2014.10.21.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Muybridge lófotóinak története (1878)

1872-ben Leland Stanford – a Central Pacific vasútvonal egyik építtetője s egykori kaliforniai kormányzó – érdeklődni kezdett a lótenyésztés iránt és megvásárolta a nagykiterjedésű Palo Alto méntelepet. Itt van ma a Stanford Egyetem központja. A legenda szerint a farmon álldogáló csoport előtt egy ló ügetett el s ennek kapcsán kezdtek vitába a ló lábairól. Stanford állította: időnként a ló egyik lába sem éri a földet. Fogadtak 25.000 dollárba. Stanford életrajzírója szerint a történetet apokrif legendának kell tekintenünk. Stanfordnak egyrészt nem volt szokása a fogadás, másrészt, akivel állítólag a baráti fogadást kötötte – Frederick MacCrellish –, esküdt ellensége volt. Mindegy, minden feltalált dolog érdekesebb, ha kerekítünk mellé egy történetet, s ha sokan és sokat mesélik, már majd úgy is tűnik, mintha valóban megtörtént volna. 

The_Horse_in_Motion.jpgFotó: Eadweard Muybridge: The Horse in Motion by Eadweard Muybridge. "Sallie Gardner," owned by Leland Stanford; running at a 1:40 gait over the Palo Alto track, 19th June 1878.
Az animációhoz az első 11 képkockáthasználták fel.

Szólj hozzá!

Címkék: fotótörténet kincses károly eadweard muybridge

2014.10.20.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #142

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Októberben a XIX. századi fényképezés a témánk. 

klosz_gyorgy.jpgFotó: Klösz György: A Nyugoti pályaudvar 1890 körül, (Jogtulajdonos: Budapest Főváros Levéltára) 

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója klösz györgy

2014.10.19.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Dr. H. W. Diamond: Egy női elmegyógyintézet lakói (1848-1858)

Az 1809-ben született Dr. Hugh Welch Diamond - a korai brit fotográfia egyik legjelentősebb személyisége - az első képét 1839 áprilisában készítette. 3 hónappal korábban 1839. január 7-én jelentette be a Francia Akadémián Joseph Nicéphore Niépce és Louis Daguerre találmányát Daguerre pártfogója, Arago, a nagy tekintélyű fizikus és csillagász. Diamond 1840-ben ismerkedett meg Frederick Scott Archerrel, aki az egyik betege volt és egyike azon első fotósoknak, akik a nedves kollódiumos eljárást alkalmazták. Az eljárás neve is az ő nevéből származik; Archer kollódiumos eljárás. Diamond már a fotográfia megjelenésének korai szakaszában több írásában is foglalkozott a fényképezés tudományával. 1853-ban egyik alapító tagja volt a Fotográfiai Társaságnak. Szakmailag kiválóan képzett volt mind tájfényképezésben, mind csendéletek ábrázolásában, azonban napjainkban a mentálisan sérült betegeiről készült portréi révén ismerjük nevét. Diamond az 1840-es években pszichiátriát tanult a Londonban és 1848-ban nevezték ki a Surrey Megyei Elmegyógyintézet női osztályának felügyelőjévé. Ekkor egyesítette a fotós tevékenységét és az orvosi tapasztalatait, melyeket felhasználva 10 éven keresztül fényképezte az elmegyógyintézet betegeit. A képeken egyszerű pózokban, többnyire világos háttér előtt látjuk modelljeit, éles kontrasztot mutatva az abban az időben ismert hagyományos műtermi portrékkal szemben. 

portraits_diamnond.jpgFotó: Dr. Hugh Welch Diamond: Surrey Megyei Elmegyógyintézet női osztályának betege, c. 1855
© The Royal Photographic Society Collection, National Media Museum

11 komment

Címkék: portré könyvajánló fotó dokumentumok hugh welch diamond

2014.10.18.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fotó-dokumentumok #132

bela_lugos_1898.jpgFotó: Lugosi Béla 18 évesen, 1900 körül

Szólj hozzá!

Címkék: fotó dokumentumok

2014.10.17.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fotóbulvár a 19. századból (XI. rész)

Lapozó rovatunkban régi újságok, fotós szaklapok hírei közül válogatunk; kis színesek, érdekességek, fotós hírek, kritikák és kiállítás-ajánlók az elmúlt 175 év magyar és nemzetközi sajtójából. Mivel ebben a hónapban blogunkon és Facebook oldalunkon a XIX. századi fényképezés a témánk, így ezúttal Kincses Károly gyűjteményéből a Vasárnapi Ujság és a Pesti Hírlap hasábjain megjelent fotográfiai témájú írásokat olvashatjátok. 

vasarnapi_ujsag.jpegFotó: Erzsébet királyné, 1866. február. Reprodukció:
Vasárnapi Ujság 6. szám (fotomuveszet.net

Szólj hozzá!

Címkék: lapozó