Utolsó kommentek:

Tristee 2018.02.13. 20:52:46

@szcsongor:
"Szerintem még nem közölted elégszer, hogy a fotós lesajnálta a nyolcvanas éveket. A Kádár-korszakon nincs sok, amit vissza lehet sírni, a "régen minden jobb volt" hozzáállás pedig mindig is hamis volt."

A fotós úgy sajnálta le a nyolcvanas éveket, hogy manapság semmivel sem lenne könnyebb ugyanazt a munkát elvégezni. Sőt, nagy valószínűséggel nehezebb lenne a mai paranoiás időkben - amikor egy takarítőnő is az állásával játszik, ha bármit mond ilyen helyszínről - egy civilnek bent élnie a börtönben.
Tehát Urbánnak nincs mire föl lesajnálnia éppen azt az időszakot, amikor már lehetett börtönriportokat készíteni, miközben ma már nem tehetné meg ugyanezt.

Azt meg vajon honnan veszed, hogy a Kádár-korszakon nincs sok, amit vissza lehet sírni? Ha nem vetted volna észre, mint ahogy valóban nem, éppen most köpted szemen a nyomorgó százezreket.

Bejegyzés: Urbán Tamás képei a Márianosztrai Fegyház és Börtönből (1987)

daito 2018.02.13. 12:58:57

@Tristee: "Igaz, az Urbán által lesajnált nyolcvanas években a prostitúció egyrészt tiltott volt, másrészt nem volt olyan tömeges jellegű, mint napjainkban."

A Moldova által írt "Bűn az élet" című riportkönyvében nem ez olvasható, 1988-os könyv, és hát Moldova úgy általában az igazmondásáról (és erős baloldaliságáról) volt híres akkor is. Az tény, hogy maga a prostitúció jellege sokat változott, de a szocializmus alatt semmivel sem volt ismeretlenebb a történet.

Az viszont igaz, hogy ma semmivel sem könnyebb bv intézmények környékéről (bentről) riportokat készíteni; a mostani bv vezetés állítólag hírhedten elzárkózás párti. (Meg egyéb modernnek nevezett módszertanok üldözői, összefüggésben azzal, hogy a bv-t nem is bv-sek vezetik, hanem korábbi rendőrök.)

Bejegyzés: Urbán Tamás képei a Márianosztrai Fegyház és Börtönből (1987)

szcsongor 2018.02.13. 10:48:14

@Tristee: Szerintem még nem közölted elégszer, hogy a fotós lesajnálta a nyolcvanas éveket. A Kádár-korszakon nincs sok, amit vissza lehet sírni, a "régen minden jobb volt" hozzáállás pedig mindig is hamis volt. Az idő megszépít mindent, 30 év múlva meg lehet hogy a mai állapotokat fogják visszasírni.

Bejegyzés: Urbán Tamás képei a Márianosztrai Fegyház és Börtönből (1987)

Tristee 2018.02.12. 23:44:33

"A nyolcvanas években nem volt divat újságírónak, fotográfusnak a rácson túlról tudósítani, igaz, lehetőséget sem nagyon kaphattak."

Közlöm a szerzővel, hogy miután a bv intézet mindig is zárt világ volt és ma is az - nem is lehetne más - , ezért nemcsak a nyolcvanas években, hanem mindig is nehéz volt tudósítani a rácson túlról. Felkérem szerzőt, hogy próbáljon meg napjainkban tudósítani a rácson túlról - garantálom, hogy semmivel sem lesz könnyebb, mint a nyolcvanas években. Sőt, egyenesen kizártnak tartom, hogy manapság saját fotós passziójaként ugyanúgy heteket tölthetne egy-egy börtönben, mint a szerző által lesajnált nyolcvanas években.

"A börtönök világa a politika tabutémái közé tartozott, a droggal, a prostitúcióval együtt."

Aki annak idején - pl. az Urbán által lesajnált nyolcvanas években - figyelemmel kísérte a televízió Kék fény című műsorát, az jól tudja, hogy Urbán valótlanságot állít. A prostitúció egyáltalán nem tartozott a tabu témák közé, több alkalommal is szó esett arról, hogy egy-egy bűncselekmény prostitúciós szállal is rendelkezik. Igaz, az Urbán által lesajnált nyolcvanas években a prostitúció egyrészt tiltott volt, másrészt nem volt olyan tömeges jellegű, mint napjainkban.

Bejegyzés: Urbán Tamás képei a Márianosztrai Fegyház és Börtönből (1987)

Zacskóstej 2018.02.12. 14:55:27

Igazán kedves arcnak látszódik 1-1. ..baró élmény lehet egy ilyen cellatárs.

Bejegyzés: Urbán Tamás képei a Márianosztrai Fegyház és Börtönből (1987)

Field64 · http://archivregiidokmozija.blogspot.hu/ 2018.01.22. 10:20:54

Mondjuk én mindig is egy túlméretezett habkarikának hittem azt, ami Nastassja csuklóján látható, de akkor ezek szerint ez egy Patricia von Musulin karkötő. :)

Bejegyzés: Sokkoló és csábító aktfotókat árverez el a Sotheby’s (18+)

BIPHOTONEWS · http://barna-ilona.wix.com/biphoto 2018.01.20. 11:53:29

... félelmetes!, de egyben lenyűgöző sorozat! ...

Bejegyzés: Fotós idézet - Duane Michals (1932)

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2018.01.20. 09:35:23

Az aránytalanság nem a fotós hibája, hanem a bronzöntő mesteremberé (nem írnák szobrászművészt), mert ami a képen elfogadható, az így másolva térben rettentő.

Bejegyzés: 6 híres fotó, mely szobrot kapott

Skywatcher 2018.01.12. 10:24:13

Az a banyás kép telitalálat. Komolyan, kiállításon a helye! Annyira elmond mindent. :)

Bejegyzés: A HÉT FOTÓSA - Válogatás Leonard Freed a New York-i bűnüldözők munkáját bemutató sorozatának képeiből (18+)

metax 2018.01.10. 16:27:56

Nagy köszönet ezért a bejegyzésért! B. Adams eddig is az egyik kedvenc énekesem volt, de most még nagyobbra nőtt a szememben. Eme kvalitásáról eddig nem volt tudomásom.

Bejegyzés: A háború keserű öröksége - Bryan Adams fotói súlyosan sebesült katonákról