2015.04.27.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #170

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Áprilisban a sajtófotó a témánk. 

alfredeisenstaedt.pngFotó:  Alfred Eisenstaedt: Couple relaxing on bank of Seine near Notre Dame Cathedral during lunch hour. Paris, 1963

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója alfred eisenstaedt

2015.04.26.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Mérföldkövek a riportfényképezés történetében

A fotóelmélet talán legvitatottabb és legkevésbé tisztázott kategóriája a riportfotó műfaja, azaz azoknak a fényképeknek osztálya, amelyek e kategóriákba sorolhatók. Az esemény és riportfotó műfajának megkülönböztetését mindenekelőtt műfajtörténeti szempontok indokolják. A fotóriport, mint műfaj közel ötven évvel az eseményfényképezés után született. Az esemény mindig helyhez és időhöz kötött, egyszeri és megismételhetetlen. Riportfotónak a reprodukált, sajtóban közölt fényképeket tekintjük. A fogalom az angol report (beszámoló, tudósítás) szóból származik. Nyelvünkben kezdetben az angol szóalakot, majd annak „magyarított” változatát a ríport-ot használták. A ma élő szóalak először 1884-ben jelent meg nyomtatásban. A 20. század elején jelentősen megváltozott a fogalom. A fotóriport mai értelemben egy sajtóban közölt képes beszámoló valamely aktuális eseményről, amely a fotografálás sajátos eszközeivel, önállóan közli a híranyagot; a képaláírás csak az esemény adatait tartalmazza. – olvashatjuk Szilágyi Gábor A fotóművészet története. A fényrajztól a holográfiáig című könyvében.
Mivel Facebook oldalunkon ebben a hónapban a sajtófotó a témánk mai bejegyzésünkben a riportfényképezés egyetemes történetének legfontosabb mérföldköveit mutatjuk be.
A fotókra kattintva a témához kapcsolodó további képeket találsz.

1. A világ legelső háborús fotói (1847)
Charles J. Betts dagerrotípiákat készítő fotográfus 1847-ben elkísérte az amerikai csapatokat Mexikó elleni hadjáratukban. Az ekkor készült felvételek talán az első fényképes haditudósításnak számítanak. A fotótörténeti írások az erdélyi származású Szathmáry Pap Károlyt és Roger Fentont említik az első háborús fotósként. Szathmáry 1853 októberében kezdte el a Krími háborút dokumentálni és egy csukott hintóban rendezte be laboratóriumát.
A korai riportfotókat - köztük William England felvételét a Niagara folyó fölött egyensúlyozó kötéltáncosról - a képre kattintva láthatod.

szathmari-krim.jpg
Fotó: Szathmári Pap Károly: Krími háború, 1853 (forrás: fotomuveszet.net)

Szólj hozzá!

Címkék: sajtófotó elsők nadar margaret bourke white magnum photos ron galella léon gimpel jessie tarbox beals

2015.04.25.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Látható nők - Ahol a fényképek is mesélnek (Interaktív színházi előadás)

Fénykép – Történetmesélés - Színház
Fábián Évit és a Nők Magyarországon 2. kötetét bemutatva a Rögtönzések Színháza mint ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK playback társulat női történeteket jelenít meg.
Mai Manó Ház, Napfényműterem, 2015.05.22. 20:00 

lathatonokmmh.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: video fábián évi mai manó ház hírek

2015.04.24.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Kép-párok #114

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyek hasonló témában készültek vagy olyat, amelyeken a fotográfusok éppen egymás munkáira reflektálnak. Áprilisban a riportfényképezés a témánk. 

richard_and_cherry_kearton_taking_a_photograph_of_a_bird_s_nest.PNGFotó: Richard és Cherry Kearton madárfészket fényképez, c. 1900 

1 komment

Címkék: kép párok

2015.04.23.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A világ legelső paparazzói: Max Priester és Willy Wilcke (1898)

1898-ban Otto von Bismarck halála már a levegőben volt. A depresszióssá vált német kancellár ugyanis régóta betegeskedett, így lassan mindenki számára világossá vált, hogy napjai meg vannak számlálva. Ahogy ma mondanánk, médiaesemény volt várható. Természetesen az újságokmár akkor is igényt tartottak a „megfelelő", vagyis a legaktuálisabb képekre. S mi lett volna aktuálisabb, mint egy kép az elhunyt birodalomalapítóról? A felvételt két hivatásos hamburgi fényképész készítette, Max Priester (1865-1910) és Willy Wilcke (1864-1945), még Bismarck halálának éjszakáján a hozzátartozók beleegyezése nélkül. Akkoriban még nem ismerték a paparazzo fogalmát (hiszen azt 1960-ban Fellini Dolce Vita című filmjében használták először), de Priester és Wilcke paparazzók voltak a mai értelmezés szerint. 

bismarck_auf_dem_totenbett.jpgFotó: Willy Wilcke und Max Priester: Bismarck a halottas ágyán, 1898,
Az eredeti, retusálatlan felvétel 

Szólj hozzá!

Címkék: sajtófotó elsők

2015.04.22.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Az ebola és a fergusoni zavargások a téma az idei Pulitzer-díjas képeken

Daniel Berehulak nyerte el az idei Pulitzer-díjat Feature Photography kategóriában és az ezzel járó 10.000 dollárt. Az 1975-ben Sydneyben született Berehulak a New York Times megbízásából a monroviai ebolás betegek és ápolóik emberfeletti küzdelmét követte hónapokon át, hogy bemutassa a világnak, hogyan próbálják megfékezni Nyugat-Afrikában az egyre terjedő ebolát. A betegség egyik legpusztítóbb járványa volt a 2014-es, a CDC adatai szerint 25 ezer áldozatot követelt néhány hónap alatt. - olvashatjuk az index.hu oldalán

pulitzer2015.jpgFotó: Daniel Berehulak: A nyolcéves James Dorbort viszik a karanténba egy monroviai központban
© handout/reuters 

Szólj hozzá!

Címkék: linkajánló sajtófotó

2015.04.21.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fotó-dokumentumok #148

A 23 éves Brigitte Bardot a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 1957-ben. 

mariodebiasijpg.jpgFotó: Mario De Biasi 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó dokumentumok mario de biasi