Ruth Orkin: Amerikai lány Olaszországban, 1951

2013. november 26. Mai Manó Ház

Az 1921-ben, Bostonban született Ruth Orkin fotói már többször is szerepeltek blogunkon. Ő készítette talán a leghíresebb portrét Robert Capáról, június közepén a Hudson folyóba ugró fiúról készült képe volt a HÉT FOTÓJA és 2013-ban a Mai Manó Házban is láthattad egy világhírű fotóját.
Az American Girl in Italy című kép akkor készült, mikor Orkin egy, a Life-nak készült izraeli tudósítása után - ahova az izraeli filharmonikusokat kísérte el - Firenzébe utazott és ott találkozott a festőművész Jinx Allennel (mai nevén Ninalee Craig). Kevesen tudják, hogy ez a fotó egy sorozat része, hiszen Orkin délelőtt 10 órától másnap délig fotózta Allent. A Howard Greenberg gyűjteményét is gyarapító legendás fotót - mely 1951. augusztus 22-én készült Olaszországban - 2013-ban a Mai Manó Házban is megtekinthetted.

ruth.orkin-american.girl.jpg
Fotó: Ruth Orkin: Amerikai lány Olaszországban (Firenze) 1951.
© Ruth Orkin Courtesy of Howard Greenberg Collection


A "Don't Be Afraid to Travel Alone" (Ne félj egyedül utazni!) című sorozat leghíresebb fotóját Orkin akkor készítette, mikor észrevette, hogy az egyik utca sarkán sok férfi áll. Miután elsétált előttük Allen, Orkin megkérte, hogy sétáljon el még egyszer ugyanott. Orkin lánya egy interjúban azt mondta, hogy anyja csak annyit kért a motoron ülő férfitól (aki a későbbi képkockákon is szerepel), hogy kérje meg a többieket, ne nézzenek a fényképezőgép irányába. A legelső exponálás után átment az utca túloldalára, majd kivárta a tökéletes pillanatot és még egyet kattintott. Ez jól látható az alábbi kontakton, melyből az is kiderül, hogy már a nap elején elkészült a világhírű fotó. 

ruth-orkin-american-girl-in-italy-contact-sheets.jpeg(Nagyobb méretért KATT a képre!)

Erre Ninalee Craig is így emlékszik vissza: elmondása szerint kb. fél órával a találkozó után készült ez a kép, de utána még sokat fényképezte őt Orkin; az utcán sétálgatva, vásárlás és motorozás közben is. Arról, hogy a kép megrendezett e, így válaszolt egy két évvel ezelőtti interjúban: "Nem, nem, nem, nem beállított kép. 15 férfi volt ott és csak két kép készült. Az egyetlen dolog ami történt, hogy Ruth Orkin volt annyira bölcs, hogy megkérjen, forduljak meg és sétáljak el még egyszer előttük." 1951-ben, Ninalee Craig 23 éves volt. A fotó 60. születésnapján, 2011-ben kérdezték meg egy interjúban Craigtől, hogy nem volt e sértő vagy zaklató a férfiak viselkedése, erre szintén határozott nemmel felelt. Elmondása szerint akkoriban, a háború után nagy volt a munkanélküliség, ezért is volt sok férfi az utcán. A hozzá legközelebb álló férfiról, sokáig úgy vélték, hogy éppen az ülepe öle felé nyúl, ezért őt ki is retusálták évekig a fotóról. Szerinte ezek az emberek boldogok voltak, és egyikük sem lépte át azt a képzeletbeli határvonalat, amitől ő rosszul érezte volna magát. Ninalee Craig jelenleg Torontóban él.  

ninalee1.jpgFotó: Jeremy Gilbert: Ninalee Craig ugyanazt a sálat viseli, mint 60 évvel korábban Orkin fotóján, 2011

ninalee2.jpgFotó: Jeremy Gilbert az ikonikus fotó készítésének helyszínén, Firenze, 1992

(forrás: photoblog.com; sandroesposito.wordpress.com)

A világhírű fotó párját, mely három évvel később Milánóban készült, ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása