2015.01.25.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Jerry Uelsmann manipulált fotói a Photoshop előtti korszakból

Gyönyörűek és szürreálisak, komikusak és provokatívak: Jerry Uelsmann fotói az amerikai fotótörténet ikonjai. Uelsmann, a kortárs fotográfia úttörője és a kísérleti sötétkamrás technika mestere folyamatosan tágította a fényképezés kreatív és technikai határait, a műfaj számára új vizuális lehetőségeket és kritikai megfontolásokat fedezve fel. Az 1950-es évek végén Uelsmann többszörös nagyításokkal, maszkolás, keménység, színégetés és fakítás technikákkal kezdett el kísérletezni, amelyek segítségével a sötétkamra évtizedeiben már jóval a Photoshop megjelenése előtt álomszerű képeket készített. Uelsmann szellemes alkotásai a szürrealistákra, Rene Magritte-ra, Max Ernstre és Man Ray-re, valamint modern fotográfusokra, például Edward Westonra és Ansel Adams-re utalnak. Egész pályafutása során a kísérleti fotográfia művészeti ágként való elismerését szorgalmazta. „Uelsmann több mint félévszázadon keresztül vitatta a hagyományos véleményeket arra vonatkozóan, hogy a fotográfiával mit lehet és mit kell létrehozni” - mondta Phillip Prodger, kiállítási kurátor és a Peabody Essex Museum fotográfiai kurátora. „Uelsmann képei az új fotóművészeti irányzatok megértésének értékes próbakövei. Az ő példája és elképzelései annál inkább aktuálisak, mivel a fotográfusok ma már Photoshopot és más számítógépes technikákat alkalmaznak a fényképek módosításához és manipulálásához.” A kísérleti technikák segítségével Uelsmann a személyes kapcsolatok, a család, az otthon és a politika egyetemes témáit tárta fel váratlan és meglepő elemek egymás mellé helyezésével. „Vizuális kutatásomat az a vágy hajtja, hogy az érzések és az eszmék támogatására képes világot hozzak létre” - mondta Jerry Uelsmann. „Engem az a művészet vonz, amely megingatja a valóságérzékünket.” 

ju001.jpgFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1966 © Jerry Uelsmann 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás jerry n uelsmann

2015.01.24.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fotó-dokumentumok #140

Charlie angyalai (1976) 

douglas_kirkland1976.jpgFotó: Douglas Kirkland: Farrah Fawcett, Kate Jackson and Jaclyn Smith, 1976 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó dokumentumok

2015.01.23.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Időutazás - Horváth M. Judit: Csalóka látszat

Időutazás rovatunkban a Mai Manó Házban korábban bemutatott nagy sikerű kiállításaink anyagából válogatunk, és így van ez ma is, mikor Horváth M. Judit Csalóka látszat című sorozatának képeit és szövegét olvashatjátok. A 2009-ben bemutatott tárlat előéletére Kincses Károly, a kiállítás kurátora így emlékezett vissza:
„HMJ bejött a Manóba, s azt mondta: mutatnék valami. De ne lepődj meg rajta kérlek, mert nagyon másmilyen, mint amit eddig ismertél tőlem. És ha tetszik, és ha bevállaljuk, akkor ő ezt majd egyszer szeretné nálunk bemutatni. Elkezdődött egy dialógus köztünk. Meglepődtem, amikor megláttam a képeket, de ezt rutinosan nem mutattam. Alapjaiban tetszett, amit láttam, de a képek egy része nem úgy és nem ott mutatta magát, ahol kellett, egy másik helyett volt jobb, szóval néztem és mondtam, mondtam, ahogy az egy kurátortól elváratik. Miközben beszéltem, riadtan láttam, hogy Judit szeme szűkül, egyre szigorúbban néz, az pedig, amit mond, keményen elutasító volt. Szóval azt gondoltam az első beszélgetésünk végén, hogy ebből aligha lesz itt kiállítás, mert így én nem szeretném igazán, ő viszont jottányit sem tér el szilárd, előzetes elképzeléseitől. Ám néhány hónappal később Judit visszajött, hozott megint egy nagy kupac képet, ugyanazokat és másokat, ugyanúgy és másként, mint korábban. Csodálkozva láttam, mi mindent fogadott meg korábbi, teljesen terméketlennek vélt beszélgetésünkből, miként lépett tovább, és járta következetesen a saját útját. Elkezdett alakulni, formálódni az anyag, s nagyjából tíz fordulót követően alakult ki a most látható változata, a képek sorrendje, mérete, címük, az asszociációs szövegek listája és minden egyéb.” 

01_viragallat.jpgFotó: Horváth M. Judit: Virágállat 

Szólj hozzá!

Címkék: időutazás kincses károly horváth m judit

2015.01.22.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A legnépszerűbb 10 kép-pár

A 2011 augusztusában indult Mai Manó Ház blogja – mely már átlépte a hétmilliomodik oldalletöltést is – hatalmas népszerűségnek örvend, köszönhető ez a Ti lelkes megosztásaitoknak is. Tegnap mutattuk be blogunkon a 100. kép-párt, mely természetesen szorosan kapcsolódott a Mai Manó Ház történetéhez, ma pedig visszatekintünk az elmúlt idő alatt feltöltött legnépszerűbb kép-párjainkra, ahol többnyire neves fényképészek hasonló témában készült vagy éppen egymásra reflektáló képeit láthattátok. Mai bejegyzésünkbe a kép-párok rovatunk történetének legkedveltebb 10 fotóját válogattuk. A fotókra kattintva a kép - általunk választott - párját is megtalálod!

1. Martin Munkácsi - Richard Avedon
A legelső kép-párt 2011. novemberében töltöttük fel oldalunkra, és mindjárt két klasszikussal kezdtünk; Munkácsi Márton ikonikus fotója előtt Richard Avedon tisztelgett.

munkacsi_puddle.jpg Fotó: Martin Munkacsi: Jumping a puddle, Harper’s Bazaar April (1934)
From Style In Motion Munkacsi Photographs of the 20’s, 30’s and 40’s 

Szólj hozzá!

Címkék: kép párok

2015.01.21.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Kép-párok #100

Ez a 100. képpár blogunkon. Természetesen - mint minden rovatunk kerek évfordulóján - ezúttal is Mai Manóhoz köthető képpel készültünk. Az első fotó, melyet most a Mai Manó Házban is megtekinthetsz 120 éve készült, míg a második képet 2002-ben fényképezte Kassay Róbert.

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyek hasonló témában készültek vagy olyat, amelyeken a fotográfusok éppen egymás munkáira reflektálnak. 

Mai_Mano_archiv_épület_3.jpgFotó: Mai Manó felvétele a műteremházáról, a felépítést követő első évben.1895.
albumin, kabinetportré, magántulajdon 

Szólj hozzá!

Címkék: mai manó ház mai manó kép párok kassay róbert