Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

8 fotóalbum képei a 19 éve nyílt Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományából (18+)

2018. október 14. Mai Manó Ház

Több művészeti könyvtár is van Budapesten, de a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár az egyetlen, amely kizárólag a fotográfia területéről gyűjti a könyveket. Az 1999 októberében történt alapítás idején mintegy 5 ezer könyv volt az állományban, de akkor ez még nem tükrözte azt a minőséget, amit az évek során, a folyamatos fejlesztések révén elértünk. A Magyar Fotóművészek Szövetségének könyvtári készlete volt az alap, az bővült a kezdetekben neves fotóművészek adományaival, akik behozták saját otthoni könyvtáruk értékes darabjait. Ez nagy segítség volt, hiszen szépen gyarapodott az állomány, de ez még nem a céltudatos bővítés időszaka volt, természetesen. Ma, amikor 14 ezer dokumentummal büszkélkedhetünk, úgynevezett zárt anyagot is elkülöníthetünk: ide a különösen nagy becsben álló könyvek kerülnek.
Az ország legjelentősebb fotográfiai szakmai könyvtárának teljes gyűjteménye kereshető online katalógusunkban. Természetesen folyamatosan bővül állományunk, melyet a Nemzeti Kulturális Alap pályázatai és az egyéni könyvvásárlások mellett a magyarországi és külföldi fotográfusok, kiadók, galériák és múzeumok adományai is gyarapítanak.
Mai bejegyzésünkben - a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár 19. születésnapján - a több mint 14.000 dokumentumot tartalmazó állományából mutatunk be nyolc fotóalbumot.

A képekre kattintva a fotóalbumokban megjelent sorozatok képeit találod.

Bartis Attila: A szigeteken
Magvető Kiadó, Budapest, 2018
ISBN: 9789631436501
Adományozó: Bartis Attila
Bartis Attila első, klasszikus, nagy méretű fotóalbumát jelentette meg márciusban a Magvető Kiadó. A fényképekből március elsején nyílt kiállítás a Mai Manó Házban. A könyvben szereplő fotók 2014 és 2017 között készültek Jáván, Yogyakarta környékén. Bartis azonban nem egy távoli, egzotikus világgal akar megismertetni, nem dokumentálni akarja az ott töltött napokat, „hanem a változó környezet adta inspiráció hatására olyan felvételeket készít, amelyek tárgyukat tekintve készülhettek volna a világ más pontjain is. A felvételekkel nem történésekről informál, hanem a valóságról való személyes érzéseit közvetíti” – írta Petrányi Zsolt művészettörténész.

001.jpgFotó: Bartis Attila: Sárkány, Parangtritis, Jáva, 2016 © Bartis Attila


Schäffer Zsuzsa: Genius Loci - A hely szelleme

Hamu és Gyémánt Kiadó, Budapest, 2009
ISBN: 9789638858801
Adományozó: A kiadó ajándéka
Genius Loci. Hamarosan kiderül: ez a két szó kulcs Schäffer Zsuzsa albumához, amely régen várt összegzés, budapesti fényképeiből válogatott gyűjtemény. Évtizedes felvételek találkoznak az album lapjain. Erről születésük időpontja árulkodik, különben tartalmilag, formailag egyívásúak. Jellemzésükre ismételni tudom, amit régebben írtam: a fényképeken mindenütt rend, nyugalom, kiegyensúlyozottság. Visszafogott, finom, bensőséges hangulat árad belőlük, és néha szelíd játékosság. Gyanakszom: Schäffer Zsuzsa alkalmasint nem is Budapestet szereti, hanem a Király utcát, a Bem rakpartot, a Pala utcát, az Ó utcát, a Duna-korzót, meg a fákat, bokrokat, kandelábereket, tűzfalakat. - írta Gera Mihály Schäffer Zsuzsa Genius Loci című fotóalbumában. 

fekete_kutya.jpgFotó: Schäffer Zsuzsa: Fekete kutya, Budapest, 1982-1983 © Schäffer Zsuzsa

Peter Turnley: French Kiss: A Love Letter to Paris
Magánkiadás, 2013
ISBN: 978-0615859989
Adományozó: Korniss Péter
Turnley szerelmespárokat megörökítő fotóalbumáról úgy véli, hogy csodás pillanatok diadala: a romantikáé, a szépségé, a reményé és a szerelemé, amelyeknek a világhírű fotóriporter tanúja volt Párizsban, fogadott otthonában. „Hiszek abban, hogy a fotográfia mindenek fölött megosztás. Lelkesen osztom meg ezeket a szívbéli pillanatokat a világgal, amelyek az én szívemet is megérintették ebben a gyönyörű városban” – mondja a képekről, amelyeket az elmúlt negyven évben készített, mégis minden jelenet ismerősen mai. A csók ugyanis, és mindaz, amit jelent, nem változik. Bár a képek más-más korban, különböző férfiakról és nőkről készültek, egy dolog közös bennük: mindenkin látszik, mennyire odavan a másikért. - írta a fotóalbumról Völgyi Vera. 

turnley011.jpgFotó: Peter Turnley: Concierge and his wife, Rue de Lappe, 1984 © Peter Turnley

Molnár Zoltán: Fényerdők - Erdély, Moldva 1996–2012
Magánkiadás, 2012
ISBN: 9789630847292
Adományozó: Molnár Zoltán
Valahol az Üveghegyen innen, volt egyszer egy fiú, aki a szüleivel elindult a családi múlt nyomában. Erdélybe mentek. Talán ekkor történt, talán nem, de ami biztos, az maga a tény. A fiú lelke kinyílt a másik ember, a másik világok megismerése felé. Mindezt nemcsak megélni, hanem megmutatni is akarta. Hamar megtalálta hozzá nemcsak az eszközt, a fényképezőgépet, hanem azt a belső tudást is, hogy a történetnek, amely jóval az exponálás pillanata előtt kezdődött el, a fénykép elkészítése csak egy mozzanata. Ki tudja, talán nem is mindig a legfontosabb. Tudta azt is, hogy ha igazi utazóvá akar válni, akkor sosem csak a látható különösség megmutatásával kell átadni a tapasztalatait, élményeit, hanem mindig belülről, az átéltet megosztani. Sosem csak földrajzi koordináták metszéspontjával leírható helyre kell érkeznie, hanem mindeközben belső útján is haladni. Részévé válni a helyzetnek, benne lenni úgy, hogy az ott élők mély empátiával átitatott bemutatásában feloldódjanak a határok fényképező és fényképezett között.  - írta Csizek Gabriella Molnár Zoltán Fényerdők. Erdély. Moldva 1996-2012 című fotóalbumának előszavában. 

mz004.jpgFotó: Molnár Zoltán: Lövéte / Luete, Erdély 2007 © Molnár Zoltán

Baricz Kati: Human Nature - Egyszerűen ember
Magánkiadás, 2017
ISBN: 9789631285499
Adományozó: Baricz Kati
Hosszú idő óta dédelgetett álmom válik valóra nyolcadik könyvem megjelenésével, amely az elmúlt negyven évem lelkiekben gazdag és sokrétű szeletét mutatja be modelljeim által. Összes tapasztalatomat, tudásomat, meglévő javaimat beletettem ennek megvalósításába, és ebben az évben megszületett a mű: EGYSZERŰEN EMBER. Hinnem kell, hogy vannak olyan emberek, akik szabad akaratukból áldoznak az efféle kultúrára is. [...] Általuk él bennem tovább a lelkesedés. - írta Baricz Kati a könyvbemutató kapcsán 2017-ben. 

humanuj_01.jpgFotó: Baricz Kati: Ágnes - Erika, Fonyód, 2014 © Baricz Kati

Knap Zoltán: Táncoló babszemek
Babszem Néphagyományörző Táncegyüttes Egyesület, Budapest, 2017
ISBN: 9786150005539
Adományozó: Knap Zoltán
A tánc az én világom. Képeim a balett világát ábrázolják. Fehér „tütük”, klasszikus pózok. Mindig szerettem volna a mozgást, a táncot másképpen is ábrázolni. Ezért nagy öröm számomra, hogy Knap Zoli képei a kezembe kerültek. Nemcsak a gyerekek iránti szeretet, de a mozgás öröme is árad képeiből. Egy ellesett pillanat, egy gyermeki öröm, kíváncsiság és a babszemek tánca mind arról szól, hogy nézzétek, itt van egy férfi, aki szeret benneteket. Szereti a mozgást, a néptáncot, a csöppségeket. De nem csak őket. Mindent, ami ehhez a világhoz tartozik. Jó megfigyelő. és a tapasztaltakat át tudja adni mindenkinek, aki érdeklődik. Nem marad a zárt táncvilágban, hanem körülnéz, hogy hogyan születik a mozgás, hogyan tanítanak a „felnőttek”, és hogyan szeretik egymást. Mert a képek nemcsak a néptánc szeretetét mondják el nekem, nekünk, hanem portrét állítanak egy embernek, Knap Zolinak, aki mindezt meglátta, megszerette, és ezt a szeretet továbbadja. – olvashatjuk Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, érdemes és kiváló művész gondolatait a Táncoló babszemek című képeskönyv előszavában. 

tancolo_babszemek-24-knap_zoltan.jpgFotó: Knap Zoltán: Részlet a Táncoló babszemek című fotóalbumból © Knap Zoltán

Szatmári Gergely: Meadowlands
Boook, Budapest, 2011
ISBN: 9789638938213
Adományozó: Szatmári Gergely
New Jersey Meadowlands, ami úgy is ismert, mint Hackensack Meadowlands – a területét meghatározó folyóról (Hackensack River) neveztek el. Ez New Jersey északkeleti részén, New York City és Newark között elterülő, megközelítően 34 km2 kiterjedésű, a közelmúltban részben rekultivált ökoszisztéma. A Meadowlands-et keletről a Palisade-ek hegylánca, mögötte a Hudson folyó határolja. A Passaic és a Hackensack folyó keresztezi, ezek délen a Newark-öbölben torkollnak. Közismert angolszász elnevezése, a wetland a terület jellegére utal. Az ilyen természeti jelenségek, fajgazdagságuk okán, általában természetvédelmi területeknek számítanak szerte az USA-ban. A Meadowlands azonban a terület ökoszisztémájának tönkretételéről ismert és a környék legnagyobb szeméttelepeként híresült el. - írta Szatmári Gergely Meadowlands című albumáról. 

szatmari_pepsi.jpg Fotó: Szatmári Gergely: Pepsi. Részlet a Meadowlands című sorozatból © Szatmári Gergely

Susan Meiselas: Carnival Strippers
Whitney Museum of American Art - Steidl Publishers, New York - Göttingen, 2003
ISBN: 9783882439540
Adományozó: NKA vétel
Susan Meiselas fotográfus 1972 és 1975 között minden nyarát olyan nők körében töltötte, akik New England, Pennsylvania és Dél-Karolina kisvárosaiban megrendezett karneválokon sztriptízeltek. A fotográfusnő városról városra követte ezeket a lányokat, megörökítette nyilvános előadásaikat, valamint magánéletüket is. Emellett interjúkat is készített a táncosokkal, a barátaikkal, a show-menedzserekkel és a fizető ügyfelekkel. Meiselas őszinte képei életre hívták a táncosnők rejtett világát és bemutatták az önbecsülésért folytatott, de reménytelennek tűnő küzdelmüket. Susan Meiselas karrierjének legelső képein még Cambridge-ben és Massachusetts-ben élő háziasszonyok portréit láthatjuk. Meiselas éppen befejezte a tanulmányait a Harvardon, még mindig szégyenlős és bizonytalan volt, így a sorozat legkorábbi képei készítésekor még nem volt bejárása a táncoslányok öltözőszobájába. Mégis elindult a lányokkal, akik Amerika kisvárosaiban egy cirkuszi sátorban vették le a ruháikat. 

nyc32736_social_media_watermark.jpg Fotó: Susan Meiselas: Carlisle, Pennsylvania. Backstage, 1975 © Susan Meiselas/Magnum Photos

A bejegyzésben bemutatott fotóalbumok a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban megtekinthetők, a Mai Manó Könyvesboltunkban pedig megvásárolhatók vagy megrendelhetők.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása