2014.04.25.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fotó-dokumentumok #117

A Húsvét-sziget a Csendes-óceán délkeleti részén, Óceánia területén, a Baktérítőtől délre található. Néprajzilag Polinézia része, de 1888-tól nemzetközi jogilag Chile tartománya. Nevét Jakob Roggeveen holland tengerészkapitánytól kapta, aki 1722. április 5-én, húsvét vasárnapján fedezte fel. A Húsvét-sziget főleg a mintegy 900 fennmaradt monumentális kőszobor, a moaik révén híres. A sziget területének 40%-a a Rapa Nui Nemzeti Parkhoz tartozik, ami a világörökség része. 

natgeo_husvetszigetek.jpgFotó: J. P. Ault: Húsvét-sziget, 1922. december  © National Geographic

Szólj hozzá!

Címkék: fotó dokumentumok

2014.04.24.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Daniel Angeli – 'A paparazzók királya'

Az 1943 szeptemberében, Párizsban született Daniel Angeli a Dalmas ügynökségnél eleinte laboránsként dolgozott, később feladata a párizsi éjszakai élet, valamint a repülőtérre érkező hírességek dokumentálása volt. Karrierje 1962. június 2-án kezdődik, amikor az Orly repülőtér közelében bekövetkezett Air France repülőgép-szerencsétlenségnél az akkor 19 éves Angeli portásnak adta ki magát, hogy képeket készíthessen a baleset utáni pillanatokról, a hozzátartozók reakcióiról. (Más források szerint a repülőtéren dolgozók jól ismerték Angelit, ezért is engedték fényképezni). Hat évvel később, 1968-ban megalapítja az Angeli ügynökséget, amely kizárólag a sztárok életére fókuszált. Az Agence Angeli legelső sajtófotói között voltak a monokiniző Brigitte Bardottról készült képek, de ő fotózta utoljára Chaplint és olyan hírességeket - igaz, nem önszántukból - mint Edith Piaf, Sophia Loren, Elizabeth Taylor vagy éppen John Lennon. 1977-ben Giovanni Agnellit, Olaszország leggazdagabb emberét, a Fiat fő részvényesét is lefényképezte, aki éppen a jachtjáról ugrott meztelenül a tengerbe. A hírügynökségek azonnal lecsaptak a témára, így a sorozat az egész világot bejárta, hiszen nem sokkal korábban Luchino Revelli-Beaumont, a Fiat franciaországi igazgatóját elrabolta egy forradalmi szakadár csoport. A nyaraló Agnelliről készített fotó nagy botrányt kavart, az ekkor készült képek Angeli mára talán legismertebb fotói lettek, valamint a lesifotós szubkultúra szimbólumává váltak. Angeli ötven Paris Match címlapot tudhat magáénak, fotóügynökségét 2011-ben zárta be és mint sokan mások ő is a „paparazzók királyának” nevezi magát. 

bardot_angeli.jpgFotó: Daniel Angeli: Brigitte Bardot, Saint-Tropez, 1975 © Daniel Angeli / Agence Angeli

1 komment

Címkék: portré sajtófotó daniel angeli

2014.04.23.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Kép-kockák #1 - Vivian Maier

Bár neve csupán csak pár éve került a köztudatba, Vivian Maier kételyek nélkül a huszadik század egyik kiemelkedő alkotója. Fotográfiáit soha, senkinek nem mutatta meg, így azokat egy véletlen folytán fedezte fel John Maloof amerikai ingatlanközvetítő 2007-ben. Azóta az alkotó különleges története és fotói szinte az egész világot bejárták. A fényképező dadus képei - a blogolvasók kérésének eleget téve - a Mai Manó Házba is eljutottak 2012-ben. A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier Rolleiflex fényképezőgépe mögé bújva - hiszen őt magát csak visszatükröződésekben vagy épp árnyportrékon keresztül láthatjuk, - New York és Chicago utcáit róva örökítette meg az urbánus Amerika legérdekesebb csodáit és különleges pillanatait az ötvenes évektől kezdve egészen a kilencvenes évek végéig. A több mint 100.000 negatívot tartalmazó életmű az ún. utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált. (forrás: maimano.hu) A fotótörténet híres képkockáit bemutató sorozatunkban, ma Vivian Maier kontaktjait láthatjátok, akinek két évvel ezelőtt - egy ötven fotóját felvonultató tárlat keretében - a magyar nagyközönség is megismerhette titkos életét.

A képekre kattintva megismerheted Vivian Maier érdekes történetét, híres önarcképeit vagy éppen 5 ritkán látott fotóját is.

vm002.jpgFotó: Vivian Maier: Chicago, 1970. május 27., Contact Sheet © 2014 Maloof Collection, Ltd.  

Szólj hozzá!

Címkék: video vivian maier kép kockák

2014.04.22.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Amikor a fotóst fényképezik #48 (Abe Frajndlich)

Abe Frajndlich portréi híres fotósokról. (A képekre kattintva a világhírű fotóművészek további képeit láthatjátok.) 

annie-leibovitz-sagaponack-new-york-1991-photo-abe-frajndlich.jpgFotó: Abe Frajndlich: Annie Leibovitz, Sagaponack, New York, 1991  

Szólj hozzá!

Címkék: portré önarckép annie leibovitz lillian bassman abe frajndlich harold edgerton

2014.04.21.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #116

A Lengyelországban született Nat Farbman (1907-1988) szüleivel négy évesen utazott Amerikába. Az ötvenes évektől tizenöt évig a LIFE magazin fotóriportereként dolgozott, így 1954-ben, Arch Badertscher tejüzemében már a LIFE munkatársaként készítette el híres sorozatát. A gazda elmondása szerint egy nap macskája, Squirrley a hátsó lábaira állt és úgy kérte a friss tehéntejet, miközben ő épp a teheneket fejte. Ez annyira megtetszett Badertschernek, hogy Squirrley fiának, Brownienak és a korábban kóbor macskaként élő Blackienek is megtanította a mutatványt. A Life magazin 1954. október 15-i számában bemutatott sorozat nagy sikert aratott, de a történethez az is hozzá tartozik, hogy a november 15-i számban Arch Badertscher levelét jelentették meg, melyben az egyik cica halálhíréről számolt be, akit elütött egy autó.

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Ismét nagyon szoros csata volt a múlthéten, sokáig utolérhetetlennek tűnt az 1921-es Through the back door  című némafilm fotója (J. Pickford & Alfred E. Green), de végül az idén hatvanéves cicás sorozat bizonyult a legnépszerűbbnek. A bejegyzésben a sorozat további képeit is megtalálod. 

001nat_farbman1954.jpgFotó: Nat Farbman: California, 1954, Time & Life Pictures/Getty Images

1 komment

Címkék: sajtófotó a hét fotója