Verzó Online Galéria – Szilágyi Lenke

Verzó Online Galéria – Szilágyi Lenke

2012. június 27. Mai Manó Ház

Verzó Online Galériánkban Szilágyi Lenke Széljegyzet című anyagát mutatjuk be, melyben kortárs magyar filmek forgatási jeleneteit dokumentáló képkockáit láthatjátok. Szilágyi Lenke 2007-ben a Magyar Fotográfiai Nagydíjat is elnyerte. Az online kiállítást ezúttal is videó, interjú és esztétikai elemzés színesíti.

001.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Török-Illyés Orsolya, Macerás ügyek – rendező: Hajdu SzabolcsÉszrevétlen jelenlét

A kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alakjának, Szilágyi Lenkének forgatási felvételeiből válogattunk. Ő azon kevesek közé tartozik, aki bármit és bárhol is fényképez, azt mindig is a rá jellemző módon teszi. Ő az, aki különös lelki-érzelmi nyitottsággal tekint mindarra, ami körülveszi őt és ezt erőteljes atmoszférateremtő képességgel teszi képben láthatóvá. A mostani válogatás esetében a filmkészítés kulisszái között talált rá képeire. Az ő kiemeléseiben jelennek meg egy-egy film készítésének különböző pillanatai: a háttérmunkálatoktól akár magával a főszereplővel zajló jelenetig.

Azt a világot mutatja meg, ami a kívülálló számára egyfajta teremtett valóságként képzelhető el. Szilágyi Lenke e különös realitás dokumentálása közben is megőrzi emberábrázolásának elemi erejét, lélekbenézésének tisztaságát. A sorozat képeinek nézése során a már ismert filmek kiegészülhetnek bennünk, a még nem látottakhoz pedig elvezethetnek az itt látható képkockák. (Csizek Gabriella)

002.jpg
Fotó: 
Szilágyi Lenke: Hernádi Gyula, Jancsó Miklós a Mohácsi vész forgatásán – rendező: Jancsó Miklós


003.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Nyitrai Illés, Török-Illyés Orsolya, Szabó Domonkos, Kovács Ágnes Anna, Tamara – rendező: Hajdu Szabolcs


004.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Andi Vasluianu, Bibliotheque Pascal – rendező: Hajdu Szabolcs


005.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Török-Illyés Orsolya, Bibliotheque Pascal – rendező: Hajdu Szabolcs


006.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Szőke András, Tzafetás Roland, Dr. Reinhardt István, Scherer Péter, Gengszterfilm – rendező: Szomjas György


007.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Bán János, A Nap utcai fiúk – rendező: Szomjas György


008.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Tóth Orsolya, Lajkó Félix, Delta – rendező: Mundruczó Kornél


009.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Török-Illyés Orsolya, Tamara – rendező: Hajdu Szabolcs


010.jpg
Fotó: Szilágyi Lenke: Eszenyi Enikő, Udvaros Dorottya, Szalay Marianna, Csajok – rendező: Szabó Ildikó

A teljes anyagot ITT tekinthetitek meg.