2014.10.02.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Érmezei Lili Zoé: Testhatárok (18+)

Célom egy olyan alkotás elkészítése, ahol mint fotós, fizikailag nem vagyok jelen a fotózáson, hanem virtuális kapcsolatban állok a modellemmel és az internet eszközével, Skype-on keresztül instruálom őt. A képek szereplőjét egy teljesen személytelen, steril fehér térben fényképezem, meztelenül. Az intimitást és a személytelenséget ütköztetem. Fotósorozatom kísérlet arra, hogy hogyan tudok együtt dolgozni, és közösen alkotni olyan modellel, akivel személyesen nem találkoztam, s miként tudunk együttműködni a fizikai kapcsolat jelenléte nélkül. Bár egymás intim terét fizikailag nem feszegetjük, mégis e fotósorozattal célom az, hogy olyan közeget hozzak létre a modell számára, ahol jelenlétem hiányával lehetőséget adok a saját testének felfedezésére. Skype Project c. munkám kísérlet az intimitás felfedezésére a digitális világ személytelenségében, valamint kísérlet a nőiség újrafelfedezésére egy minőségében szokatlan fotós-modell kapcsolat kialakításával. – olvashatjuk Érmezei Lili Zoé gondolatait a Folyamatos Jelen kiállítás- és katalógussorozatunk 7. kötetében. 

A felnőtteknek szóló bejegyzésben aktfotókat láthatsz, csak akkor kattints ha ez nem zavar!

Ermezei_bodyborders001.jpgFotó: Érmezei Lili Zoé: Body Borders sorozat 

Szólj hozzá!

Címkék: video könyvajánló folyamatos jelen 18+ csizek gabriella érmezei lili zoé

2014.10.01.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Sánta István Csaba: JAZZ

Ma van a zene világnapja!

A kiállításra összeállított jazz zenészekről készült portrésorozat koncepciója a Peter Von Bartkowski által készített amerikai jazz zenészek családfáján alapszik. Az amerikai gyökerekkel rendelkező jazz műfaj gondos családfa szerkezetű felvázolása a kezdetektől napjainkig a különböző stílusirányzatok kiemelkedő és meghatározó alakjait sorakoztatja fel. Amint 2004 nyarán egy Chick Corea által komponált zene hatására szorosabb kapcsolatba kerültem a jazz zenével automatikusan hozta magával, hogy ezt a fotózással összekapcsoljam. A korábban leginkább a társadalomábrázolásra összpontosuló érdeklődésem így újabb teret nyert. Miközben újabb és újabb zenészek hanganyagával ismerkedtem meg, elkezdtem ezek magyarországi koncert turnéit figyelemmel követni, majd később külföldre is elutaztam egy-egy kiemelkedő koncert végett. Célom, hogy az évek során készített fotóanyagból - képes album formájában, illetve különböző kiállítótermekben - bemutathassam a kortárs amerikai jazz zenészek elitjét úgy, ahogy azt a saját objektívemen keresztül láttam. (Sánta István Csaba) 

x_a922160f.jpgFotó: Jazz családfa

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás portré mai manó ház hírek sánta istván csaba

2014.09.30.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Variációk - Család

Szeptemberben az Indafotóval közösen kiírt Generációk együtt fotópályázatunkhoz kapcsolódóan a Facebook oldalunkon található NAP FOTÓJA rovatunkban a család volt a témánk. A korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is igyekeztünk a blogunkra az adott témában válogatni bejegyzéseket. Így többek között megtudhattátok, hogy melyik űrhajós hagyta a Holdon a családjáról készült képet, de azt is, hogy mi lett a sorsa Dorothea Lange világhírű fotójának főszereplőivel. Hűséges olvasóink számára az is kiderült, hogy a vietnámi háborúban készült Pulitzer-díjat nyert fotó egy korszak jelképe lett, és a fotótörténet egyik legdrágább családi fotóját 1953-ban készítették Olaszországban. Variációk rovatunkban a fotótörténet leghíresebb ikerportréiből válogattunk és egy pedofíliával vádolt családi fotósorozatot is bemutattunk, melyet Sally Mann készített. A klasszikus családi képeket a Hemingway család fotóalbumáról szóló posztban, a világhírű emberekről készült családi portrékat pedig ebben a bejegyzésben találhattátok.

A Facebook oldalunkon található NAP FOTÓJA rovatunk heti kedvenceit minden héten hétfőn, éjfél után pár perccel a HÉT FOTÓJA rovatunkban találtátok, mai bejegyzésünkben pedig azokat a családi fényképeket láthatjátok, amik bár nagy népszerűségnek örvendtek Facebook rajongói oldalunkon, de a lájkok száma alapján mégis lemaradtak a HÉT FOTÓJA titulusról. 

HPRobinson.jpgFotó: Henry Peach Robinson: Fading Away, 1858.
© National Media Museum, Bradford/Science & Society Picture Library 

Szólj hozzá!

Címkék: variációk q robert capa diane arbus molnár zoltán henry peach robinson nina leen john thomson

2014.09.29.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #139

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Szeptemberben a Generációk együtt fotópályázathoz kapcsolódóan a fotótörténet családi képeiből válogattunk. 

gilberthgrosvenor.jpgFotó: Gilbert H. Grosvenor: Családi portré, Új-Skócia, Kanada, 1916. március 

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója

2014.09.28.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Sawada Pulitzer-díjas fotója még ma is fájó emlékeket ébreszt

A Vietnámi háború 1961 novemberében tört ki az amerikai csapatok megszállásával. 1975-re, amikor a Vietkongok elfoglalták Saigont több, mint 47000 amerikai katona és megszámlálhatatlan vietnámi halt meg. Temérdek fotódokumentáció készült a vietnámi háború során, az első port kavaró fotó Malcolm Browne alkotása 1963-ból. Az Associoated Press riportere egy buddhista szerzetest fotózott, aki felgyújtotta magát, így tüntetve a kormány politikájával szemben. Hat évvel később készült Eddie Adams ikonikus képe egy Vietkong katona kivégzéséről. Mindkét kép a vietnámi háború ikonjává vált. Hasonlóan ezekhez, egy másik figyelemreméltó alkotás is nagy hatással volt a közvéleményre. A fotót a japán haditudósító, Kyōichi Sawada készítette. 

sawada_kyoichi.jpegFotó: Kyōichi Sawada: Egy család menekül a bombák elől, 1965 © Bettmann/CORBIS

Szólj hozzá!

Címkék: sajtófotó kyoichi sawada