A Titanicot elsüllyesztő jéghegy fotói (1912)

2012. november 29. Mai Manó Ház

Az elmúlt napokban több helyen is megjelentek a Titanicot elsüllyesztő jéghegy fotójának árveréséről szóló hírek. Szinte mindenhol megemlítették azt az információt, hogy "a jéghegyről ez az egyetlen ismert felvétel".  Az árverésre bocsátott fotón olvasható kézírás jelzi a fénykép születésének idejét, készítőjét és a jéghegy pontos pozícióját, valamint azt is, hogy a "Titanic 1912. április 14-én ütközött, és három óra alatt elsüllyedt". A képet a térségben hajózó Estonian kapitánya, W. F. Wood készítette.

titanic1.jpgForrás

Rövid kereséssel két újabb fotót is találtunk a jéghegyről, amiket már a mentésre érkező hajókról készítettek. Ezeken a képeken szakértők szerint a 269 m hosszú és 28 m széles Titanic okozta sérülések is láthatók. 

titanic22.jpgForrás: William Squares De Carteret kapitány, a Minia kábelfektető hajó parancsnokának fotója  

De Carteret kapitány beszámolója szerint ez volt az egyetlen jéghegy a térségben és a vörös festéknyom is ütközést jelzett. Vita van a tengerkutatók és a történészek között abban, hogy vajon tényleg ez volt-e az egyetlen jéghegy a tragédia helyszínén, azonban abban egyetértenek, hogy a fotón egy ütközés nyomait láthatjuk, vagyis jó esély van rá, hogy a foltot valóban a Titanic hagyta. 

titanic3.jpgForrás

(forrás: io9.com)

Az első fotót az Északi-sarkról ITT találjátok. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása