A világhírű Magnum fotóügynökség képei Budapesten!

2014. május 16. Mai Manó Ház

A világ leghíresebb fotóügynöksége, a Magnum Photos legelső csoportos kiállítása, az Elsők a 120 éves Mai Manó Házban, míg a nagyszabású, új vándortárlata, a Kontaktok a Capa Központban lesz látható 2014. május 27. és augusztus 24. között.

„A Magnum a gondolkodás közössége, közös emberi tulajdonság, kíváncsiság a világban zajló dolgok iránt, valamint tiszteletben tartása annak, ami éppen történik, és a vágy ezek vizuális leírására.” /Henri Cartier-Bresson/ 

Magnum-plakatok-0515-01.jpg

MAGNUM'S FIRST – ELSŐK
MAI MANÓ HÁZ

A legendás bőröndök története
Egy ismeretlen személy gondos csomagolásának köszönhetően több mint 50 évig lapult két ládába zárva a Magnum Photos legendás fotográfusainak – Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Marc Riboud, Werner Bischof, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis és Inge Morath – legelső csoportos kiállítása az innsbrucki Francia Kulturális Intézet alagsorában. A gyűjteményt egykoron, a több mint fél évszázados „eltűnése” előtt alig pár hónapig lehetett csak megtekinteni Ausztriában.
A pár éve felfedezett, szenzációs fotótörténeti lelet hamarosan Magyarországon is látható lesz. A 83 farostlemezre kasírozott, fekete-fehér, eredeti képgyűjteményt, a világhírű fotóügynökség legelső csoportos kiállítását Elsők címmel mutatja be a Mai Manó Ház az I. emeleti kiállítótérben.
A fotográfia történetének egyik meghatározó kiállítási anyagában látható lesz többek között Henri Cartier-Bresson Gandhi utolsó napjairól és temetéséről készült sorozata, Robert Capa dél-franciaországi békebeli képei, Jean Marquis képriportja Magyarországról és a monumentális hollywoodi film, A fáraók földjének forgatásáról Ernst Haas objektívén keresztül készített képek. És természetesen itt lesz a két nagy utazóbőrönd, amelyek 50 évig őrizték a képeket.
Mindehhez a Mai Manó Ház második emeleti kiállítóterében vetítve jelennek meg azok a fotográfiák, amelyeket a MAGNUM híres fotósai – többek között David Seymour, Martine Franck, Erich Lessing, Josef Koudelka, Abbas, Patrick Zachmann és Chien Chi Chang – készítettek magyarországi látogatásaik alkalmával 1947-től egészen napjainkig. A vetítés a II. világháború utáni helyzetet, az 1956-os forradalmat, a szocializmus alatti életet és a rendszerváltozástól napjainkig terjedő időszakot mutatja be. 

Magnum-plakatok-0515-03.jpg

MAGNUM CONTACT SHEETS – KONTAKTOK
CAPA KÖZPONT

Hogyan keletkeztek a világhírű fotográfiák? A Capa Központ kiállítása a fotótörténet mára már világhírűvé vált fényképeinek születésébe és a kiválasztás folyamatába avatja be a látogatókat. A kontaktokon az egymás után következő fotókat láthatjuk, úgy, ahogyan azok az eredeti filmtekercsen voltak. A kezdetekkor, Henri Cartier-Bresson alapító tag arról volt nevezetes, hogy a fiatalabb tagok munkáját a kontakt csíkok alapján bírálta el. Különleges beavatási szertartás részesei lehetünk: ezeken a másolatokon pillanatról pillanatra nyomon követhetjük egy-egy klasszikus fotó keletkezését, a szemünk láttára bontakoznak ki azok a jelenetek, amelyeket a fotográfus a híressé vált kép előtt és után megörökített.
Az egyedülálló kiállításon mintegy 70 kontaktmásolatot láthatnak az érdeklődők a végleges képekkel együtt nagyszerű MAGNUM-fotográfusoktól: Henri Cartier-Bresson, Eve Arnold, Rene Burri, Philippe Halsman és Elliott Erwitt, Jim Goldberg, Alec Soth, Paolo Pellegrin és Trent Parke. Történelmi események ikonikus fotói lesznek a falakon a normandiai partraszállásról (Robert Capa), az 1968-as párizsi diáklázadásokról (Bruno Barbey), Robert Kennedy temetéséről (Paul Fusco), a vietnami háborúról (Philip Jones Griffiths) és a szeptember 11-i terrortámadásról (Thomas Hoepker). És láthatóak majd Che Guevarától Malcolm X-en és Miles Davis-en keresztül a Beatles-ig politikusok, színészek, művészek és zenészek ismertté vált portréi is. 

Magnum-plakatok-0515-02.jpg

A kiállítások kurátora: Csizek Gabriella, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása