Budapest 1 napja - 2003. május 23.

2012. január 07. Mai Manó Ház

Lapozó rovatunkban ma egy olyan fotósorozatot mutatunk be, melynek különlegessége, hogy mindegyik fotó ugyanazon a napon készült május 23.-án, 2003-ban. A projektet – melyet a Lumen Fotóművészeti Alapítvány és az ARC támogatott – ugyanazon évben be is mutatták a Millenáris Parkban. A Budapest 1 napja fotográfiai projektben részt vett fotósok a következők voltak: Benkő Imre, Burger Barna, Cseh Zsófia, Dóka Béla, Erdei Krisztina, Fekete András, Fekete Dániel, Fekete Zsolt, Gárdi Balázs, Halász Gabriella, Ilosvai Zsófia, Kóczán Gábor, Koszticsák Szilárd, Lukács Dávid, Molnár Zoltán, Rajcsányi Artúr, Rákosi Péter, Sióréti Gábor, Sipos Dániel, Sopronyi Gyula, Szalontai Ábel, Szász Lilla, Telek Balázs, Tóth Szilvia, Túry Gergely, Vancsó Zoltán.
 

 

Fekete Andrással – az alapítvány képviselőjével – Bacskai Sándor beszélgetett, mely cikk a Fotóművészet magazinban jelent meg:

 

– Kié volt az ötlet?

 

– A budapesti kiállítás ötlete tőlem származik, de már nagyon sok városban valósítottak meg hasonló projektet. Én például másfél évvel ezelőtt, Moszkvában részt vettem egy ilyen fotózásban, a „Moszkva 1 napjá”-ban. Gondoltam, ilyesmivel nálunk is érdemes volna próbálkozni. Elkezdtünk azon gondolkozni, hogy mit és hogyan mutassunk meg a városból. Tudtuk, hogy sokféleképpen lehetne fényképezni a mai Budapestet: csak a negatív oldalát és csak a szebbik arcát is meg lehet mutatni. Mi a végletek helyett egyfajta középutat választottunk. Budapestet érdekes, változatos, sokszínű városnak látjuk, olyan helynek, ahol a létező problémák ellenére lehet élni, ahol jó élni. Kitaláltunk egy dramaturgiát, próbáltuk meghatározni, hogy mik lehetnek érdekesek Budapesten, mikről születhetnek jó képek. Csak ezután kezdtünk el beszélni a fölkért fotósokkal.

 

– Milyen szempontok alapján választottátok ki őket?

 

– A fotósok inkább a fiatalabb generációhoz tartoztak, nagy részük harminc év körüli vagy az alatti. A kiválasztásuk egyfajta előzménye, hogy a Lumen Alapítványnak volt egy kiállítása, amin kilenc fiatal dokumentarista fotós vett részt, részben azokra a kapcsolatainkra építettünk. Úgy gondoltuk, elég komoly feladat, hogy adott helyen és időben jó képeket kell fotografálni. Erre nem mindenki képes, kell hozzá gyakorlat. Másrészt azt reméltük, hogy a fiatalabbak másként fognak közelíteni a témához, mint az előttük lévő generáció. Menet közben sokan jelezték, hogy szeretnének részt venni a projektben, és mi igent mondtunk nekik, természetesen ki akartuk szélesíteni a spektrumot, hogy minél változatosabb képet kapjunk. Május 23-án, az ominózus, egyébként teljesen átlagos napon, amikor Budapestnek az egynapos, 0-tól 24 óráig tartó fotózására sor került, huszonhat fotográfus dolgozott. A fölkért és a maguktól jelentkező fotósok valószínűleg azért is vettek részt benne szívesen, mert Magyarországon nagyon ritkán nyílik alkalom hasonló megmozdulásra. Utólag elmondható, hogy mindannyian jól szerepeltek, és sikeres volt a projekt – mert azért egy ilyen méretű vállalkozásnál annak is megvan a veszélye, hogy a végeredmény elmarad a várakozástól.

 

– Hány fénykép készült azon a napon?

 

– Mind a huszonhat fotós kapott tíz-tíz tekercs filmet. Nem mindenki fényképezte el a háromszázhatvan kockát, voltak viszont olyanok, akik hoztak magukkal még filmet, és sokkal többet fotóztak. Miután előhívtuk a filmeket, mindegyikről készítettünk nézőképeket, és egy előválogatás után, körülbelül hatszáz nézőképből válogatta ki az ötfős kuratórium azokat, amelyeket (2003-ban) a július 23-i kiállításon bemutattunk. Az eredeti elképzelésünkben egyébként még csak hatvan kép szerepelt, végül hetvenkettőt állítottunk ki. Nagyon érdekes, meglepő volt, hogy a nézőképeket látva, többeknek fel se tűnt, hogy nagyon sok ember fényképeiről van szó. A kiállítást én is leginkább egy filmhez tudtam volna hasonlítani, mintha egy Budapestről szóló filmből kiragadott jelenetek lettek volna.

 

A projektből most 12 fotót mutatunk meg:

 


Fotó: Rákosi Péter: Budai rakpart, 05:00Fotó: Szalontai Ábel: Lukács fürdő, 07:48Fotó: Gárdi Balázs: A Parlament tetején, 08:16Fotó: Molnár Zoltán: Keleti pályaudvar, 12:01Fotó: Halász Gabriella: Hősök tere, 16:17Fotó: Vancsó Zoltán: Margitsziget, 16:24Fotó: Benkő Imre: Havanna-lakótelep, 17:26Fotó: Fekete András: Ferenciek tere, 17:37Fotó: Sopronyi Gyula: Veres Pálné utca, 18:02Fotó: Benkő Imre: Havanna-lakótelep, 19:56Fotó: Molnár Zoltán: Baross tér, 20:10Fotó: Sióréti Gábor: Sportaréna, V-Tech koncert, 22:09

 

 

További fotókat Budapestről – melyek nem a fenti projekt keretében készültek - itt találtok.


 

Update:

Többen is jeleztétek - amit ezúton is köszönünk, - hogy Sopronyi Gyula fotója a képaláírástól eltérően nem a Veres Pálné, hanem a Királyi Pál utcában készült.

 

 

 

    

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása