Konyhában, ágyban, társaságban…

2013. március 14. Mai Manó Ház

A hazai képzőművészeti színtéren a 2000-es évekkel jelentek meg azok az életművek, melyek tendenciózusan, vissza-visszatérő módon szóltak bele abba a diskurzusba, ami a társadalmi nem konstruált voltára vonatkozik. Elkezdték újragondolni, kommentálni, hogyan jön létre, hogyan reprodukálódik, melyek azok a kategóriák, amelyek segítségével azonosítjuk: ez férfi, ez nő. Mi ennek a kulturális percepciónak a megszokott kategóriarendszere és hogyan lehet ezt visszájára fordítani. Beszélnek a megfelelő és nem-megfelelő nőiesség (és férfiasság) ideáljairól és szabályairól, a tisztaság kódokról, a performativitás megerősítő jellegéről, ami rituálékban és ismétlésekben ölt testet, a női domesztikálás eszközeiről, vagy a normatív szexualitás kontrollintézményéről, a házasságról. Volt és van egy erős mag, melynek a nyomán a hazai diskurzus is átvett, felfigyelt bizonyos jelenségekre a kilencvenes évek végén színrelépő nemzedéknek köszönhetően, azonban – a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan – a fiatalabb, következő generációra egyfajta "cooling out" (Burton R. Clark) jellemző, távolmaradás, távolságtartás a női beszédmóddal, feminista kritikával szemben. 

plakat.jpg

A kiállítás egy felütés olyan munkák egymásmellé helyezésével a két generáció képviselőitől, melyek azokat az életben tartott társadalmi sztereotípiákat bombázzák, melyek a nő helyét az orális hagyományban ismert és tovább örökített szólás, vicc szerint a “háztájiságban” jelölik ki; viselkedési kódexét, megjelenését pedig a domesztikált környezet férfiszempontú elvárásai szerint normalizálják – állításokat fogalmaznak meg a nő kulturális reprezentációjáról, az életben tartott sztereotípiákról és helyéről a társadalmi térben. (kurátor: Oltai Kata) 

Pillanatképek a megnyitóról. Köszönjük Ferenczy Dávidnak!

FD1.JPGFotó: Ferenczy Dávid

FD.JPGFotó: Ferenczy Dávid


fd2.JPGFotó: Ferenczy Dávid

fd3.JPGFotó: Ferenczy Dávid

fd1.JPGFotó: Ferenczy Dávid

A KONYHÁBAN, ÁGYBAN, TÁRSASÁGBAN... Női szerepmodellek bírálata a hazai kortárs fotográfiában című kiállítás - melyről ITT olvashatsz - 2013. április 28-ig látogatható a Mai Manó Házban.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása