Időutazás – Teknős Miklós portréi a Váci Fegyház lakóiról

Időutazás – Teknős Miklós portréi a Váci Fegyház lakóiról

2012. április 01. Mai Manó Ház

BENTLAKÓK II.
PORTRÉK A VÁCI FEGYHÁZBÓL

Gyerekkoromban láttam egy fotókiállítást a híres betyárokról. Savanyú Jóskától Rózsa Sándorig. A képek maguk tán nem is voltak különösek, de a rajta szereplők személye mégis nagyon izgalmassá tette őket. Vagy harminc évvel később a napi feladatok miatt a Váci Fegyházban akadt fényképezni valóm, a börtönkápolna állapotáról kellett képeket készítenem. Az udvaron sétáló rabok, azonban sokkal izgalmasabb látvány voltak, és felidézték bennem azokat a régi képeket. Persze engedélyem, ott csak az épületfényképezésre volt. Akkor határoztam el, hogy én is fogok majd egy portrésorozatot készíteni a mai kor betyárjairól az utókornak. Az első alkalommal igen nehezen sikerült az elítéltekben partnert találni az elképzelésemhez. Olyan riportert láttak bennem, aki csak egy érdekes témát keres az aznapi lapba, és jól keres az ő kiszolgáltatott helyzetükön. Végül az segített, hogy az engedélyüket úgy kértem a fényképezéshez, hogy csak tényleg az utókor láthassa majd. Írásban rögzítettük: csak 2013 után publikálhatom a képeket. Ez a kiállításom zárt körben, az elítéltek között sikert aratott. Amikor tavaly visszatértem többen emlékeztek rá és már kötöttségek nélkül is a fényképezőgépem elé álltak. (Teknős Miklós)

Az ekkor készült anyagot először 2006-ban a Mai Manó Házban mutattuk be, ma pedig Időutazás rovatunkban láthattok egy portréválogatást a Váci Fegyház lakóiról.


Fotó: Teknős Miklós
 

Teknős Miklós Budapesten született 1957. október 16-án. Az érettségi után fényképész szakmunkás iskolát végzett, majd egy évig a Magyar Nemzeti Galériában dolgozott múzeumi fotográfusként. Az első munkahelye a sajtóban 1979-től 1984-ig a Magyar Mezőgazdaság című színes, képes szakmai hetilapnál volt. Közben elvégezte a MUOSZ iskolájának fotóriporteri szakát. Innen került a Népszavához. A rendszerváltást követően 1990-től a Népszabadság munkatársa. Minden évben – összesen húsz alkalommal állított ki a Magyar Sajtófotó Kiállításon. 1998-ban Munkácsi Márton díjat. 2006-ban pedig Pulitzer Emlékdíjat vehetett át. Társadalmi megbízatásai: Elnökségi tag a MUOSZ fotóriporteri szakosztályában, a MUOSZ Etikai Bizottságában. Jelenleg a MUOSZ Bálint György Újságíró iskolájának fotóriporter tagozatán tanít.

 


Fotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős MiklósFotó: Teknős Miklós

 

A képriport teljes anyagát a Mai Manó Ház Facebook oldalán tekinthetitek meg, ahol a fenti sorozat mellett rengeteg fotót találtok a hazai és a nemzetközi fotóművészet világából.

Taryn Simon olyan emberekről készített portrékat, akiket ártatlanul börtönöztek be. Ezt a válogatást ITT találod.