2014.08.01.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Három éve indult a Mai Manó Ház blogja

Pontosan három évvel ezelőtt, 2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház blogját, Mai Manó 1892-ben megjelent A fényképészetről című írásával. Azóta 1271 fotográfiai témájú bejegyzés született oldalunkon. A naponta frissülő blogunk látogatottsága folyamatosan növekszik, az indulás óta már több mint 6.000.000 oldalletöltést mutatnak a blog.hu statisztikai adatai. Érdemes azt is megjegyezni, hogy ennek több mint felét - egészen pontosan 3.400.000 kattintást - az utolsó egy évben regisztráltuk. Örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy a Facebook oldalunkon is ilyen sokan szeretitek az idén 120. születésnapját ünneplő Mai Manó Házat. A nemrég indított új rovataink - mint pl. a Kép-kockák, a Pulitzer-díjas képek történetét vagy éppen a fotóművészet leghíresebb szerelmespárjait bemutató sorozatok - mellett a jövőben is igyekszünk a fejlécünkben található népszerű rovatainkat folytatva minden nap érdekes és értékes tartalommal megjelenni.
Szülinapi posztunkban - a korábbi kategóriákat eggyel bővítve (a legtöbb hozzászólás) - az elmúlt év leg-leg-leg bejegyzéseit mutatjuk meg nektek. 

haromevesMMH.jpg

4 komment

Címkék: mai manó ház hírek

2014.07.31.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A Magnum fotósok gondolatai a kontaktokról

A nagy sikerű Magnum Kontaktok kiállításon a Capa Központ egyik termének falán is olvashatjátok az alábbi idézeteket, melyeket a kiállítás képei mellett található informatív és érdekes visszaemlékezésekből válogatott Csizek Gabriella kurátor. 

1.jpg(Fotó: Capa Központ) 

Szólj hozzá!

Címkék: abbas henri cartier bresson fotós idézet magnum photos marc riboud capa központ kép kockák

2014.07.30.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Inge Morath: Mayfair, London (1953)

Inge Morath már 1949 óta dolgozott Capa meghívására a Magnum párizsi irodájában, de fotográfusként csak 1953-tól vett részt az ügynökség munkájában. Kezdetben Cartier-Bresson mellett dolgozott a szerkesztési feladatokban, főként az ő kontaktjait rendezte. Később kiemelte, hogy már jóval azt megelőzően elsajátította azt a látásmódot, amely a jó képek készítéséhez szükséges volt, minthogy fényképezőgépet fogott volna a kezébe. Fényképezni egy 1951-ben Velencébe tett látogatásakor kezdett el. Ezt követően a Picture Post egyik szerkesztője, Simon Guttman mellett gyakornokoskodott. 

PAR343977_LargeComp.jpgFotó: Inge Morath: New Bond Street, London, Nagy-Britannia, 1953. © Inge Morath / Magnum Photos

Szólj hozzá!

Címkék: magnum photos inge morath pfisztner gábor

2014.07.29.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A fotótörténet híres szerelmespárjai II. – Hilla und Bernd Becher

Az Erna és Victor Hasselblad Alapítvány kuratóriuma 2004-ben a német fotográfus házaspárnak, Hilla és Bernd Bechernek ítélte a nemzetközileg is elismerést jelentő díját. Az indoklásban kiemelték, hogy a két alkotót a legjelentősebb kortárs művészek között tartják számon, akik több mint negyven éven át dokumentálták az ipari múlt örökségét. Bernard Becher (1931-2007), aki eleinte könyvillusztrátornak, majd később festőnek tanult, a nagy múltú Művészeti Akadémián 26 évesen, 1957-ben találkozott először későbbi feleségével, a 22 éves Hilla Wobeserrel (1934). Hilla akkor már másodéves volt a fotográfia szakon, Bernd pedig ekkor kezdte a tipográfiai tanulmányait Düsseldorfban. Később szabadúszó fotográfusként mindketten a Troost reklámügynökségnek dolgoztak. Első közös munkájukra a Ruhr vidéken 1959-ben került sor, ekkor kezdték el fényképezni a németországi ipari létesítményeket. A különböző perspektívából készült fotóikon az épületek különleges formai világát fedezhetjük fel. A fotós páros - a megfelelő fényviszonyok miatt - inkább borús időben dolgozott, hogy lehetőleg semmilyen árnyék ne zavarja a képek komponálását.
Közel két évnyi közös munka után 1961-ben házasodtak össze. Első közös kiállításukat Bernd szülővárosában Siegelben, a Ruth Nohl Galériában 1963-ban rendezték meg, a nemzetközi bemutatkozásra 1972-ig kellett várniuk. Bernd und Hilla Becher fotóikkal iskolát teremtettek, mely a mai napig meghatározó pontja a leghíresebb német fotóművészek képi világának. 

bernd_hilla_becher.jpgFotó: Hilla és Bernd Becher kisfiukkal. 1960-as évek vége 

Szólj hozzá!

Címkék: puklus péter bernd & hilla becher

2014.07.28.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #130

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Júliusban a témánk a nyár. 

ninaleen_1950.pngFotó: Nina Leen: Girls on the Beach, 1950s (Life) 

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója nina leen