Felismered a Gellért fürdő vendégeit? - Pusztai Sándor fürdőmester fényképei az 1930-as évekből

Felismered a Gellért fürdő vendégeit? - Pusztai Sándor fürdőmester fényképei az 1930-as évekből

2018. május 20. Mai Manó Ház

Volt egyszer egy vidéki polgárfiú a keleti végeken, akinek szülei jóvoltából nem ment rosszul a sora, azok ugyanis különböző strandokat, fürdőket üzemeltettek, míg csak tönkre nem mentek. S akkor a fiú, történetünk főszereplője beállt mások fürdőjébe úszómesternek. Fiatalabb olvasók számára: az ezerkilencszázhúszas, harmincas évek úszómestere nem az a fehérruhás személy volt, aki a medence mellett végigunatkozta a munkaidejét, hanem személyiség, aki a fürdőzők kényelmét, ottlétét biztosította. A fürdő talán legfontosabb személyének számított.
Nos, ez az ember nem csak a dolgát tette évtizedeken keresztül, hanem valami ködös, magában sem pontosan tisztázott céllal sok-sok éven át fényképezte a fürdőben megjelent ismert személyiségeket. A képekből 2012-ben kiállítás nyílt a Mai Manó Házban és most nagy örömünkre - az örökösök és a jogtulajdonos engedélyével, melyet ezúton is köszönünk - újra mutathatunk néhány felvételt Pusztai Sándor hagyatékából. 
Pusztai Sándor 1899. november 30-án született Nyíregyházán, Pelach Sándor néven, a család hét gyermeke közül elsőként. Ifjú korában szeretett énekelni, egy időben az operaénekesi pálya iránt érdeklődött. Édesapja ennek nem örült, mondván, ő nem nevel urakat! Mivel szülei ebben az időben különböző fürdőket és strandokat béreltek, üzemeltettek (Pünkösdfürdő, Csillaghegy) végül az úszómesteri pálya mellett kötött ki. Abban az időben az úszómester nemcsak a medencékben fürdőzők biztonságára ügyelt, hanem úszásoktatással is foglalkozott. Később, amikor édesapjuk elhagyta a családot, mind a heten Pelachról Pusztaira cserélték a vezetéknevüket. Az első világháború idején katona volt, majd ismét fürdőkben dolgozott.
Az 1930-as években a Gellért fürdőben volt úszómester, az akkori társadalmi elit kedvelt helyén. Ezekkel a hírességekkel szinte naponta találkozott, többségükkel beszélő és köszönő viszonyban volt. Mivel hobbija a fotózás volt, így adta magát a lehetőség, hogy folyamatosan, éveken keresztül fényképezze ezeket az embereket. Ennek eredményeként több mint 600 db bélyeg nagyságú fotókontakt és a hozzájuk tartozó 3 x 4,5 cm-es negatív maradt utána. A gyűjtemény képein található írások, dedikációk tanúsága szerint ajándékba is adott ezekből a modelleknek. Valószínűleg látta, hogy érdemes foglalkoznia ezekkel a fotókkal, ezért albumba gyűjtötte a képeket. Azután a második világháború háborút és az 56-os forradalmat néhány dobozban vészelték át ezek a kincsek. Gyűjteményét folyamatosan nézegette, rendszerezte. 
A második világháborút Budapesten töltötte, és amíg csak lehetett dolgozott. Életvidám, családszerető ember volt, testvéreit ő iskoláztatta. A velük való folyamatos törődés, a háború, és bohém életvitele miatt későn nősült. Egy 14 évvel fiatalabb lányt vett feleségül, aki szintén a fürdőben dolgozott. Fia, édesapám születésekor már 45 éves volt. Idős korára szolid, csöndes ember lett, aki imádott Velence-fürdői kertjében dolgozgatni és a tavon csónakázni. Miközben ezeket a képeket nézegetem, érzem, tudom mire gondolhatott, mire emlékezhetett idős korában magányos és nyugodt perceiben, óráiban. 1978. február 15-én halt meg Balatonfüreden a szívkórházban, éppen egyszülött fia 34. születésnapján. A gyűjtemény több évtizeden keresztül háborítatlanul pihent előbb édesapám majd az én szekrényemben, mígnem egyszer csak elkezdett fontossá válni, hogy másoknak is megmutassam. – írta le Pusztai Sándor unokája, Pusztai Enikő nagyapja történetét. 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet hallgatói, munkatársai egy közös projekt eredményeként elkezdték beazonosítani a képeken látható személyeket. A munkájukról - melyet 2018. május 22.-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Fogadótermében is bemutatnak -  ITT találsz bővebb információt.
Az alábbi galériában a már beazonosított képekből találsz egy válogatást.

A könyvtárosok, egyetemisták, kutatók, valamint az egykori fotós örökösének együttműködéséből született internetes felületen most bárki segítheti munkájukat. A közreadók az oldal látogatóinak segítségét kérik a képeken látható még ismeretlen személyek azonosításában. A még ismeretlen fürdővendégek portréiból a képre kattintva találsz egy válogatást. 

(forrás:A felső 10000 a Gellértben (katalógus);  inaplo.hu/hullamfurdo).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.05.20. 17:40:10

Sose értettem, mi a fenét tudnak csinálni az emberek órákon keresztül a strandon..

mt-03 2018.05.20. 19:59:46

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: esetleg furdenek? esznek-isznak-dumalnak napoznak, jol erzik magukat. de szerencsere nem kotelezo, ezert ha te nem erzed ott jol magad akkor ne menj oda ;)

l_andras 2018.05.20. 21:54:50

Igen felismerem: nő, nő, nő, nők, bácsi, nő, nők, nő, olvasó nő, nők, nő, férfi, nő, nő, nő, nő, mankós bácsi, nő, gyerek.

Fehérlapos 2018.05.20. 22:45:38

Az egyik képen Otík az Én kis falunkból.

Orban VikTROLL 2018.05.20. 23:08:56

eleg rohejesek ezek a furdoruhak

abautca 2018.05.21. 07:26:09

7/17 nem Dajka Margit?

Rhitana 2018.05.21. 08:32:27

Mindig elamulok, hogy akkoriban milyen vekony es csinos volt mindenki..

ilya 2018.05.21. 10:14:56

@Rhitana: igen, én is azt nézem a régi fotókon, hogy olyan helyesek voltak az emberek.

SZMLT 2018.05.21. 12:19:05

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Én sem értettem soha. Rohadt unalmas, és fárasztó. Azért fárasztó elsősorban mert unalmas. Én nem is járok.

SZMLT 2018.05.21. 12:20:57

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Szerintem nem is érzik jól magukat, csak mennek a nyájjal. Maguknak is hazudnak. Iszonyú nagy marhaság a 40 fokban tengődni és csak lenni mint a zsírban sült csirke.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.05.21. 15:23:14

@mt-03: 6-8 órán keresztül. Pláne a térdig érő Balatonban..