A világ legelső fotográfiája

2011. szeptember 06. Mai Manó Ház

1765. március 07-én született Franciaországban Joseph Nicéphore Niépce, akinek nevéhez az első maradandó fénykép megszületését kötjük. 

C. Laguiche: Joseph Nicéphore Niépce, ca 1795

A világ első fényképe a kémia és az optika több évszázados fejlődésének - többek közt a camera obscura feltalálásának - köszönhetően jöhetett létre. Niépce 1793-tól kezdett kísérletezni a fény leképezésével, amit akkoriban inkább technikai kérdésnek tekintettek, hiszen a művészi szempontok csak később jelentek meg. Végül 1826 júniusában Niépce - szakemberek utólagos számításai szerint - több mint 8 órás expozícióval Saint-Loup-de Varennes-ben lévő házának ablakából elkészítette a család vidéki nyaralójában azt a fotográfiát, melynek a Point de vue du Gras címet adta (egyes források szerint La cour du domain du Gras). Az így elkészült fotográfián a ház emeleti ablakából látható az udvar és a melléképületek is. A magyar szakirodalomban, az ezzel foglalkozó írásokban leggyakrabban a Kilátás a dolgozószobából címen találhatjuk meg a fotót. Bár a magyar nyelvű Wikipédián 1827-et írnak a kép készítésének dátumaként, a mai napig nem tisztázott a pontos évszám.

Joseph Nicéphore Niépce: Point de vue du Gras, 1826 ou 1827

 

Niépce  munkái - aki heliográfiának, napírásnak nevezte tevékenységét - utoljára 1898-ban egy londoni kiállításon szerepeltek, majd egy ideig nyomuk veszett. 53 évvel később 1951-ben egy bőröndben végül megtalálták a bekeretezett felvételt, ami az idő előrehaladtával sérült, így a fotón szinte már semmi sem látszott. 1952-ben az Eastman Kodak Company angliai laborában restaurálta, majd még ugyanebben az évben kiállították a World Exhibition of Photography kiállításon a svájci Luzernben.

 

A fenti kép Niépce Héliográfiája a restaurálás előtt (zselatinos ezüst, 20,3 x 25,4 cm); 1952 március 21., Helmut Gernsheim & Kodak Research Laboratory.
Ma az eredeti fotó az austini University of Texas Harry Ransom Humanities Research Centerében található, amely a Gernsheim Gyűjtemény része és úgy ismert, mint a "View from the window at Le Gras"

A Niépce-fotó kutatásai során Gernsheim meglátogatta az egykori birtokot is, melyről azt írta, hogy látható a Niépce lakás egy része, a manzárdablak, ahonnan az első fotográfia készült. Az alábbi fotón mutatja be (fig. 19, Helmut Gernsheim: History of Photography):

Az eredeti fotó készítésének helyszínét és beállítását meghatározó kutatás során Paul Marillier történész elkészítette a Le Gras-i Niépce birtok modelljét, melyet az alábbi fotón láthatunk (megjelent: The Photographic Journal (London: RPS), April 1967, Vol. 107 (4), pp130–40)
 

Marillier és munkatársa Pierre Harmant vitatja Gernsheim állítását, miszerint Niépce konvex-konkáv lencsét használt a camera obscurához, amikor a fotót készítette. Niépce a Chevaliertől rendelte a lencsét, amellyel később nem volt elégedett, mivel nem tudta visszaadni a megfelelő képet, ezért visszaküldte. A Chevalier dokumentumtárban fellelhető levelezések alapján a lencsét 1827. februárjában küldték Niépcének.
Gernsheim, Marillier és Harmant kutatásait egybevetve valószínűsíthető, hogy a fotográfiát valamikor 1827. június 4. és július 18. között készítette Niépce. A fotó történetéhez hozzátartozik még az is, hogy a 100 fénykép, amely megváltoztatta a világot listába a LIFE magazin is beválogatta a világ legrégebbinek ismert fotográfiáját. Bár a fotó készítésének pontos időpontját és címét is többféle verzióban említi meg a szakirodalom, azt bátran kijelenthetjük, hogy ez nem von le semmit a fotó történelmi jelentőségéből.

 Forrás:
Peter Pollack: The Picture History of Photography, Harry N. Abrams, New York, 1969;
University of Texas Harry Ransom Humanities Research Center;
Wikipédia.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása