Jennifer Lopeznek és Donatella Versacénak köszönhetjük a Google képkereső funkcióját

2020. július 08. Mai Manó Ház

20 évvel ezelőtt a Google keresési eredményei még csak egy egyszerű, linkeket tartalmazó szöveges oldalakra korlátozódtak. 2015-ben a Project Syndicate számára írt cikkben a Google ügyvezető elnöke, Eric Schmidt elmondta, hogy a Google folyamatosan finomítja a kereső algoritmusát annak érdekében, hogy a netezők minél gyorsabban találjanak releváns információkat az őket érdeklő kérdésekkel kapcsolatban. A képkeresési funkció azért jött létre, mert 2000. február 23-án a 42. Grammy-díjátadó után több millió ember keresett rá Jennifer Lopez zöld ruhájára, hogy megtekintsék a Donatella Versace által tervezett ruhát. 

j-lo.jpgFotó: Google 

"Amikor a Google elindult, az emberek meglepődtek, hogy szinte bármiről információt szerezhetnek, ha néhány szót beírnak egy számítógépbe" - mondta Schmidt. "A keresőnk működése jobb volt, mint bármi más, de a mai szabványok szerint nagyon elavult volt. Ez először a 2000-es Grammy-díjátadó után vált nyilvánvalóvá, amikor Jennifer Lopez azt a bizonyos zöld ruhát viselte, amellyel felhívta magára a világ figyelmét. Abban az időben ez volt a legnépszerűbb kereső kifejezés, amit addig valaha láttunk. De még nem volt 100% biztos módja annak, hogy a felhasználó pontosan azt kapja meg, amit akar: J-Lo zöld ruháját. Ezért társalapítóink, Larry Page és Sergey Brin - mint minden más sikeres feltaláló - folyamatosan fejlesztettek. Végül is az emberek nemcsak a szövegre akarnak rákeresni. Hát így született meg a Google Képkereső." 

A zöld, pálmamintás, extrémen kivágott ruha egyébként saját wikipédia oldalt is kapott, mi pedig 2001. július 12. óta kereshetünk képeket a Google oldalán.

jlo2000velvet.jpgFotó: Bob Riha Jr: Jennifer Lopez a 42. Grammy díjátadón, 2000. február 23. (via velvet.hu


A divatfényképezés története a fotográfia kezdeteire nyúlik vissza. Castiglione grófjának felesége, Virginie Oldoïni közismerten III. Napóleon szeretője volt, a botrány a férjétől való különéléshez vezetett. A grófnő először 1856 júliusában, pár hónappal Párizsba érkezése után látogatott el Mayer és Pierson műtermébe, amely a második császárság legnépszerűbb portréműterme volt. Az itt elkészült legtöbb felvétel a grófnőt színházi öltözetben, köztük egy 18. századi márkinő, apáca, prostituált, az etruszk királynő, a Szívek királynője és egy kínai nő jelmezében ábrázolja. Számos képen kilátszik a lába vagy a bokája – ezekre volt a legbüszkébb – ami nagyon merész volt ebben a korszakban. Ezeken a felvételeken nem egészalakos portrékat láthatunk, a grófnő fejét kitakarták. Bár a képeken főleg a hölgy öltözéke áll a fókuszban, mégis ő volt a divattörténelem első fotómodellje, akit megörökítettek. Az 1860-as években készült felvételeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása