2015.05.22.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Kép-párok #117

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyek hasonló témában készültek vagy olyat, amelyeken a fotográfusok éppen egymás munkáira reflektálnak. 

edclarke.jpgFotó: Ed Clark: Brooklyn, 1946 © Time Inc. Time Life

Szólj hozzá!

Címkék: kép párok robert lebeck

2015.05.21.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Emlékeink Kertészről - Baricz Kati

Harminc évvel ezelőtt halt meg az egyetemes és a magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, André Kertész, aki még halála előtt gondoskodott arról, hogy az a magyarországi település, mely egyedül fontosnak érezte kimutatni az idős ember felé a ragaszkodását, méltó viszonzásban részesüljön: szülőfalujának, Szigetbecsének ajándékozta 120 fotóját. Folytatva a Mai Manó Ház által évek óta megrendezett ritkán látott kincseink sorozatunkat, idén nyáron bemutatjuk a Szigetbecsén őrzött összes Kertész fotográfiát.

1984. március 10. és 21. között - az akkor már kilencvenéves - André Kertész a Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendégeként Magyarországon járt. A Vigadó Galériában önálló kiállítást rendeztek fotóiból és az itt töltött 12 nap alatt a fotós szakma színe-javával találkozott. A különleges találkozásra a mai napig emlékeznek az akkori résztvevők, akiket megkértünk, meséljék el nekünk is személyes emlékeiket André Kertészről.


Fotó: Féner Tamás: Baricz Kati és André Kertész, Szigetbecse, 1984.

Szólj hozzá!

Címkék: video andré kertész féner tamás baricz katalin pilló ákos spéder zsófia

2015.05.20.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

9.000.000

Rekordgyorsasággal, 56 nap alatt értük el az újabb egymillió oldalletöltést a Mai Manó Ház blogján. 
K Ö S Z Ö N J Ü K, hogy ilyen sokan olvastok minket!
Úgy érezzük, itt az ideje, hogy a honlapunk után a blogunk arculata is megújuljon, így a tizmilliomodik kattintást - reményeink szerint - már az új külsővel ünnepelhetjük. A tartalom természetesen változatlan marad, a Mai Manó Ház hírei mellett, továbbra is igyekszünk megszerettetni és megismertetni olvasóinkkal a fényképezés 176 éves történetének gazdag múltját és jelenét. 

9milliommh.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: mai manó ház hírek

2015.05.19.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Toni Frissell: Elárvult kisfiú ül otthona romjain (1945)

„Inkább a fényképezőgépemmel vadászom, mint egy fegyverrel.” – írta Toni Frissell, amerikai fotográfusnő 1935-ben. Ennek szellemében, a második világháború idején az Amerikai Vöröskereszt önkénteseként érkezett Angliába, hogy dokumentálja a háború borzalmait. A manhattani fotográfusnő 1945-ben, Londonban készítette világhírű fotóját, melyen a romokon üldögélő kisfiú kitömött állatfiguráját szorongatja.
A kisfiú éppen játszani volt barátaival mikor a bombázást jelző szirénák megszólaltak, mire hazaért már csak a lerombolt otthonát találta meg, szülei és testvére a romok alatt lelték halálukat. A valószínűleg sokkot kapott kisgyerek eleinte csak az eget nézte, arckifejezése pedig zűrzavaros volt. A kisfiú túlélte a második világháborút, később teherautósofőrként dolgozott. A fotót az IBM is bemutatta egy londoni kiállításon és ez segített abban, hogy évekkel később az IBM irodájának falán felismerje magát. - olvashatjuk az 1907-ben született Frissell visszaemlékezéseiben, aki főleg a divatfotózás területén ért el komolyabb sikereket.

A bejegyzésben a fotó ritkán látott verzióit is megtalálod.

young_english_boy_and_stuffed_animal_after_bombing_1945.jpgFotó: Toni Frissell: Elárvult kisfiú ül otthona romjain, London, 1945 

Szólj hozzá!

Címkék: fotótörténet toni frissell

2015.05.18.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

A hét fotója #173

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. Májusban a NAP FOTÓJA rovatunk elmúlt egy évének legnépszerűbb képeiből válogatunk. 

tonyfrissell.jpg

Fotó: Toni Frissell: Weeki Wachee spring, Florida, Harper's Bazaar, 1947. december

Szólj hozzá!

Címkék: a hét fotója toni frissell

2015.05.17.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Kohei Yoshiyuki: A park (18+)

Kohei Yoshiyuki Japánban a Sindzsuku, Jojogi és Aojama Parkokban az 1970-es évek során infravörös filmre és vakuval készült éjszakai felvételei a tiltott szexuális – heteroszexuális és homoszexuális – együttléteket örökítették meg, amelyek gyakran a sötétség leple alatt zajlottak. A parki képek nemcsak a rejtőzködő szexuális életet mutatják be, hanem számos, a sötétben buzgón leselkedő nézőt is lelepleznek, akik arra vártak, hogy beszállhassanak. Yoshiyuki belülről örökítette meg ezeket a hazárdjátéknak is beillő körülményes éjszakai kukkolásokat.

A felnőtteknek szóló bejegyzésben erotikus jeleneteket is láthatsz, csak akkor lépj tovább, ha ez nem zavar!

koheiyoshiyuki001.jpgFotó: Kohei Yoshiyuki: Részlet A Park című sorozatból, 1971
© Kohei Yoshiyuki, Courtesy Yossi Milo Gallery, NYC

9 komment

Címkék: könyvajánló 18+ kohei yoshiyuki

2015.05.16.
00:02

Bejegyezte: Mai Manó Ház

Fábián Évi: Nők Magyarországon 2.

2004-ben fotóriporterként lehetőséget kaptam Heller Ágnest fényképezni. A személyes találkozó alkalmával közölte velem, hogy a ruháját nyugodtan igazítsam meg, de a hajához nem hajlandó nyúlni. Érdekelni kezdett, hogy a magabiztos, a külsőségeket nem túldimenzionáló hölgy, a híres filozófus vajon kicsoda valójában. Kik lehettek az ő példaképei, milyen életutat járt be, és a neme vajon mennyire meghatározó az életében? Korábban rengeteg fotó- és kifejezetten portréalbumot nézegettem. Ezeket általában valamilyen témára fűzik fel: sikeres sportolók, korszakalkotó politikusok, híres színészek, hosszú a lista. Szembetűnő azonban, hogy az ilyen albumokban a nők alulreprezentáltak, kivéve, ha a szépség a téma. Úgy éreztem, hogy ez kiegyensúlyozatlan, hiszen rengeteg nő vállal komoly szerepet, bármilyen szakmáról legyen szó. Eldöntöttem, én olyan nőket fogok fényképezni, mint Heller Ágnes. Nőket, akik a saját területükön nélkülözhetetlenek és értékteremtők. […] Az első kötet egyik alanya, Maurer Dóra 2012-ben a lakás-műtermébe hívott egy újabb portré elkészítésére. Ahogy vasárnap a fotózás kellékeivel felpakolva gyűrtem magam alá a lépcsőfokokat, felcsendült egy közeli templom harangszója. A lábaim felvették a harangozás ritmusát, éreztem, hogy én is a hitet követem, a saját hitemet. Eljött a folytatás ideje, belevágtam a második kötetbe. – olvashatjuk a Nők Magyarországon 2. című könyv előszavában Fábián Évi gondolatait.
Mai bejegyzésünkbe a tavaly megjelent második kötet fotóiból válogattunk. 

peterfy_bori.jpgFotó: Fábián Évi: Péterfy Bori

2 komment

Címkék: portré könyvajánló fábián évi