2014.12.18.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Sztereófotók a fényképezés korai szakaszából

Már a fényképezés feltalálása előtt ismerték azt a jelenséget, hogy két szemünkkel kétféle képet látunk. A térfénykép olyan kettős fénykép, amelynek két felét két szemmel egy időben szemlélve, térhatású képet látunk. Sir Charles Wheatstone 1832-ben szerkesztett egy tükrös sztereoszkóp készüléket, amivel természetesen eleinte csak rajzolt, festett ábrákat néztek, később sztereó talbotípiákat, melyeket 1840-ben W.H. Fox Talbot és Henry Collen készített. A London Stereoscopie Company albuminos sztereóképeket gyártott nagy tömegben. 1854-ben még csak 10.000 féle képet árultak, ezt 1858-ra megtízszerezték. Népszerűségét jelzi, hogy 1862-ben egy német cég már félmillió eladott sztereóképnél tartott. Még egy nagy felfutás volt az 1890-es években, amikor az Underwood & Underwood, a Keystone View & Co. és a H.C.White & Co. a három legnagyobb amerikai sztereó cég milliós példányszámban gyártotta és adta el a sztereóképeket, még riportfotókat is árultak, folyamatosan aktualizálva őket. Helmut Gernsheim fotótörténész szerint a sztereó éppen annyira forradalmasította a viktoriánus kor fényképezését, mint azt a 20. században a kisfilmes fényképezőgépek megjelenése tette. (Flesch Bálint, Kincses Károly)

3d001.gifFotó: Market Street, San Francisco, 1901.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó dokumentumok

2014.12.17.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Portfólió - Horace Bristol (1908-1997)

Horace Bristol Whittierben, Kaliforniában született és nevelkedett 1908-ban. Miután végzett a Belmont középiskolában, építészetet tanult és éjszakánként a Los Angeles Times korrektoraként dolgozott. 1933-ben költözött San Franciscóba, ahol fotóműtermet nyitott, itt találkozott Ansel Adams-szel, aki a műterem a közelében lakott. Az ő barátsága révén olyan művészekkel találkozott, mint Edward Weston vagy Imogen Cunningham. 1936-ban, Bristol volt az egyik alapító tagja a Life magazin fotós részlegének. John Steinbeckkel 1938-ban kezdte el dokumentálni a migráns gazdák mindennapjait a kaliforniai Central Valley-ben. A második világháború után, Tokióban telepedett le és európai és amerikai magazinoknak fotózott és a Fortune magazin ázsiai tudósítója lett. Több kötetet publikált és megalapította az East-West Fotó ügynökséget. Felesége halála után 1956-ban, Bristol elégette minden negatívját, a fényképeit egy raktárban helyezte el és visszavonult a fotózástól. Később újra megnősült, ebből a házasságból két gyermeke született. Visszatért az Egyesült Államokba és 30 év után a raktárból előszedte a fotóit, hogy a családjával megossza. Ezt követően megkereste az egykori iskoláját, az Art Center of Los Angelest, ahol 1989-ben a második világháború alatt készült és a migráns munkavállalókat ábrázoló fotóiból egy egyéni kiállítást rendeztek. A nagy gazdasági világválság idején készített fotóinak nagy része ma már a J. Paul Getty Múzeum Érik a gyümölcs gyűjtemény része. Bristol egészen haláláig a kaliforniai Ojai-ben élt, 1997-ben 89 éves korában halt meg. (fordította: Muflon) 

tattooing_back_of_tokyo_yakazu_japan_1946.jpgFotó: Horace Bristol: Jakuzát tetoválnak, Japán, 1946 

Szólj hozzá!

Címkék: életrajz portfólió horace bristol

2014.12.16.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

10 megdöbbentő állatfotó (2014)

A Time magazin válogatásában nemrég jelent meg az idei év állatos fotóit tartalmazó összeállítás, melyben a szerkesztők nem a klasszikus természetfotósok munkáiból, hanem a nyomtatott és az online sajtóban megjelent, állatokat ábrázoló riportfotókból mutatnak be ötvenet. A válogatás címe „50 Astonishing Animal Photos of 2014”. A rövid előszóban megjegyzik, hogy az elmúlt 12 hónapban is remek, olykor szórakoztató állatos fotók készültek, és bíznak abban, hogy a képek némelyike alaposan meglepik majd az olvasókat. 

001.jpgFotó: Cetcápát szállítanak a piacra, Yangzhi megye, Fujian tartomány, 2014. augusztus 1. (China Stringer Network, Reuters)

1 komment

Címkék: variációk sajtófotó

2014.12.15.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #151

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Decemberben a NAP FOTÓJA rovatunkba olyan képekből válogatunk, melyeket idén a 120 éves Mai Manó Házban is bemutattunk. 

czaban_gyorgy.jpgFotó: Czabán György 

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója czabán györgy

2014.12.14.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A világ legnagyobb fényképezőgépe (1900)

Egy kora tavaszi reggelen hatalmas lovaskocsi érkezett a chicagói J. A. Anderson kamera-építő műhelye elé. Egy vasúti társaság megrendelésére készítette el a világ legnagyobb fényképezőgépét, aminek mozdításához 15 munkásemberre volt szükség. A gigantikus szerkezetet először a Chicago & Alton pályaudvarra, majd onnan egy teherkocsi segítségével a várostól 6 mérföldre található Brighton Parkba szállították. A valamivel több, mint 400 kilogrammot nyomó fényképezőgépet a kamera-tervező, George R. Lawrence utasításait követve állították fel a helyszínen. Egy vadonatúj luxusvonat irányába mutatott. 

1.jpgFotó: A kamera-tervező, George R. Lawrence a fényképezőgép lencséjénél látható, kalapban. 1900, Division of Photographic History, National Museum of American History, Smithsonian Institution.

8 komment

Címkék: fotótechnika elsők