Kreilisheim György: Régi ​magyar fényképezés, 1941 (online könyv)

2018. március 21. Mai Manó Ház

1941-ben Kreilisheim György: Régi magyar fényképezés címmel vékony, ám gazdagon illusztrált könyvecske jelent meg az Officina Képeskönyvek sorozatban. A rövid magyar fotótörténet a kilencvenes évek elején újra megjelent a Leletek című albumban, s egyes részeit ma is forrásértékűnek tekintjük.

kinsky1885.png


Dr. Aczél Márta - Kreilisheim felesége - 25 évvel ezelőtt adott interjújában így mesélt férjéről:
"Amikor a zsidótörvények miatt a férjemet elbocsátották a kultúrintézetből, szó volt arról, hogy a Rózsavölgyi Toscanini állandó tolmácsaként alkalmazza. Ebből nem lett semmi, ezért úgy határoztunk, hogy kivándorlunk Ausztráliába, a férjem meg is beszélte Haár Ferenccel, hogy segít nekünk fotósként elhelyezkedni. Végül a kivándorlási kérelmünket indoklás nélkül elutasították. Angolt kezdett tanítani, hétvégenként pedig felfedeztük Budapest egy-egy részét. Nagyon boldogok voltunk. Bálint Györgyékkel, Szabolcsi Bencéékkel, Reismann Mariannal, Seiden Gusztival barátkoztunk.
Amikor a férjem a fotótörténeti könyvecskéjét írta, pár hónap alatt rengeteg emberrel megismerkedett és sok anyagot gyűjtött. Többször is járt például Rónai Dénes vagy Székely Aladár fiánál, aki számtalan Ady képet ajándékozott neki. A könyvre háromszáz előfizetőt kellett gyűjteni, végül ötszáz példányban jelent meg, 1941-ben. Több újság írt róla, a Fotószemle, a Fotóművészet, a Népszava és mások - egyedül Illyés Gyula lapja, a Csillag vonta kétségbe a férjemnek azt az állítását, hogy Munkácsy Mihály fotómodellek után festett." 
Kreilisheim György 1940-ben vonult be először, akkor még csak a Váci úton kellett dolgoznia, 1942 júniusában viszont egyenesen a Don-kanyarhoz vitték, ahol még ugyanabban az évben eltűnt, megfagyott vagy lelőtték. Nem lehet tudni. 

A Régi magyar fényképezés című írását a képre kattintva olvashatod el. 

3719.jpg

(forrás: Fotóművészet magazin, 1993/3, 45-46 p.; fotomuveszet.netmtdaportal.hu)

A Vintage Galéria 1999-ben újra kiadta a Régi magyar fényképezés című művet kiegészítve Bartis Attila A fotográfia regénye című írásával. A hasonló témájú írások nemcsak tartalmuk miatt tekinthetők egymás folytatásának. A két, elvileg eltérő típusú szövegben a műfaji határok is összemosódnak: az egyik mesés elemeket is tartalmazó fotótörténet, a másik fotótörténeti mese. Ez a kiadvány megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.
Bartis Attila képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása