Fotó-kalendárium – Annie Leibovitz (1949)

2012. október 02. Mai Manó Ház

Annie Leibovitz (eredeti nevén Anna-Lou Leibovitz) fotográfus, 1949. október 2.-án született az amerikai Westportban. Leibovitz 13 éven át (1970–1983) volt a Rolling Stone zenei magazin fotósa, ez idő alatt lett világszerte ismert. 1975-ben hivatalos fotósként kísérte világkörüli útján a Rolling Stones együttest. 1983-ban elhagyta a Rolling Stone magazint és – immár exkluzív szerződés nélkül – a Vanity Fair lapnak kezdett el dolgozni, legtöbb munkája jelenleg is itt jelenik meg. Ő volt a második fotós, akinek még életében önálló kiállítást szentelt a washingtoni National Portrait Gallery. Több könyvet, fotóalbumot is kiadott (Women, Olympic Portraits, Dancers, American Music, Photographs 1970–1999, A Photographer's Life: 1990-2005, At Work, Pilgrimage), melyek szinte mindegyike megtalálható a szakkönyvtárunkban is. (forrás: wikipedia.hu)

001.jpg
Fotó: Marc Silber: Annie Leibovitz, 2008

002.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: Johnny Depp

003.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: American soldiers and the Queen of the Negritos

004.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: Cate Blanchett

005.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: Richard Nixon leaving the White House, Washington, D.C.

006.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: Fallen bicycle of teenage boy just killed by a sniper, Sarajevo, 1994

007.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: Susan Sarandon

008.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: Hillary Clinton

009.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: Gwyneth Paltrow and Blythe Danner

010.jpg
Fotó: Annie Leibovitz: John Lennon and Yoko Ono

(forrás: everydayishow.livejournal.com)

Lennon halálának reggelén - 1980. december 8-án - készült ez az "utolsó profi fotó" Lennonról (Ez csak bizonyos szempontból igaz, ugyanis egy másik fotóriporter később még lefényképezte Lennont, amint a háza előtt autogramot ad Mark Chapman-nek, későbbi gyilkosának). Leibovitz képén az ágyon szőnyegpadlón ruhában fekvő Yoko Ono-t öleli át a meztelen Lennon. Ez volt az utolsó közös képük, öt pár órával később John Lennont agyonlőtték. A kép a Rolling Stone címlapja lett.

Annie Leibovitz albumai megvásárolhatók a Mai Manó Ház Könyvesboltjában, egyik leghíresebb fotóalbumának (Women) képeiből pedig ITT találtok egy válogatást. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása