Essl Art Award CEE 2013

2013. május 17. Mai Manó Ház

Az Essl Art Award CEE 2013 nemzetközi szinten teszi láthatóvá a fiatal európai művészeti körök aktuális áramlatait. Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország és az idén először Törökország művészeti egyetemeiről több mint 500 diák jelentkezett az ötödik Essl Art Award CEE pályázatra, hogy a Jelöltek Kiállításán („Nominees’ Exhibitions“) részt vegyenek és megnyerjék a hőn vágyott utánpótlás-díjat. Az ESSL ART AWARD CEE díjat az osztrák műgyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl hozta létre és a díj a résztvevő nyolc ország és Ausztria szakértőivel, múzeumaival és művészeti akadémiáival szoros együttműködésben kerül átadásra. Ezzel az Essl házaspár a fiatal művészetek támogatása mellett kötelezi el magát és Európa kulturális életének fontos impulzusokat ad. 

essl_plkt.jpg

„Ezt a díjat az különbözteti meg a többitől, hogy a díjazottak nemcsak magas pénzdíjban részesülnek, hanem a döntést igen komoly szakmai munka is megelőzi. Egyedülálló az, hogy minden résztvevő ország tíz előzetesen kiválasztott fiatal művészének munkáit állítja ki. A zsűri a kiállított műtárgyakat (képeket, szobrokat, installációkat, filmes vagy videós munkákat) a helyszínen tekinti meg, értékeli, majd dönt a díjazottakról. Véleményem szerint ezzel a díj alapítói a művészet és általában a fiatal művészek iránti tiszteletüket fejezik ki.“ René Block, az Essl Art Award CEE zsűri elnöke

Az ESSL ART AWARD CEE magyarországi jelöltjei 2013-ban az alábbi alkotók voltak: Bálint Bence, Gosztola Kitti, Kocsi Olga, Kopacz Kund, Kristóf Gábor, Nem Bettina, Pacsika Máté, Pelczer Dóra, Száraz Kata és Zékány Dia. 

Az MTI közleménye (2013. május 16.):

A magyarországi pályázat tíz döntősének munkáiból az eredményhirdetést követően, csütörtök este nyílt kiállítás a budapesti Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban. Kopacz Kund és Zékány Dia nyerte meg a nemzetközi Essl művészeti díj magyar kiírását.

Az Union Biztosító különdíját Kopacz Kund vehette át, míg Agnes Essl az alapítók részéről Kristóf Gábornak adta át a díj decemberi klosterneuburgi nemzetközi kiállítására szóló alkotói különmeghívást. Andreas Hoffer, a nemzetközi zsűri elnöke felidézte, hogy a díjat Essl Art Award CEE néven 2005-ben hozta létre az osztrák műgyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl. A 3500 euróval jutalmazott díjhoz kapcsolódó pályázatot kétévente hirdetik meg nyolc közép- és délkelet-európai országban, a nyertesekről tízfős nemzetközi zsűri dönt.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke az Essl házaspárt méltatva hangsúlyozta: nem csupán műgyűjtőként támogatják a kortárs művészetet, hanem Klosterneuburgban múzeumot, majd a kelet-európai térségre fókuszálva díjat is alapítottak. Példájukat érdemes lenne követni Magyarországon is, ahol sajnálatos módon még mindig nem alakult ki a magánmecenatúra kultúrája, holott a 2. világháború előtt ez igen erős volt - hívta fel a figyelmet.

Ébli Gábor, a nemzetközi zsűri magyar tagja a díjátadó előtt az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a kortárs képzőművészetben egyre kevesebb értelme van a műfajok szerinti lehatárolásnak, ezért a kiírás sem tartalmazott műfaji korlátokat. A pályázaton művészeti egyetemek hallgatói nevezhették három-három munkájukat vagy sorozatukat. Az internetes előzsűrizés után a bírálók minden országban tíz-tíz művészt - Magyarországon Bálint Bencét, Gosztola Kittit, Kocsi Olgát, Kopacz Kundot, Kristóf Gábort, Nem Bettinát, Pacsika Mátét, Pelczer Dórát, Száraz Katát és Zékány Diát - választottak ki, az általuk nevezett munkákból hazájukban az eredményhirdetések napján kiállítások is nyílnak.

"A külföldi kollégák szerint is nagyon erős volt az idei magyar mezőny, a korábbi kiírásokhoz képest is megfigyelhető a fejlődés" - értékelte az alkotásokat Ébli Gábor. Kopacz Kundot méltatva elmondta, hogy az erdélyi születésű és Egerben tanuló fiatal művész klasszikus, letisztult fotográfiákkal nevezett az Essl-díj pályázatára, míg Zékány Dia hollandiai ösztöndíja alatt gyűjtötte különböző események szórólapjait, meghívóit, majd ezekbe a képekbe magyar vonatkozású motívumokat, szövegeket applikált. A Nagymező utcai Mai Manó Házban június 9-ig látható a döntősök munkáiból összeállított kiállítás. (MTI)

A Mai Manó Házban megtekinthető kiállításról ITT olvashattok. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása