A HÉT FOTÓSA: Mario de Biasi - Válogatás egy olasz fotóriporter világhírű felvételeiből

2018. május 10. Mai Manó Ház

Az 1923-ban, Bellunóban született Mario De Biasi több mint negyven éven át az olasz fotóművészet főszereplője volt, és nem kizárólag fotóriporterként írta be magát a fotótörténet nagykönyvébe. A második világháborúban Németországba deportálták, és ott 1944-ben egy szerencsés véletlennek köszönhetően kezdett el fényképezni, egy, a nürnbergi romok között talált fényképezőgéppel. A háború után visszatért Olaszországba és szülővárosában 25 évesen megszervezte az első fotókiállítását.
1953-tól dolgozott az Epoca című olasz folyóiratnak, amelynek többek között az 1956-os forradalomról készített megrázó fényképsorozatát is készítette. Az ekkor készült képei komolyabb ismertséget hoztak számára, így a következő évtizedekben fontos nemzetközi eseményekről rengeteg címlapfotót és ikonikus képet köszönhettek neki az Epoca szerkesztői. A lapban – melynek később főszerkesztője is lett – több mint 130 címlapfotója jelent meg. Különleges, extrém pillanatokat is rögzítő sorozatai - például a Szibériában készült felvételei - miatt Biasi megkapta az „Italiano pazzo" (az Őrült olasz) becenevet.
Rengeteg portrét készített világhírű színésznőkről, mint például Claudia Cardinale, Brigitte Bardot és Sophia Loren, de a leghíresebb fotóján mégis Moira Orfei színésznő és televizíós személyiség szerepel, amint Milánóban olasz férfiak előtt sétál el. Ezt a képet Ruth Orkin fotójával együtt már a Mai Manó Ház Blogon is párba állítottuk.
Biasi a hetvenes évektől kezdődően a legfontosabb elismeréseket és fotográfiai díjakat nyerte el, 1975 és 1977 között pedig a World Press Photo nemzetközi zsűrijének is tagja volt. Amerikában a "The Italian Metamorphosis, 1943-1968" című kiállításon a New York-i Guggenheim Múzeumban mutatkozott be először. Mario de Biasi több fotóalbum, könyv szerzője, melyek a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban is megtalálhatók. Külön érdekesség, hogy 2001-ben a Magyar Fotográfiai Múzeum megvásárolta a forradalom alatt készült fotóit. Mario de Biasi kilencven éves korában, 2013. május 27-én Milánóban hunyt el.

Mivel ezen a héten Mario de Biasi San Franciscóban készült ikonikus fotóját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben az olasz fotográfus képeiből válogattunk. 

(forrás: internazionale.it; theredlist.com; admiraphotography.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása