2014.11.23.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

10 publikálatlan fotó a LIFE magazin történetéből (18+)

A LIFE magazin - ami híresen nagy hangsúlyt fektetett a fotóira - 1936. november 23-án jelent meg először és 1972-ig az egyik legbefolyásosabb képes hetilapként tartották számon. A ma 78 éves legendás magazin legelső számát ITT tudod átlapozni. A népszerű LIFE magazinnak dolgozó fotóriporterek nagy része - mint például W. Eugene Smith, Alfred Eisenstaedt, Margaret Bourke-White és Gordon Parks - világhírűek lettek. Tematikájában a LIFE mindig exkluzív tartalmakkal rukkolt elő, Alfred Eisenstaedt híres csókfotójától Robert Capa normandiai partraszállásról készült sorozatáig a legmegrendítőbb és legelképesztőbb pillanatokat tárták nyilvánosság elé. Az ötvenes évek legjelentősebb felvételeinek egy része újságok megbízásából született, melyek a képszerkesztők döntése nyomán kerülhettek az olvasók elé. Mai bejegyzésünkben az ikonikus magazin olyan fotóit láthatjátok, melyeket a képszerkesztők nem válogattak be a legendás hetilapba. 

Einstein koporsója, a mosolygó Manson, a karácsonyozó Hitler vagy éppen a Martin Luther King elleni merénylet és az 56-os forradalom alatti kivégzés tragikus képkockája mellett az összeállításban feltűnik az újságot olvasó Gandhi és a Happy Birthday-t Kennedynek éneklő Marilyn Monroe is.
A bejegyzésben látható képek némelyike megrázó, sokkoló lehet. Csak akkor kattints, ha ez nem zavar!

Manson_Life.jpgFotó: Vernon Merritt III: A mosolygó Manson és ügyvédje, 1969
© Time & Life Pictures/Getty Images 

Szólj hozzá!

Címkék: sajtófotó 18+ margaret bourke white bill ray michael rougier george rodger

2014.11.22.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fotó-dokumentumok #136

Barbra Streisand 1966-ban.

bill_eppridge_streisand.jpgFotó: Bill Eppridge © Time & Life Pictures/Getty Images

Szólj hozzá!

Címkék: portré fotó dokumentumok bill eppridge

2014.11.21.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Portfólió - Andreas Feininger (1906-1999)

Andreas Feininger szinte véletlenül lett fotós: mivel a válság idején diplomás építészként nehezen talált munkát, fotósként segített be a dokumentációban építészeknek. Később is mindig az építész szemével csodálkozott rá a város, a felhőkarcolók, a hidak szépségeire, a természetben is a szerkezet és a felépítés izgatta igazán. Egyáltalán nem szeretett embereket fotózni, képtelen volt kapcsolatot teremteni az alanyokkal: két leghíresebb portréján nem is látszik az arc, egyszer egy fényképezőgép, egyszer egy orvosi műszer takarja ki. Apja a Bauhausban tanított festészetet, és fia sem tudná letagadni annak a Bauhausnak a hatását, amely elsőként hirdette a fotográfia egyenrangúságát a művészetek között. Feininger bútorasztalos és építész szakon végzett, de annyira érdekelte a fotózás, hogy önállóan tanulta ki a szakmát, de sosem a technológia érdekelte, hanem amit éppen fotózni akat. “Úgy hiszem, a jó fénykép kulcsa, hogy a fotóst ne maga a fotózás, hanem a tárgy érdekelje igazán.” A második világháború elől menekült az Egyesült Államokba, ahol heti 20 dollárért fotózott, de így ismerkedett meg a Life magazin stábjával is, akik húsz éven át foglalkoztatták rendes fizetésért. Feininger nagyon öntudatos fotós és művész lett: idiótának tartotta az eszközök minőségén nyafogókat, akiket a látás, a gondolkodás és az érdeklődés helyett csak a technológia érdekelt. A fotográfiát művészetnek tartotta, a fotótechnikát pedig egy eszköznek, amellyel létrejön a kép. “A modern kamerákkal egy bolond is képes technikailag tökéletes képeket létrehozni, de vajon ennyire van szükség ahhoz, hogy izgalmas fotókat készítsünk? Ahogyan minden más művészeti ágban, itt is vannak művészek és kóklerek. Ha a fotózás tényleg csak mechanikus reprodukcióból áll, ahogyan a legtöbb ember azt képzeli, akkor miért létezik olyan sok unalmas és jelentéktelen fotó?” Andreas Feininger 1999-ben halt meg Manhattanben, nem élte meg az okostelefonok és az Instagram forradalmát, biztos teljesen kikészült volna szegény. - olvashatjuk az index.hu oldalán megjelent LIFE fotósait bemutató sorozatban. 

