A világ legnépszerűbb fotókiállítása, hipnotikus képek a madarak röptéről és egy felelőtlen szelfiző

2020. augusztus 10. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.  

1589px-jack_delano_tobacco_famers_near_windsor_locks_conn_1940.jpgFotó: Jack Delano: Dohánytermelők Windsor Locks közelében, Conn. (1940)
via wikipedia
  • Edward Steichen amerikai fotográfus, a MoMA fotórészlegének vezetője a második világháború után, annak traumatikus hatását, a reménytelenséget és a bizonytalanságot látva szükségét érezte, hogy felhívja a figyelmet az emberiség értékeire. Steichen 1952-ben Európába utazott, hogy ötletéhez fotósokat keressen, és a Life Magazine archívumán (például a fent látható Jack Delano kép) és olyan fotóügynökségeken keresztül, mint a Magnum Photos is gyűjtött képeket, ezenkívül a nyilvánossághoz fordult, hogy a tervezett kiállítás még gazdagabb és színesebb legyen. Így a felhívásra közel 2,5 millió fénykép érkezett a világ 68 országából, melyeket aztán Steichen irányításával három éven át válogatta egy lelkes és hozzáértő csapat. Az, hogy melyik kiállításról van szó, hány ember nézte meg, és mely magyar származású fotósok kerültek be a kiállítók közé a Punkt.hu oldalon megjelent cikkből tudhatod meg

  • Elképesztő fotókon az elmúlt 100 év klímaváltozása Patagóniában címmel jelent meg egy cikk az Index Mindeközben rovatában, ahol Cristian Donoso chilei felfedező és fotós képeit találod, aki az elmúlt két évtizedben Patagóniában, Antarktiszon és az Északi-sarkon járt, hogy megörökítse az éghajlatváltozás hatásait. 

  • Nyilván nem véletlen, hogy a camera obscurát sokszor emlegetik a fényképezőgép őseként. A camera obscura egy természeti jelenség, melynek kiindulópontja egy "sötét szoba". A szobába, az apró nyíláson beérkező fény a túloldali falra vetül és ott a külvilág képét átfordulva (fejjel lefelé és tükörfordítottan) jeleníti meg. Ezt a jelenséget mutatja meg a Berlinben élő lengyel művész, Maciej Markowicz, aki egy hajót épített át camera obscurává. (Itt mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy évekkel ezelőtt egyik programunkon egy camera obscura busszal lehetett bejárni az Andrássy utat). Markowicz  lebegő lyukkamerája 15 méter hosszú és tevei szerint egész Európát végigutazza majd, hogy különböző fotófesztiválokon mutassa be 15 méteres „fényképezőgépét”.

qubit_xavibou.jpegFotó: Xavi Bou: Részlet a Ornitographies sorozatból
  • Xavi Bou katalán fotós Ornitographies című projektjében a kamera lencséjén keresztül figyeli a csapatokba sereglő madárrajok vagy magányosan repkedő egyedek mozgását, és ezt fordítja át művészi értékű alkotásokra. Képeivel az emberi érzékelés határait kívánja feszegetni, és olyan alakzatokat szeretne megmutatni, amelyek másképpen láthatatlanok maradnának. – olvashatjuk a Qubit oldalán, ahol a fotográfus további képeit is megtekintheted. 

  • Mads Madsen nem most kezdte a felnőtt színezést, azaz a régi fekete-fehér fotók kifestését. A Bored Panda nemrég hozott le a munkáiról egy válogatást, de maga a művész egy "hogyan készült" videót is publikált korábban. Ha valaki kedvet érezne hozzá, ez alapján bármikor nekiveselkedhet az archív fotók színesítésének. A videót és néhány színezett képet az Index Mindeközben rovatában találod

  • Az olasz rendőrségnek sikerült megtalálnia azt az osztrák turistát, aki a hétvégén egy Treviso közelében lévő múzeumban megrongálta Antonio Canova egyik leghíresebb szobrát, a Paolina Borghese mint győzedelmes Vénusz című alkotást. – írja a 444.hu. A múzeum biztonsági kameráinak felvételein jól látható, hogy az 50 év körüli férfi felült a szoborra majd a nőalak mellé dőlve több fotót is készíttetett magáról. Lefelé jövet viszont megcsúszott, és kárt tett a szoborban. A felvételeken az is látszik, hogy észrevette a problémát, de senkinek nem szólt róla.

parafrazisbpanda.jpgvia Bored Panda
  • 2020 tavaszán, a karantén időszak alatt a nagy múzeumok jó példáját követve, a Szépművészeti Múzeum is játékba hívta látogatóikat. Hét héten keresztül születtek a jobbnál jobb parafrázisok, ezekből mutattak egy remek válogatást oldalukon.
    A Bored Panda oldalán egy nemzetközi válogatást találtok a legjobban sikerült parafrázisokból. 

  • Érdekes fotót közölt szombaton az MTI. A képhez ezzel a szöveggel jelent meg: a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) halad el a Nap előtt, mellette az AR2770-as számú napfolt a felvidéki Zólyom közelében található Újmogyoródról fotózva 2020. augusztus 8-án. Komka Péter felvételét a 24.hu oldalán tekintheted meg

  • Az Akkor és most típusú fotósorozatok mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. Ez a szentimentális sorozat akkor kezdődött, amikor egy novoszibirszki fotográfus Nikita Khnyunin testvérét fényképezte, és eszébe jutott, hogy 6.5 évvel korábban is készített már egy hasonló felvételt.
    „Az ötlet 2016-ban merült fel, amikor úgy döntöttem, hogy lefényképezem öcsém utolsó iskolai napjait. Látva néhány ismerős arcot, eszembe jutott, hogy 2009-ben már készítettem hasonló fényképeket róla és osztálytársairól is. Tehát úgy döntöttem, hogy újra lefényképezek mindenkit, és összehasonlítom, mennyit változtak ez alatt a 6,5 ​​év alatt.” – emlékezett vissza a Bored Pandának sorozatának történetére Khnyunin, ahol az előtte-utána képeket is megtekintheted.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása