2014.09.18.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Paul Strand: A Lusetti család, Luzzara (1953)

Mai bejegyzésünkben a fotótörténet egyik híres családi portréját mutatjuk be, mely méltán pályázik a legdrágább családi fotó címre is, hiszen 2007 októberében kb. 53 millió forintnak megfelelő összegért került leütésre a Sotheby's árverésén. Paul Strand egyik legismertebb képe - melyet tavaly a Mai Manó Házban is kiállítottunk - a Pó völgyében élő Lusetti családról készült, melyen Anna Lusetti az anya és öt fia látható. A poszt különlegessége, hogy három olyan ritkán publikált fotót is megmutatunk, melyek a luzzarai lakosokról készített fotósorozat részeként szintén a család tagjait ábrázolják, de kevésbé ismertek. Talán kevesen tudják, hogy az anya és egyik fia külön-külön is modellt álltak Strandnak, az utolsó képen pedig egy olyan változatot láthattok, ahol az anya egyedül áll az ajtóban.
Szeptemberben az Indafotóval közösen kiírt Generációk együtt fotópályázatunkhoz kapcsolódóan a blogunkon is a család a témánk.

paul_strand_the_family_luzzara_italy_1953_800_800.jpgFotó: Paul Strand: A Lusetti család; Anna, Valentino, Bruno, Guerrino, Afro, és Nino, Luzzara, Olaszország, 1953

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló fotótörténet paul strand

2014.09.17.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Variációk – Ikrek

Az ikrek titokzatos és rejtélyes világa ősidők óta foglalkoztatja az embereket. Az iker-téma adta lehetőségeket, az ikrek születését, vetélkedésüket, harcukat vagy éppen ellenkezőleg, egymáshoz való rendkívüli ragaszkodásukat, az összetévesztésükből adódó komikus helyzeteket számos műfajban megjelenítették. Így például szó esik róluk a bibliában, a mitológiában, a szépirodalomban, a képzőművészetben és a szobrászatban is. Ugyanakkor a fotográfiában meglepően kevés, ikreket ábrázoló művészi képpel találkozhatunk. (Részlet Dr. Métneki Júlia biológus, ikerkutató a Mai Manó Házban 2005-ben megrendezett Benkő Imre: Ikrek 1982-2005 című kiállításának megnyitóbeszédéből.) Mai bejegyzésünkbe az egyetemes fotótörténet ikreket ábrázoló, híres portréiból válogattunk.
Szeptemberben a Generációk együtt fotópályázatunkhoz kapcsolódóan a Facebook oldalunkon található NAP FOTÓJA rovatunkban a család a témánk. 

photo-tereza-vlckova-picturing-the-dark-side-of-twins-7.jpgFotó: Tereza Vlckova: Picturing the dark side of twins 7, 2007

Szólj hozzá!

Címkék: variációk diane arbus david bailey benkő imre loretta lux mary ellen mark loomis dean roger ballen

2014.09.16.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Kép-kockák #10 - Jean Gaumy: Lőgyakorlat, Teherán, Irán 1986. október

„A forradalom után már harmadik alkalommal utaztam Iránba. Az országba, a viharos események középpontjába belépő kevés nyugati állampolgár egyike voltam. A Kommunikációs Minisztérium, ahogy az az ilyen helyzetekben szokás, tudott ottlétemről és folyamatosan ellenőrzés alatt akart tartani. Azonban az olyan bonyolult országokban, mint Irán, ahol minden lehetetlennek tűnik, kiderül, hogy sok dolog végül mégiscsak lehetséges. Például a Minisztérium közölte velem, hogy engedélyt kapok egy olyan hely, a Baszidzs (önkéntes félkatonai milícia) Teherán külvárosában működő női kiképzőtáborának meglátogatására, amely a nyugati sajtó számára addig zárva volt. Újságíró barátaim egy évvel korábban ugyanezt kérelmezték, de őket visszautasították. Rájöttem, hogy az irániak velem akarják tesztelni a várható fogadtatást (…) 

PAR13189_LargeComp.jpgFotó: Jean Gaumy: Lőgyakorlat, Teherán, Irán, 1986. © Jean Gaumy/Magnum Photos 

Szólj hozzá!

Címkék: fotótörténet magnum photos kép kockák jean gaumy

2014.09.15.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #137

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Szeptemberben a Generációk együtt fotópályázathoz kapcsolódóan a fotótörténet családi képeiből válogatunk.

szasz_lilla_gp.jpgFotó: Szász Lilla: from the series My grandparents house 2010-2011

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója szász lilla

2014.09.14.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Családi fotót hagytak a Holdon (1972)

Sok asztronauta hagy valami személyes tárgyat a Holdon - nyilatkozta pár évvel ezelőtt Robert Jacob, az amerikai űrkutatási hivatal egyik szóvivője. Így tett Charles Duke űrhajós is, aki az Apollo-16 legénységeként, az ötödik Holdra szálló csapattal jutott a világűrbe 1972 áprilisában. A beszámolók szerint az akkor 36 éves Duke titkára csak negyven évvel később 2012-ben derült fény, mikor egy leltározás során elkezdték feldolgozni az Apollo-projekt alatt készült képeket. Ekkor került elő a Holdon hagyott családi ereklyéről készült fotó, melyet az asztronauta egy Hasselblad fényképezőgéppel örökített meg.
Szeptemberben a Generációk együtt fotópályázatunkhoz kapcsolódóan családi képekből válogatunk. 

charlesduke_family.jpgFotó: Charles Duke és családja az Apollo holdkomppal, Kennedy Űrközpont, Florida, 1972. április 16.
© Nasa/Rex Features 

4 komment

Címkék: fotó dokumentumok