feininger01.jpgFotó: Andreas Feininger: Feininger teljesen otthonosan mozgott a művészek között: apja az a Lyonel Feininger volt, aki az expresszionizmus egyik vezéralakja és a Bauhaus tanára volt, öccséből, Lux Feiningerből pedig avantgarde festő és fotóművész lett. Andreas Feininger eredetileg építésznek tanult, dolgozott Le Corbusier-vel is, mégis fotósként alkotott maradandót. A képen meztelen nő pózol modellként a művésztanoncoknak, 1946-ban. © Time Inc. Time Life/Europress/Getty

Szólj hozzá!

Címkék: sajtófotó portfólió andreas feininger

2014.11.20.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Pilló Ákos: Faluvége (2010-2014)

Ezen a faluvégén mindig történik valami. Ezen a faluvégén még vonulnak a tehenek. Ezen a faluvégén megértésben él egymás mellett a magyar és a cigány lakosság. Ez a faluvége Ukrajnában található. Nagydobrony Kárpátalja legnagyobb magyarlakta települése. Jellegzetes helyi népszokásokkal, népviselettel, népköltészettel. Gyűjtött itt Bartók és Kodály, 1901-ben itt nyaralt Ady Endre, aki költeményében is megörökítette a települést. Pilló Ákos több mint tíz éve járt először itt. Két dokumentumfilmet is forgatott a nagydobronyi hagyományokról, népszokásokról. 2010 és 2014 között készítette el a Faluvége című fotósorozatát. A portrék, tájképek és életképek meghitt emberi világba engednek betekintést, miközben szinte időutazásnak is részesei lehetünk, hiszen a hasonló lélekszámú anyaországi településeken mára már eltűnőben van az az életérzés, ami Kárpátalján még létező valóság.
Pilló Ákos (1977) csöndes és szerény módon, de szívós elszántsággal fotografálja az őt körülvevő világ rejtettebb mozzanatait. Született dokumentarista. Figyel, értelmez, elemeire bontja, majd újra összerakja a nyers látványt. A periféria legszélén élők nehéz és korántsem idilli életét minden hamis érzelgősségtől mentesen, de mély átérzéssel ábrázolja. (Szarka Klára fotótörténész, a kiállítás kurátora)

Az ingyenesen megtekinthető kiállítás december 7-ig látogatható a Mai Manó Házban

Futás_a_kutyákkal.jpgFotó: Pilló Ákos: Futás a kutyákkal, Nagydobrony, Ukrajna, 2011.

16 komment

Címkék: kiállítás mai manó ház hírek pilló ákos

2014.11.19.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A LIFE magazin fotósai és képeik

Az Amikor a fotóst fényképezik rovatunkba ma a LIFE magazin fotográfusairól készült portrékból válogatunk. A képekre kattintva a világhírű fotósok rövid életrajzát és további fotóit találod.

photographer-margaret-bourke.jpegFotó: Margaret Bourke-White 

Szólj hozzá!

Címkék: portré önarckép alfred eisenstaedt margaret bourke white andreas feininger gordon parks carl maydans frank scherschel eliot elisofon