Salgado csodálatos fekete-fehér természetfotói

2014. április 01. Mai Manó Ház

A Brazíliában született fotóművész egy kis farmon nőtt fel, ahol a terület felét esőerdő tette ki. Salgado természetszeretete innen fakad, melyet többször is megemlít életrajzában. A világhírű fotóriporter 2004 és 2011 között a Genesis című projektje keretében az Antarktiszon is dolgozott. A Guardian cikke szerint leginkább az döbbentette meg a brazil fotóst, hogy a százezres tömegben szorgoskodó pingvinek látványa mennyire hasonlított azokra a brazil aranyásókéra, akiket évtizedekkel ezelőtt fotózva megalapozta hírnevét. Mivel márciusban és áprilisban a facebook oldalunkon található NAP FOTÓJA rovatunkban és blogunkon az állatvilágé a főszerep, és a múlt héten a HÉT FOTÓJÁNAK Salgado pingvines képét választottátok, ezért mai bejegyzésünkbe Genesis sorozatának legszebb természetfotóiból válogattunk.

salgado_001.JPEGFotó: Sebastião Salgado: Déli-Sandwich-szigetek, 2009

Salgado számára külön élményt jelentett az antarktiszi fény, s hogy a legfeljebb fél órán, egy órán át tartó európaival szemben itt öt-hat órán át élvezhető a naplemente. A Genesis sorozat átfogja az egész Földet Déltől Északig, Kelettől Nyugatig. Járt a Déli-sarktól Kanadáig, Alaszkától, Kamcsatkáig, Amazoniától Madagaszkárig, Pápua-földtől Indonéziáig. Salgado többnyire egy hőlégballon kosarából készítette fotóit, amely véleménye szerint csendes közlekedési eszköz, nem ijeszti meg az állatokat. Úszó vízilovak, szomját oltó tigris, hegyi gorillák, fiatal jaguárok, pingvinek, bálnák kerültek ily módon lencsevégre. Salgado hozzászoktatta a közönségét a hosszú évekig tartó feltáró munkájához, amely az emberek életéről szóltak, legyenek azok bányászok, emigránsok vagy épp kávéültetvények munkásai. Most csaknem tíz évig azt kereste, hogy mi maradt meg a Földön a Genezis óta. Erdőkre, hegyekre, szigetekre, gleccserekre, vulkánokra, állatokra, a civilizációtól távol élő törzsekre irányította figyelmét. A sorozat célja az volt, hogy párbeszédet kezdeményezzen az emberiség jövőjéről “mert kötelességünk megvédeni bolygónkat és újra létrehozni azt, amit tönkretettünk”. (forrás: magyarnarancs.hu; gepnarancs.hu)

salgado002.jpgFotó: Sebastião Salgado: Valdes peninsula, Argentina, 2004

salgado003.jpgFotó: Sebastião Salgado: Damaraland, Namibia, 2005

salgado004.jpgFotó: Sebastião Salgado: Zebras, Namibia, 2005

salgado005.jpgFotó: Sebastião Salgado: St Andrews Bays, South Georgia, 2009

salgado006.jpgFotó: Sebastião Salgado: Kafue national park, Zambia, 2010

salgado007.jpgFotó: Sebastião Salgado: Galapagos Islands, Ecuador, 2004

salgado008.jpgFotó: Sebastião Salgado: State of Mato Grosso, Brazil, 2011

(forrás: polkagalerie.com)

A National Geographic fotósának hihetetlen fotóját flamingókról ITT, Haldej második világháborús manipulált, rénszarvast ábrázoló fotóját pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása