra már akkora volt az érdeklődés, hogy egy oktatási központot is alapítottak Leica Iskola néven.
A Leica szinte megjelenésétől kezdve meghatározó szereplőjévé vált a fényképezésnek, neves fotográfusok választották munkaeszközüknek, ezzel is presztízst adva a kamerának. Ilse Bing már 1931-ben elkészítette önarcképét egy Leicával, Alexander Rodchenko 1934-ben fényképezte egyik legszebb felvételét, mely a Lány Leicával címet kapta, és 1936 szeptemberében Robert Capa kezében is Leica volt, mikor a Milicista halála  című fényképe készült. Fontos történelmi pillanatokat is megörökítettek Leicával; Jevgenyij Haldej - manipulált - fotója Berlinben készült, amelyen egy szovjet katona kitűzi a vörös zászlót a parlament, a Reichstag épületére, és nem sokkal később New Yorkban Alfred Eisenstaedt is egy Leicával fényképezte a második világháború végét ünneplő tömeget a Times Squaren.

leitz002.jpgFotó: Ernst Leitz: New York II, 1914 © Leica Camera AG

A Leica 100. születésnapján, 2014-ben nyitották meg az Eyes Wide Open: 100 Years of Leica Photography című kiállítást Hamburgban. A mintegy 500 fényképből álló tárlat a fényképezés történetének legnagyobb neveit vonultatta fel, többek között Alexander Rodchenko, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Christer Strömholm, Robert Frank, Bruce Davidson, William Klein, William Eggleston, René Burri, Thomas Hoepker és Bruce Gilden Leicával készült ikonikus képeit is bemutatták, kiegészítve dokumentumfilmekkel, folyóiratokkal, magazinokkal, könyvekkel, hirdetésekkel, brosúrákkal, fényképezőgép prototípusokkal. 
A kiállítással egy időben a Leica Sao Paulo rendelt meg egy olyan reklámfilmet, mely felidézi a sajtófotó és fotóművészet elmúlt 100 évének legjelentősebb alkotásait. Azok akik a facebookon követnek minket, vagy akik csak kicsit is jártasak a fotótörténetben játsszanak egyet velünk! Hány ikonikus képet ismersz fel az alábbi videóban ahol valójában egyetlenegy fotó sem látható? 

 


Mai bejegyzésünkbe a négy éve bemutatott, fotótörténeti jelentőségű kiállítás sajtófotóiból válogattunk, a tárlat azóta is utazik, jelenleg Rómában látható.
A 15 fotóból álló galériát a képre kattintva találod.  

(forrás: wikipedia.org; artblart.com; pixinfo.comprintscreen.hu; fotomuveszet.net)

Dulovits Jenő 1943-ban szabadalmaztatta a fotótechnika történetében korszakos jelentőségű DUFLEX fényképezőgépet, a világon az első tükörreflexes, kisfilmes és beugrórekeszes objektívvel működő fotómasinát, amely szemmagasságból fényképezett, oldalhelyes és egyenes állású keresőképet adott. A sorozatgyártás csak a második világháború után indulhatott meg, de egy év múlva szovjet nyomásra fel is kellett függeszteni. Dulovits életéről ITT olvashatsz, budapesti városképeiből pedig ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása