Bill Brandt: Perspective of Nudes

2013. július 18. Mai Manó Ház

A NAP FOTÓJA rovatunk témája  2013 júliusában a nyár, vízpart, strand. A múlt héten sok visszajelzést kaptunk tőletek, hogy Bill Brandt fotósorozatáról szívesen olvasnátok blogunkon is, ezért úgy döntöttem, hogy ma eleget teszünk kéréseteknek.
Bill Brandt 1904-ben Hamburgban született orosz származású brit szülőktől. Egy svájci portré-stúdióban tanulta ki a fotózás mesterségét, majd 1929-ben Párizsba költözött és a világhírű Man Ray tanítványa lett. Két évvel később tért vissza Angliába, ahol fotóriporterként a Weekly Illustrated-nek és a Picture Post-nak dolgozott. Munkái angliai, francia és amerikai kiállításokon váltak igazán ismertté. Cyril Conolly, a svájci Camera lap szerkesztője ezt írta róla 1972-ben: „Tőle megkapjuk mindazt, amit egy fotográfustól várhatunk. Kíváncsiságot, szellemességet, ügyességet, objektivitást, fantáziát, technikai tudást és a szigorúságot a válogatásban. ”
Mai bejegyzésünkben egyik leghíresebb sorozatából (Perspective of Nudes) válogatunk, ahol korábbi munkáihoz hűen a dokumentarizmus antropológiai formáját választotta. Bill Brandt az emberi testet csupán a környezet egyik elemeként ábrázolta, így ebben a műfajban is sikerült valami újdonsággal meglepnie kortársait. 

01.jpgFotó: Bill Brandt: Nude, East Sussex Coast, 1959 

Brandt azt meséli a Camera magazin hasábjain, hogyan kezdett aktot fényképezni: „A fényképezés nagyon kiábrándító dolog is lehet. Így voltam vele, amikor a háború után londoni hírességeket fotografáltam angol és amerikai folyóiratok számára, s állandóan csak mérgelődtem az ilyen munkával járó nehézségek miatt. Politikusok, művészek, írók, színészek portréi voltak ezek, saját környezetükben, de sohasem volt elég időm arra, hogy kedvem szerint dolgozzak. Modelljeim mindig rohantak. Lakásuk ritkán nyújtott inspiráló hátteret, márpedig éppen az ösztönző háttérre lett volna szükségem, hogy ezekből a portrékból jó fotók legyenek. Így kezdtem el aktot fényképezni.”
Az elkészült 16 fotóból álló sorozatot Leonard Russell főszerkesztőnek vitte el, aki még mielőtt látta volna a fotókat a koncepció ismeretében közölte Brandttel, hogy ezek a képek nem jelenhetnek meg a magazinban és évkönyvekben sem. A visszautasítás után a sorozat további képekkel bővült: . „De ha már elkezdtem, folytattam is a munkát, amíg csak össze nem gyűlt egy kötetre való anyag. Egy nagyszerű, öreg, faházas Kodakkal dolgoztam, amit akkoriban szereztem, a Scotland Yard tulajdona volt egykor.” (forrás: Fotóművészet 1972/2 62. oldal) 
Bill Brandt fotóalbumait szakkönyvtárunkban és könyvesboltunkban is megtalálhatod.

02.jpgFotó: Bill Brandt: Nude, Baie des Anges, France, 1959 

03.jpgFotó: Bill Brandt: Nude, Seaford, East Sussex Coast, 1957 

005.pngFotó: Bill Brandt: Nude, East Sussex Coast, 1953

006.jpgFotó: Bill Brandt: Nude, East Sussex Coast, 1953 

008.jpgFotó: Bill Brandt: Nude, Vastiveral Beach, Normandy, 1957 

004.jpgFotó: Bill Brandt: Nude, Baie des Anges, France, 1959 

002.jpgFotó: Bill Brandt: Nude, Baie des Anges, France, 1959 

(forrás: edwynnhoukgallery.com)

Az emberi testet kortárs fotósok munkáin bemutató, felnőtteknek szóló bejegyzésünket ITT találod. (18+)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása