Variációk – Howard Greenberg gyűjteménye (A nap fotója)

Variációk – Howard Greenberg gyűjteménye (A nap fotója)

2013. november 01. Mai Manó Ház

Októberben világhírű fotókkal kezdtük a napot, hiszen a Facebook oldalunkon található NAP FOTÓJA rovatunkba Howard Greenberg fotógyűjteményéből válogattunk. Blogunkon is elkezdtünk egy sorozatot, melyben Pfisztner Gábor segítségével mutatunk be néhány ikonikus fotót Greenberg gyűjteményéből, melyből most 118 képet - köztük ezeket a fotókat is - a Mai Manó Házban is megtekinthettek, sőt novembertől különleges tárlatvezetésekkel is várunk mindenkit! Korábban olvashattatok már a felhőkarcoló tetején ebédelő munkásokról, Robert Capa legvitatottabb fotójáról vagy éppen Weegee, amerikai fotóriporter bűnügyi képeiről. A heti kedvenceket minden héten hétfőn, éjfél után pár perccel a HÉT FOTÓJA rovatunkban találtátok, mai bejegyzésünkben pedig azokat a képeket láthatjátok, amik bár nagy népszerűségnek örvendtek Facebook rajongói oldalunkon, de a lájkok száma alapján mégis lemaradtak a HÉT FOTÓJA titulusról. 

001.jpgFotó: Gjon Mili: Dancers doing the Lindy Hop, 1943 (life.com) 

A több mint harminc éve galériatulajdonos Howard Greenberget ma a New York-i fotográfiai szintér egyik fontos szereplőjének tartják. Bár elismert kereskedő, kevesen ismerik gyűjtőszenvedélyéről, melybe azonban most már a nyilvánosság is betekinthet. Egy efféle gyűjtemény összeállítása időigényes, ezért is tartott ilyen sokáig felfedezése. A gyűjtemény érettsége csak az idő tükrében mérhető. Időben, amely átlátja az irányzatokat, igazolja a kópiák ritkaságát, valamint a gyűjtői vízió helyénvalóságát. Mindamellett, hogy elősegítette a fotográfia, mint médium mélyebb megértését, Howard Greenberg a történelemalkotásban is szerepet foglal el. Galéria tulajdonosként hozzájárult a háború utáni fotográfiai színtér rég elhanyagolt New York-i figuráinak elismertetéséhez. Gyűjtőként biztosította az összetartozó anyag megőrzését, egyedi összeállítást építve e korszak jelentősebb fotóiból. A több mint 500 fotót tartalmazó gyűjtemény nagy türelemmel épült az elmúlt harminc évben, kiváló minőségű nyomatai miatt különösen kiemelkedő. Első alkalommal a svájci Musée de l’Elysée, most pedig egy 138 fotóból álló válogatással a budapesti Magyar Fotográfusok Háza mutatja be Howard Greenberg gyűjtői érdeklődésének különböző irányait. A válogatás a fotótörténet mestereinek kiváló alkotásait gyűjti egy tárlatba, egyedülálló lehetőséget kínálva a fotográfia történetének és klasszikusainak megismerésére. 

002.jpg

Fotó: Richard Avedon: Bob Dylan, musician, New York, 1965. © The Richard Avedon Foundation.


003.jpgFotó: Werner Bischof: Fluteplayer, On the way to Cuzco, Peru, 1954 (artblart.com)

Greenberg-Collection_4.jpgFotó: W. Eugene Smith: From "As From My Window I Sometimes Glance", 1957-58  Fotó: Paul Strand: The Lusetti Family, Luzzara, Italy, 1953.

(forrás: life.com, artblart.com)

A kiállító alkotók impozáns névsorát ITT találod.