Hogyan (ne) pózoljunk a fényképeken?

2020. szeptember 23. Mai Manó Ház

"Midőn fényképünk készül, ilyenkor nem a mindennapi, nem a megszokott én tükröződik vissza rólunk, hanem az ünnepi, a hiúságtól áthatott ént mutatjuk be... fiatal-öreg, leány-anya, katona-civil, művész-csizmadia, mind-mind több akar lenni a világ előtt ama néhány pillanatra, míg a levétel tart, hogy így megvesztegesse és félrevezesse a világot, mely fényképe után ítél és ő maga nagyobbnak fog majd látszani."

- olvashatjuk dr. Sárffy Aladár 1888-ban írt gondolatait az A fényképészet aesthetikája című írásában, melyet a Fényképészeti Lapokban publikáltak.

A fenti idézetet a Magyar Fotográfiai Múzeum Pózkatalógus című kiadványában is megjelentették, ahol a könyv szerzője, Kincses Károly így folytatta a gondolatmenetet:
Éppen mert érzik – tudat alatt legalább – a pillanat (a szerep) kitüntetett voltát, súlyát, az emberek nagy részét erősen feszélyezi, ha fényképezik. Gyakori az érzésük, hogy valaki illetéktelenül figyeli őket, hogy nem képesek megfelelni saját maguk, a rendező (fényképész) és az utókor elvárásainak, hogy olyan helyzetbe vannak kényszerítve, ahol valamilyennek lenniük kell, amilyennek máskor nem, ahol tudják, hogy felelősek önnön kinézésükért, testtartásukért, mindazért, amit mutatnak magukból. Nagyon sok embernek ez az egyetlen kötelező helyzet, ahol szembesülnie kell ilyen direkt módon mindazzal: mi ő a valóságban és mi az ő saját idealizált képe. Érzi e kettő meg nem felelésből fakadó feszültségeket, s mindezt ráadásul pódiumon, reflektorfényben, színpadi körülmények között. Ez a feszélyezettség érzés bizonytalanná is teszi sokukat, amit vagy felvállalnak, vagy túlkompenzálnak, vagy közömbösséget erőltetve magukra, látszólag tudomásul sem vesznek. 

horusz003.jpgFotó: Hórusz Archívum

Napjainkban – főként a szelfik korszakában – is fontos szerepe van annak, hogy milyennek mutatjuk magunkat, hiszen a világ, és vele együtt mi is, már jó ideje nem csak szavakkal írható le. Azért, hogy biztosan jól sikerüljenek a fényképeid, a Hogyan ne.. sorozatunkban olyan, online is átlapozható könyveket ajánlunk figyelmetekbe, melyek a fényképeken történő emberábrázolást, a pózolás művészetét járják körül. 

Billy Pegram: Posing techniques for photographing model portfolios (2008) 

 

Michelle Perkins: 500 Poses for Photographing Women A Visual Sourcebook for Portrait Photographers (2009) 

 

Lou Jacobs, Jr.: The art of posing [electronic resource] techniques for digital portrait photographers (2010) 

 

Jeff Smith: Posing Techniques for Location Portrait Photography (2008) 

 

A Hogyan ne.. sorozatunk korábbi részei:
Hogyan (ne) fényképezzünk esküvőt?
Hogyan (ne) fényképezzünk éjszaka?
Hogyan (ne) fényképezzünk kisgyermeket?
Hogyan (ne) fényképezzünk portrét?
Hogyan (ne) fényképezzünk aktot?
Hogyan (ne) fényképezzünk a magasból?
Hogyan (ne) fényképezzünk tájképet?
Hogyan (ne) fényképezzünk víz alatt?

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása