2015.03.30.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #166

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Márciusban a NAP FOTÓJA rovatunkban a divatfényképezés volt a témánk. 

arthur-elgort-vogue-2005.jpgFotó: Arthur Elgort: Vogue, October 2005 

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója arthur elgort

2015.03.29.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Horst P. Horst: A Mainbocher fűző (1939)

1939 augusztusában, a második világháború előestéjén készítette híres képét Horst P. Horst a párizsi Vogue stúdiójában, a Champs-Elysées-n. A kép - amely jó időre az utolsó alkotása volt - később a világ egyik legtöbbször idézett divatfotója lett.
„Ez volt az utolsó kép, amelyet Párizsban készítettem a háború előtt - emlékezett vissza később. - Hajnali négykor hagytam el a stúdiót, hazamentem, fogtam a poggyászomat, és mentem a hétórás vonathoz Le Havre-ba, hogy aztán a Normandia nevű hajóra szálljak. Mind éreztük, hogy jön a háború. Túlságosan sok volt a fegyver és a beszéd. És az ember tudta, hogy bármi lesz is, az élet egészen más lesz. Párizsban családot alapítottam, berendezkedtem. A ruhák, a könyvek, a lakás, minden ott maradt. Én Németországot hagytam el, Huene Oroszországot, most újra ezt a fajta veszteséget éltük át. Ez a kép számomra különleges - számomra annak a percnek az esszenciája. Miközben készítettem, azokra a dolgokra gondoltam, amelyeket el kellett hagynom."

corset_by_detolle_for_mainbocher_1939_web.jpgFotó: Horst P. Horst: Corset by Detolle for Mainbocher 1939 © Conde Nast / Horst Estate 

Szólj hozzá!

Címkék: fotótörténet horst p horst

2015.03.28.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

52. Képíró - képolvasó hétvége - Camera Obscura

TELEK Balázs Balogh Rudolf-díjas fotográfussal
2015. április 25-26.
Camera Obscura workshop

A Nemzetközi Lyukkamera Nap alkalmából a Magyar Fotográfusok Háza 52. Képíró-képolvasó hétvégéjén Telek Balázs fotográfus mutatja be a camera obscura történetét a kezdetektől a napjainkig, majd segítségével a résztvevők kamerát építenek, fotografálnak és megismerkedhetnek a fekete-fehér fotótechnika alapjaival is.
A camera obscura jelentése sötét szoba, ami jól kifejezi a jelenség modellezését és hasznosulását az emberi kultúrában. A camera obscura egy természeti jelenség, a lényege egy nyílás és a mögötte lévő sötét tér (hiszen a lombok alatti foltok is így képződnek). A szobába, az apró nyíláson beérkező fény a túloldali falra vetül és ott a külvilág képét átfordulva (fejjel lefelé és tükörfordítottan) jeleníti meg. Nyilván nem véletlen, hogy a camera obscurát sokszor emlegetik a fényképezőgép őseként. Azonban a kortárs fotográfia is mindig újra és újra felfedezi a camera obscuraban rejlő lehetőségeket. A Telek Balázs fotográfus által tartott tanfolyam lényege, hogy a közel 16 órás kurzus alatt a résztvevők megismerkedjenek a technikával, bemutassa az általa készített kamerákat és természetesen a velük készített felvételeket. A lehetőségek felmérése után az egyéni érdeklődésnek megfelelően készítik el a kamera tervét, amelyet természetesen, ha szükséges, akkor közösen dolgoznak át és majd a végleges terv alapján építik meg a kamerákat. Az így elkészített kamerákkal fotografálnak. A tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek a fekete-fehér fotótechnika alapjaival is: papírnegatív használata, hívás, fixálás, kontaktolás stb. 

 worldpinholephotographydaymmh.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: video mai manó ház hírek telek balázs

2015.03.27.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Kép-párok #110

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyek hasonló témában készültek vagy olyat, amelyeken a fotográfusok éppen egymás munkáira reflektálnak. Márciusban is a divatfényképezés a témánk. 

erwin-blumenfeld-model-jean-patchett-vogue-1950.jpegFotó: Erwin Blumenfeld: Jean Patchett, Vogue, 1950

Szólj hozzá!

Címkék: richard avedon kép párok erwin blumenfeld

2015.03.26.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Variációk - Coco Chanel (1883-1971)

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel - a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője - 1883. augusztus 19-én született a francia Saumurban. "Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést." – mondta róla Christian Dior, világhírű divattervező. Chanel nyitott volt a környezetére és barátai is inspirálólag hatottak rá, ezért család helyett a művészvilág szereplői vették körül. Nevéhez fűződik a modern divat megalapozása, melynek köszönhetően fontos szereplőjévé vált a divatfényképezésnek is. Mivel Facebook oldalunkon ebben a hónapban a divatfényképezés a témánk, Variációk rovatunk mai bejegyzésébe az egyetemes fotótörténet leghíresebb képviselőinek Chanelről készített ismert vagy éppen ritkán látott portréiból válogattunk. 

cc001.jpgFotó: Alex Stewart Sasha: Coco Chanel, 1929 

3 komment

Címkék: portré variációk henri cartier bresson richard avedon man ray cecil beaton horst p horst willy rizzo

2015.03.25.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

8.000.000

1330 nap, 1520 bejegyzés, 8.000.000 oldalletöltés.
Rengetegen látogatjátok a Mai Manó Ház blogját, mely március 23-án átlépte a nyolcmilliomodik oldalletöltést, és ugyancsak aznap haladta meg a 100.000 megtekintést Urbán Ádám sorozata. Ez a poszt - blogunk történetében elsőként - pontosan egy év alatt gyűjtött ennyi kattintást.
K Ö S Z Ö N J Ü K, hogy ilyen sokan olvastok minket! 

8moldalletoltes2.jpgFelhasznált fotók, melyekkel a Mai Manó Ház falain vagy a blogján is találkozhattál már:
Vivian Maier önarckép; a 49. Képíró-képolvasó hétvégén készült fotó; Kudász Gábor Arion; Tasnádi László; Kerekes Gábor, Snowflake Bentley, a 47. Képíró-képolvasó hétvégén készült fotó (camera obscura)

Szólj hozzá!

Címkék: mai manó ház hírek

2015.03.24.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Portfólió - Horst P. Horst (1906-1999)

Horst P. Horst - eredeti neve Horst Paul Albert Bohrmann - 1906-ban született Németországban, a Saale folyó menti Weisenfels városában. Rövid ideig a hamburgi iparművészeti főiskola hallgatója volt, majd áttelepült a Szajna partjára, ahol a szőke, jóképű fotós hamarosan otthon érezte magát. A balti származású von Hoyningen-Huene báró, korának akkor már elismert divatfotósa különösen fontos szerepet játszott Horst életében mint barát és mint művészetének ösztönzője. Az ifjú, jó testalkatú, bár kissé alacsony Horst gyakran állt modellt Hoyningen-Huenének. Így vetette meg fokozatosan a lábát a divatfotózásban. Horst művei először az 1930-as években jelentek meg a francia Vogue-ban. Később egész pályafutását végigkisérte a divatfényképezés, hiszen a legendás divatlap angol kiadásában 1991-ben jelent meg utolsó fotója. (forrás: Hans-Michael Koetzle: Fotóikonok. Képek és történetük. 1928-1991. 2 kötet, Budapest, Taschen-Vince Kiadó, 2003) 

round_the_clock_new_york_1987-web.jpgFotó: Horst P. Horst: Round the Clock, New York, 1987 © Conde Nast / Horst Estate

Szólj hozzá!

Címkék: portfólió horst p horst