Ryan Kelly charlottesville-i merényletről készült sokkoló fotója kapta idén a Pulitzer-díjat

2018. április 18. Mai Manó Ház

Ryan Kelly, amerikai fotóriporter kapta idén a rendkívüli hírképekért járó fotós Pulitzer-díjat. A kép akkor készült, amikor egy férfi a tömegbe hajtott a Charlottesville-i fehér felsőbbrendűséget hirdető felvonulás ellen szervezett demonstráción. A virginiai városban egy szimbolikus, az amerikai polgárháborúra emlékező szobor kapcsán kerültek szembe egymással amerikaiak. A kiélezett helyzetben egy szélsőjobboldali férfi autójával a tömegbe hajtott, egy nő a helyszínen meghalt, többen megsebesültek. Ezt a pillanatot örökítette meg Ryan M. Kelly, aki döbbenetes fotójáért a múlt héten elnyerte a World Press Photo pályázat második helyezettnek járó díját is. 
2017. augusztus 12-én Kelly egy közeli utcában parkolt le a szerkesztőjével, és amikor együtt a tüntetés helyszíne felé sétáltak, a szerkesztő beugrott egy boltba üdítőért. Kelly nem várta meg, hanem tovább sétált az úton, és ezen múlt, hogy pont elkapta a jelenetet. Mire Wesley Hester, az újságíró kiszaladt az üdítőkkel, Kelly már mozdulatlanul bámulta a sokkoló fotót a kamerája kijelzőjén.
Külön érdekes a kép történetében, hogy ez volt a fotós utolsó képe a lapnál, ahol dolgozott. Nem az eset után mondott fel, hanem épp aznap töltötte az utolsó munkanapját. Otthagyta az újságírást, hogy egy helyi kézműves söröket gyártó cég közösségi médiás megjelenésein dolgozzon - írta Hernádi Levente az index.hu képszerkesztője a díjnyertes fotó készítésének körülményeiről. 

ryankelly2017.jpgFotó: Ryan Kelly: Charlottesville, 2017. augusztus 12

(forrás: index.hu; pulitzer.org)

A fotós Pultizer-díjat a rohingja menekültválság átfogó bemutatásáért a Reuters hírügynökség fotórovata kapta. A megrázó képsorozatot ITT találod. Az 1942 és 2012 között készült Pulitzer-díjas képekből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása