John G. Morris, a Life egykori képszerkesztője Robert Capáról mesél (videó magyar felirattal)

2014. március 11. Mai Manó Ház

A magyar származású Robert Capa világhírű fotóriporter születésének századik évfordulóján megnyitott Capa Központ (ahol nemsokára nyílik a 32. Magyar Sajtófotó kiállítás) egy nagyon érdekes videóval indította el YouTube csatornáját. A rövidfilmben a legendás LIFE Magazine londoni irodájának képszerkesztője, a 97 éves, chicagói születésű John Godfrey Morris mesél Robert Capáról, akivel személyesen 1939-ben, New Yorkban találkozott először. Ő volt a felelős képszerkesztője az 1944-es normandiai partraszállásról beszámoló LIFE Magazine lapszámnak, melyhez Robert Capa készítette a mára már ikonikussá vált fotósorozatát. Morris a háború után a Magnum ügynökségnek volt az ügyvezető szerkesztője, majd később a The New York Timesnál is dolgozott. 1946-tól a Popular Photography magazinban publikált, de írásai fontos fotótörténeti szakkönyvekben is megjelentek, 1983-ban költözött át Európába, ahol egy ideig a National Geographic magazin tudósítóként alkalmazta. Morrisról - aki jelenleg Párizsban él - bővebben ITT olvashatsz.

Az itt látható fotót Morris 1944 augusztusában készítette Capáról, mely egyike azon kevés képeknek, amelyiken barátja munka közben látható. A Morris gyűjteményében található fotót 2011 áprilisában, Párizsban elárverezték. 

Capa-at-Work-1944-002.jpgFotó: John G. Morris: Robert Capa munka közben, 1944. augusztus

John G. Morris: "Ez a kedvenc képem Robert Capától. Bocsánatkérés gyanánt adta nekem, amiért nem készített fényképet egy orosz családról, amikor ott járt John Steinbeck-kel 1947-ben. Tudta, hogy szükségem lett volna egy fotóra egy, a Vasfüggöny mögött élő családról a Ladies' Home Journal (Hölgyek otthoni naplója) lap "Az emberek is emberek" című sorozatába. Útban vissza Párizs és New York felé megállt, hogy lefotózzon egy szlovák családot. Véletlenül keveredett egy cigány esküvőre, amely Capa állítása szerint legalább három napig tartott. Én ezt az egy képet láttam csak az egészből. Imádom." (Boronyák Vivien fordítása)

Gypsy-Wedding-Slovakia-19-003.jpgFotó: Robert Capa: Roma esküvő, Szlovákia, 1947
Estate of Robert Capa/Magnum/Collection of John G Morris

(forrás: theguardian.com)

Az alábbi interjú 2013. szeptember 20-án készült Párizsban, John G. Morris lakásában. A video végén látható köszöntés ugyanott készült, de pár nappal később: október 1-én.
Kamera: Arnaud Brunet, Pörneczi Bálint
Hang: Fanny Noaro
Készítette: Gárdi Péter

Sajnos már egyre kevesebben vannak közöttünk akik ismerték Capát, de a Hollandiában élő Ata Kandó magyar fotóművész - aki tavaly szeptemberben ünnepelte 100. születésnapját - ezt szintén elmondhatja magáról. Az ő történetéről ITT olvashatsz.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása