2014.08.29.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Vállas Antal - az első magyar, aki bemutatta a dagerrotípia eljárást (1840. augusztus 29.)

Az első fotográfiai témájú magyar nyelvű hírek 1839-ben jelentek meg, de a hazánkban készített első dagerrotípiát és annak készítését csak egy évvel később 1840. augusztus 29-én mutatták be Budapesten. Ekkor tartotta a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlését, ahol a 31 éves Vállas Antal, mérnök, matematikus, egyetemi tanár és az MTA tagja ismertette a dagerrotípia készítésének módját. A 174 éve megtartott előadáson arra kaphattak választ az érdeklődők, hogy hogyan lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy olyan ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek. A feltalálás idején még 15-–30 perc volt az expozíciós idő, ami 1842-re már csak 10-–60 másodpercet vett igénybe. Az eredeti Daguerre-Giroux fényképészeti felszerelést egy évvel korábban, 1839-ben a Bicskén létesítendő csillagvizsgáló részére vásárolta Nagy Károly Párizsban. Az elkészült két dagerrotípia - melyek további sorsát sajnos homály fedi - a Dunát és a Királyi Várat ábrázolta, de a korabeli beszámolók szerint nem sikerültek tökéletesen. Az eljárást ismertető könyvecske magyar nyelven még ugyanebben az évben, 1840-ben Zimmermann Jakab fordításában jelent meg. 

Anthony_Vallas.JPGFotó: Vállas Antal (1809-1869)
(forrás: wikipedia.org

Szólj hozzá!

Címkék: fotótörténet fotókalendárium

2014.08.28.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fotós idézetek - Susan Sontag (1933-2004)

"A fénykép hatalma abban rejlik, hogy lehetővé teszi olyan pillanatok tüzetes vizsgálatát, melyeket az idő sodra egyébként rögtön elmosna." (Megjelent: Susan Sontag: A fényképezésről

susansontag_leibovitz1988.jpgFotó: Annie Leibovitz: Susan at the house on Hedges Lane, Wainscott, Long Island, 1988 

Szólj hozzá!

Címkék: annie leibovitz fotós idézet susan sontag

2014.08.27.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Különleges alakzatok Mole és Thomas hihetetlen fotóin (1917-1920)

Arthur Samuel Mole 1889. január 7-én született az angliai Essexben. 13 évesen költöztek az Egyesült Államokba, ahol az iskola befejezése után reklámfotósként dolgozott Chicagótól északra Sionban. Az első világháború alatt kapta azt a feladatot, hogy képeivel segítsen értékesíteni a háborús kötvényeket. A monumentális elképzeléseinek megvalósításához szükséges speciális igények miatt egy kb. 24 méter magas toronyról - a mérnöki pontossággal megrajzolt tervei alapján - hangszóróval és egy nagy fehér zászlóval irányította a fotóihoz modellt álló sok ezer embert, többnyire katonákat. A hazafias alakzatok pontos elérése érdekében a felkészülés napokat, a tervezés heteket is igénybe vett, az éles fotózás - a kívánt kompozíció végleges beállítása - pedig órákig is eltartott. Társa John D. Thomas mindenben a segítségére volt, a két fényképészt a csoportfotózás úttörőjeként tartjuk ma számon. Mole és Thomas egy nagyméretű 29x36 cm-es üvegnegatívra dolgoztak, különleges képeit ma a legnevesebb gyűjtemények őrzik. 

Pictures Formed by Thousands of US Soldiers during World War I (1).jpgFotó: Arthur S. Mole and John D. Thomas: Szabadság-szobor, Camp Dodge, Des Moines, 18.000 ember (ebből 17 az első sorban, 12.000 pedig a fáklyát alkotja), 1918 

Szólj hozzá!

Címkék: fotótörténet fotó dokumentumok

2014.08.26.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Alfred Wertheimer: A csók (1956)

Az 1930-ban született Alfred Wertheimer hatévesen került Brooklynba, ahol a középiskola után fotográfiai tanulmányait is végezte. Eleinte divatfotósként dolgozott, de egy közeli barátja javaslatára a képeit megmutatta az RCA Victor zenei kiadó marketingesének, Anne Fulchinónak, aki 1956 elején munkát ajánlott neki. Wertheimer erre egy 2013-as interjújában így emlékezett vissza: „1956. március 10-én épp a sötétkamrában dolgoztam, mikor csengett a telefon. Fulchino volt az, aki azután érdeklődött, hogy ráérek-e a következő héten. Mivel igennel feleltem, folytatta: ’Szeretném, ha készítenél néhány képet Elvis Presleyről. Még tavaly novemberben írtuk alá a szerződését, és nem találok róla egyetlenegy képet sem.’ Mivel nem értettem pontosan, hogy milyen Elvisről beszél, ezért visszakérdeztem.”
Az első találkozóra egy héttel később került sor a CBS stúdiójában, New Yorkban, ahol Elvis a Dorsey Brothers’ Stage Showban lépett fel. Miután Fulchino bemutatta egymásnak őket, közölte Elvisszel, hogy Wertheimer fogja a következő hetekben fotózni, aminek az énekes nem nagyon örült. Rám sem szegezte a tekintetét, sőt még morgott is valamit – emlékezett vissza Alfred Wertheimer, aki 10 nap alatt, több mint kétezer képet készített a karrierje kezdetén álló Elvisről. A sikeres márciusi együttműködés után, később egy nyári fotózásra is sor került, ekkor készült Wertheimer világhírű fotója, melyen a 21 éves Elvis és egy fiatal rajongó romantikus pillanatait láthatjuk. 

Alfred_Elvis1956.jpgFotó: Alfred Wertheimer: Elvis Presley, "The Kiss" 1956. június 30. © Alfred Wertheimer 

3 komment

Címkék: alfred wertheimer

2014.08.25.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #134

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Augusztusban a zene a témánk.

janis-joplin-photo-richard-avedon-b.jpgFotó: Richard Avedon: Janis Joplin, Port Arthur, Texas, August 28, 1969
© Richard Avedon Foundation

1 komment

Címkék: a hét fotója richard avedon