Kossuth Lajos portréjának története (1852)

Kossuth Lajos portréjának története (1852)

2014. március 15. Mai Manó Ház

Kossuth Lajosról az egyik legismertebb dagerrotípia nem Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban készült pár évvel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Southworth és Hawes stúdiójában. Albert Sands Southworth (1811–1894) és Josiah Johnson Hawes (1808–1901) 1843-tól dolgozott együtt Southworth nem sokkal korábban megnyitott bostoni műtermében. Partnerségük 1849–1851-ben megszakadt, amikor Hawes az aranyláz idején Kaliforniába ment szerencsét próbálni, de visszatérése után folytatódott sikeres közös ténykedésük. A két fotóst családi kötelékek is összefűzték, hiszen Hawes társa húgát, Nancyt vette feleségül. Southworth 1863-ban elhagyta a fotográfusi társulást, Hawes azonban egészen haláláig folytatta a fényképezést. 

sh_kl.jpgFotó: Southworth and Hawes: Kossuth Lajos és Pulszky Ferenc, 1852, egészlemez,
egy sztereopár egyik fele (George Eastman House)

1852-ben Kossuth Lajos - titkára társaságában - Pulszky Ferenccel kereste fel a fotóstúdiót, ahol Southworth és Hawes készítette el a mai bejegyzésben látható képeket. A Kossuth-dagerrotípiák hazaszállításának történetét eddig is ismerhettük, a korabeli újságok nyomán többen is megírták, hogy Krécsy Béla 1893-ban, Bostonban járván felkereste műtermében a már agg Hawes-t, aki neki adta az ott még fellelhető 17 darab, Kossuthot, illetve Kossuthot és Pulszkyt együtt megörökítő lemezt. Hazatérve Krécsy Béla a dagerrotípiákat honi múzeumoknak ajándékozta. E lemezek mindenféle csomagolás nélkül maradtak 1989-ig, sőt kettő közülük még mindig üveg nélkül van. Természetesen jó feketére beoxidálódtak, legkevésbé azé a gyűjteményé amelyik azt a dobozt is megkapta, amiben benne hagyták a lemezeket és ez valamennyire megvédte azokat. Egy másik gyűjtemény 2 darabját díszes közös paszpartúba rakták de védőüveg nélkül, a harmadiké pedig modern fotópapírhoz való papír csomagolóanyag zacskóban volt - hangzott el 2011-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett Daguerreobase Partner Meeting című nemzetközi konferencián. További képeket Flesch Bálint archaista fotográfus oldalán találsz. 

archfoto_kossuth.jpg(forrás)

kl_doboz.jpgFotó: Az a doboz, amelyben Krécsy Béla a Hawes-tól elhozott, csupasz, installáció nélküli dagerrotípia-lemezeket a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta 

kl_1852.jpgFotó: Southworth and Hawes: Kossuth Lajos portréja, 1852 (Museum of Fine Arts, Boston)

(forrás: fotomuveszet.net; archfoto.atspace.eu; bridgemanart.com

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc katonáiról készített honvédportrékat ITT, a Petőfi Sándorról készült egyetlen fénykép történetét pedig ITT találod.