Fotó-kalendárium – Robert Doisneau (1912-1994)

2012. április 14. Mai Manó Ház

1912. április 14-én született Robert Doisneau francia fotóművész, akinek ma nevét talán már kevesebben, de fényképeit annál többen ismerik. Doisneau nem tett mást, mint Párizs utcáin az élet legkisebb és legegyszerűbb pillanatait kapta el úgy, ahogy azok általában történni szoktak. Több mint 450.000 fotót készített, miközben azt kutatta hol lát valami össze nem illőt, nevetségeset, humorosat, ironikusat és mindazt a szatirikus vonást, ami az életben is megtalálható. Fotó-kalendárium rovatunkban ma a Doisneau munkáira oly jellemző mókás, szellemes és humoros képeiből válogatunk.


Fotó: Robert Doisneau: L'aéroplane de Papa, 1934.

 

Doisneau első tapasztalatait az ipari fényképezés terén szerezte, amikor 1935-ben a Renault autógyár számára dolgozott. Három évvel később hagyta el ezt a merev rutinmunkát, amelynek során gépalkatrészeket kellett fotóznia. Éppúgy távozott ebből a feladatkörből, mint ahogy korábban abbahagyta a rézmetszést, amiben szintén szakértő volt. Miután éveken át sokféle megbízást kapott teljesen ura lett a különböző kameráknak. A második világháború elején viszont már a Leica és a Rolleiflex voltak a kedvencei. A megszállásról és a felszabadításról készült fényképei nagy mértékben előmozdították hírnevének magasra szárnyalását és Franciaországban a fotográfusok élvonalába került. 1948-tól 1951-ig a Vogue-nak dolgozott, majd ezután szabadúszóként munkálkodott.

„A mindennapi élet csodái nagyon izgalmasak – írja munkásságáról Doisneau -, nincs az a filmrendező, aki olyat tud alkotni, mint amilyenek az utcán található váratlan dolgok.”

Két dolgot szeretett igazán: Párizst és a párizsiakat. Érzékeny filmmel és nagy fényerejű objektívvel olyannak fényképezte őket, amilyenek. Doisneau úgy tárta fel kamerájával városát, hogy látjuk annak izgalmasságát, becsületességét, vidámságát és életteljességét. Mindezt pedig azzal a közvetlen fogékonysággal és széles skálájú humorral, amely kifejezetten az ő sajátja.

(Forrás: Peter Pollack: The Picture History of Photography, New York, 1958. fordította: Fenyő Imre)


Fotó: Robert Doisneau: Le remorqueur du Champs de Mars, Paris, 1943.



Fotó: Robert Doisneau: Sidelong glance, 1948.



Fotó: Robert Doisneau: Picasso and the Loaves, 1952.



Fotó: Robert Doisneau: Hell, 1952.



Fotó: Robert Doisneau: Les Chiens de la Chapelle, 1953.



Fotó: Robert Doisneau: Bolides, Paris, 1956.



Fotó: Robert Doisneau: Musician in the Rain, Maurice Baquet, Paris, 1957.



Fotó: Robert Doisneau: Workers install Maillol’s in the Tuileries Gardens on June 29, 1964.



Fotó: Robert Doisneau: Les tabliers de la rue de Rivoli, Paris, 1978.

 

 

Doisneau egyik leghíresebb fotóját ITT találod.

Robert Doisneau fotóalbumai megvásárolhatók a Mai Manó Könyvesboltban, és megtekinthetők a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban


(Forrás: robert-doisneau.com)

 

 

     

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása