2014.07.24.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Kép-kockák #6 - Elliott Erwitt: Hruscsov és Nixon „konyhai vitája”

Elliott Erwitt két nappal 31. születésnapja előtt 1959. július 24-én a moszkvai Gorkij-parkban az Amerikai Nemzeti Kiállítás megnyitóján készítette ikonná vált „konyhai vita” című képét Richard Nixon amerikai alelnökről és Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnökről. 
Az 1959-ben a moszkvai Szokolnyiki parkban rendezett American National Exhibition (Amerikai Nemzeti Kiállítás) nem csak Elliott Erwitt képe miatt lett része a fényképezés történetének. Ezzel egy időben, ehhez a kiállításhoz kapcsolódóan érkezett Moszkvába az 1955 óta számos országban megfordult Family of Man (Az ember családja), Edward Steichen nagy volumenű tárlata.
Az úgynevezett „konyhai vita” egy modell-konyhánál zajlott. A képen védekező pozícióba kényszerülő Nyikita Hruscsov és a mutatóujját nekiszegező, igen agresszíven fellépő Richard Nixon, akkori alelnök közösen járta végig a vásárt, amit több tévétársaság is élőben közvetített. A vita kettőjük között alapvetően politikai kérdések miatt éleződött ki, de erre nem lehet Erwitt képéből következtetni. Egy másik megbízáson dolgozott, amikor Hruscsov és Nixon megálltak, tőle nem messze, hevesen gesztikulálva. Erwitt ekkor elővette tartalék kameráját, amelyet saját céljaira hordott mindig magánál. Ezzel készítette azt a felvételt, amely jól érzékeltette a két nagyhatalom egymáshoz fűződő, ekkor még kimondottan feszült viszonyát. Azonnal kellett cselekednie, hiszen nem tudhatta, meddig áll ott a két politikus és mi fog lezajlani közöttük. Mindig is úgy tartotta, hogy a jó fénykép lényege a gyors reakció egy adott helyzetre, lehetőleg félretéve minden előítéletet. Az egész csak a helyzet felismerésén és a keresőben megjelenő dolgok rendszerezésén múlik. (írta: Pfisztner Gábor; szerkesztette: Csizek Gabriella)

erwitt_kruschev_magnum.jpgFotó: Elliott Erwitt: Hruscsov és Nixon „konyhai vitája”, Moszkva, Oroszország, 1959. július © Magnum Photos

Szólj hozzá!

Címkék: elliott erwitt fotókalendárium magnum photos pfisztner gábor kép kockák

2014.07.23.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

6.000.000

1087 nap, 1262 bejegyzés, 6.000.000 oldalletöltés.
Rengetegen látogatjátok a Mai Manó Ház blogját, ezúttal az újabb egymillió oldalletöltésre 102 napra volt szükség.

K Ö S Z Ö N J Ü K, hogy ilyen sokan olvastok minket! 

hatmillio.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: mai manó ház hírek

2014.07.22.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fotó-dokumentumok #125

Az első nyilvános, fizetős telefonállomás helyi és távolsági hívásokra Los Angelesben, 1899.
A város közkönyvtárának fotógyűjteményében található adatok szerint nem volt olcsó akkoriban telefonálni, egy San Franciscói lakossal folytatott beszélgetés percenként 50 centbe, mai áron több mint háromezer forintba került. 

The first telephone pay station in Los Angeles, 1899.jpgFotó: Los Angeles, 228 S. Spring Street, 1899

Szólj hozzá!

Címkék: fotó dokumentumok

2014.07.21.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #129

Franz Christian Gundlach 1926. július 16-án született a németországi Heinebachban. Első fényképezőgépét, egy Agfa-Box kamerát 1938-ban kapta, később egy Rolleiflexszel, majd 1956-tól egy Leicával és egy Hasselblad géppel dolgozott, de később volt olyan időszaka is, mikor egy Nikont használt. 24 évesen a hamburgi Film und Frau magazinnál helyezkedett el, ekkor került közelebbi kapcsolatba a divatvilággal, mely későbbi munkáit nagyban meghatározta. Az Op-Art sorozat fotói közül talán a Brigitte Bauerrel Görögországban készített fürdőruhás képei lettek a legismertebbek. Mai bejegyzésünkben az ikonikus sorozat egy ritkábban látott darabját is megtekintheted. 
A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Júliusban a témánk a nyár. 

fc_gundlach_01-web.jpgFotó: F.C. Gundlach: Op Art Swimsuit. Brigitte Bauer, Op Art swimsuit by Sinz Vouliagmeni, Greece, 1966 

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója f c gundlach

2014.07.20.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Variációk – Tűzcsap

A tűzcsapot valószínűleg az 1775–ben Philadelphiában született Frederick Graff a városi vízművek főmérnöke szabadalmaztatta 1801-ben, de a sors fintora, hogy az erre utaló bizonyítékok sajnos 1836-ban a Washingtoni Szabadalmi Hivatalt ért tűzvész során megsemmisültek. A tűzcsap egy speciális vízcsap: tűz oltásához használható, általában utcai csatlakozási pont, ahol a hálózati víz a tűzoltók rendelkezésre áll. Sűrűn lakott területeken, elsősorban városokban és tűzveszélyesség szempontjából kiemelt helyeken fordul elő. Idegen nyelveken a "hidrant" szó illetve ehhez hasonló szavak használatosak, utalásként a vízcsapra. A magyar szó ezzel szemben a víz helyett a veszélyre utal. 
A zárt, de főleg a nyitott tűzcsap a városi fényképezésnek köszönhetően kulturális jelenséggé is vált, hiszen örök téma már régóta a fotóművészetben. Mivel ebben a hónapban a Facebook oldalunkon (ahol már több, mint negyvenezren vagyunk) található NAP FOTÓJA rovatunkban a nyár a témánk, ezért mai bejegyzésünkbe a fotóművészet híres tűzcsapjai közül válogattunk. Kellemes hűsölést!

WEEGEE_1937_Summer_on_the_Lower_East_Side.jpgFotó: Weegee: Summer on the Lower East Side, 1937 

3 komment

Címkék: variációk weegee helen levitt leonard freed bruce davidson lou bernstein william claxton