ForteGo - Az app, ami megmutatja a közeledben készült Fortepan képeket

2018. május 02. Mai Manó Ház

1-2 év ötletelgetés és fél év programozói munka után 2018. április 30-tól elérhető a Fortepan legújabb fejlesztése, a ForteGo alkalmazás. Pár napig még csak az Appstore-ban, de hamarosan Android változatban is ingyenesen letölthető - tessék kipróbálni! - írta Tamási Miklós, a Fortepan egyik alapítója a ForteGo Facebook oldalán.
A rövid leírás szerint "a ForteGo-val a közeledben készült archív fotókat
-böngészhetsz
-fotózhatsz újra
-majd oszthatsz meg képpár formában."
De mi is ez kicsit bővebben?
Két évvel ezelőtt a Moszkva-téren vártam valakire és eszembe jutott, hogy közben megnézem a térről készült Fortepan fotókat a telefonomon. Kínszenvedés volt, a honlap telefonos változatban teljesen alkalmatlan erre. Kicsit jobb lett a helyzet, miután megjelent a Fortepan App (sajnos csak iPhone változatban), de még ezzel is nehézkes a helyszíni keresés, be kell pötyögni az utcaneveket, nincs térképes keresés stb. Valami olyasmiről álmodoztam, hogy az ember sétál a városban (Budapesten, Szombathelyen, Almádiban) és a zsebében szól a telefon, hogy hahó, itt egy archív kép az utcáról. Nézd, mások is éltek itt régen. Ebből az álomból indult a ForteGo.

fortego.jpg

És milyen lett a valóságban? Kicsit rosszabb és sokkal jobb. Rosszabb, mert ez a telefonra küldött értesítés végül nem valósult meg. Az elérhető képeket térképes navigációval lehet megtalálni. Vagyis egy filmcsíkon végigpörgethetjük a pozíciónkhoz legközelebbi fotókat és ha kiválasztunk egyet, az app segít odatalálni. És itt jön a csavar, ettől lett sokkal jobb. Arra gondoltunk, hogy ha már ott áll az ember egy 50-70 évvel ezelőtti fotós lábnyomán (helyén), jó lenne készíteni egy mai fotót ugyanonnan. Játékból, dokumentarizmusból, viccből. Innen csak egy lépés volt, hogy a két fotót, az archív képet és a mait összefűzze az app egy virtuális képeslappá, amit elmenthetünk, vagy megoszthatunk. Szombaton - még csak a teszt verziót - kipróbáltuk az Egyetem-téren és a Károlyi-kertben. Szerintem elképesztő! Mellékelek két kockát, de nem biztos hogy a végeredmény visszaadja a keresést, a fotózást és a rácsodálkozást. Jé, itt állt az esküvői fotós / ide temették az 56-os áldozatokat. Pont itt, ahol mi állunk, ugyanerre nézett, akár mi is lehetnénk. És ez csak 200 méter, 2 fotó a város életéből. 

Budapest, Egyetem tér, 1946/2018

fortego001.jpg

Budapest, Károlyi-kert, 1956/2018

fortego002.jpg

És most jönnek a rossz hírek. A ForteGo pillanatnyilag 250 képpel működik. Ez a kísérleti változat a jövő hét végi Budapest100 fesztiválra készült, azokra a terekre, ahol nyitott házak várják majd a látogatókat (minket). 23 kisebb-nagyobb térről van szó (részletek itt: http://budapest100.hu/) Vagyis a ForteGo térképén csak ezek a helyszínek szerepelnek. Ahhoz, hogy mondjuk az összes budapesti fotónk (33000 kép!) elérhető legyen a ForteGo-n, sok-sok adatolásra, helyszíni bejárásra, vagyis szerkesztői segítségre lesz szükségünk. De ígérjük, folyamatosan kerülnek majd fel új képek az appba. És vidéki helyszíneket, városokat is szeretnénk adatolni, hogy 1-2 éven belül ne csak a Károlyi-kertben, de Jászdózsán is legyen ForteGo.
És a legfontosabb: köszönöm Jávor Luca (szerkesztés), Pálfi András (programozás) és Sándor Dávid (design) munkáját. Itt most tényleg áll: ha ők nincsenek, ez sincs. András hihetetlen munkát végzett, használat közben érezni igazán, hogy milyen klassz lett minden részlet és eszköz. (Ja igen, szelfi változatban is működik).

(forrás: fortego)

Tamási Miklós előadását a Fortepan működéséről ITT tekintheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása