Plohn József 1848-as honvédportréi (1902)

2013. március 15. Mai Manó Ház

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc két nagy alakjáról; Kossuth Lajosról és Petőfi Sándorról tavaly már láthattatok fotókat blogunkon (ezeket a linkeket a bejegyzés végén találod), ma pedig Plohn József negyvennyolcas honvédportréit mutatjuk be.
A Kolozsvári Országos Történeti Ereklye-Múzeum 1902-ben, Kossuth Lajos születésének 100. évfordulóján a még élő 1848–49-es katonák képeiből egy nagy kiállítást kívánt rendezni. E célból fényképészeknek szóló felhívást tettek közzé, hogy az öreg honvédekről díjazás nélkül készítsenek portrékat. A gazdag 48-as hagyományokkal rendelkező Hódmezővásárhelyen a felhívás kedvező visszhangra talált, s így Plohn József (1869-1944) helybéli fotográfus pontosan 154 veteránról készített fényképet - olvashatjuk a Néprajzi Múzeum honlapján.
"A százötvennégy - közülük nyolcvankilencnek a neve is ismert - , az eddigi feltárómunka tanúsága szerint szinte kivétel nélkül földesúri függésből szabadult telkes jobbágy, házas illetve házatlan zsellér volt, földműves, jószág után élő pásztorember, gazdasági cseléd, de akadt köztük mesterember és kereskedő, talán tollforgató diák is" – írja Dr. Szabad György, a Tornyai János Múzeum gondozásában 1992-ben megjelent fotóalbum előszavában, mely a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban is megtalálható.

118.jpgFotó: Plohn József: Ismeretlen, 1902

A második világháború után sokáig egy kaptárban rejtegették a legendás fotográfus, Plohn József egykori fényképezőgépét, amelyet második tulajdonosa 2008 novemberében adott át a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum vezetőjének Makón. A közgyűjteménybe kerülő gépet az ismert makói fényképész, Börcsök Sándor vásárolta meg még 1943-ban Plohn Józseftől. Börcsök Sándor a masinát rövid ideig használta. A háború után, a kibontakozó kommunista diktatúra idején nem akarta, hogy államosítsák a szerkezetet, vagyis nem szerette volna "bevinni" a Fényképész Szövetkezetbe. S mivel méhészkedett, egy kaptárban rejtette el. Abban bízott, hogy még a rettegett hatóságok emberei is félnek a méhcsípéstől. Nem is tévedett, hiszen így sikerült megmenteni azt a fényképezőgépet, amely előtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc katonái is álltak. (forrás: mult-kor.hu)

Köszönjük a Néprajzi Múzeum engedélyét a fotók megjelentetéséhez, az emlékkiállításról és a gyűjteményről ITT olvashatsz. 

6.jpgFotó: Plohn József: Dezsõ János, 1902 

55.jpgFotó: Plohn József: Spitzer Lipót, 1902

122.jpgFotó: Plohn József: Molnár Bálint, 1902

65.jpgFotó: Plohn József: Huszár Pál, 1902 

83.jpgFotó: Plohn József: Csótó Nagy József, 1902

107.jpgFotó: Plohn József: Ismeretlen, 1902 

24.jpgFotó: Plohn József: Ismeretlen, 1902 

(forrás: neprajz.hu)

Az 1852-ben Kossuth Lajosról készült dagerrotípiát ITT, Petőfi Sándor egyetlen hiteles fényképének érdekes történetét pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása