Robert Capa utolsó fotói – 1954. május 25.

2014. május 25. Mai Manó Ház

1954-ben Robert Capa Japánba utazott egy induló japán újság szerkesztőinek meghívására. Ekkor kérte fel a LIFE magazin, hogy „ha már úgyis ott van”, tudósítson az Indokínában (Vietnámban és a környező Laoszban és Kambodzsában) akkor már nyolc éve zajló függetlenségi háborúról. Május 25-én reggel egy francia ezreddel gyalog indultak el a laoszi határvidéken egy felderítő útra. Útközben a francia katonákat, leégett, kifosztott falvakat és a temetetlen halottakat fotózta. Délután 14 óra 55 perckor - az alakulat parancsnokának határozott figyelmeztetése ellenére - egy kis dombra kapaszkodott fel, hogy látképet készítsen a környékről. Ekkor robbant fel lába alatt egy taposóakna. Negyvenegy éves lett volna. A LIFE magazin az 1954. június 7-i számában mutatta be Robert Capa korábbi világhírű, és a hatvan évvel ezelőtt készült utolsó fotóit.

capa2_life540607_slightlyoutoffocus_com.jpgLIFE Magazine, 1954. június 7. (forrás: slightly-out-of-focus.com) 

capa_life540607_slightlyoutoffocus_com.jpgLIFE Magazine, 1954. június 7. (forrás: slightly-out-of-focus.com)

Élete utolsó napjának reggelén - olvashatjuk Völgyi Attila blogjában - még ezt írta naplójába: “Ez egy szép történet lesz, ma jól fogok viselkedni. Nem fogom sértegetni a kollégáimat és egyszer sem fogom említeni, hogy milyen jó munkát végzek.”
Capa két fényképezőgépet, egy Contax Ila és egy Nikon S gépet vitt magával a felderítő útra, ez utóbbiban színes film volt.



Robert Capa: Thai Bính, May 25th, 1954. (Magnum Photos)
Ez volt a fekete-fehér filmtekercs utolsó képkockája.
Photo by Contax camera.

José Manuel Serrano Esparza a madridi kiadású Foto-Vídeo Actualidad Photography Magazine 232. számában publikált egy érdekes esszét Capa utolsó óráiról. Abban az írásban jelent meg az alábbi kép, ami Capa egyik utolsó fotójának helyszínét mutatja közel 60 évvel később. 

PLACE WHERE ROBERT CAPA GETS HIS LAST PICTURE BEFORE DYING AT THREE KILOMETERS FROM THAHN NE. Copyright José Manuel Serrano Esparza.jpgFotó: José Manuel Serrano Esparza: A helyszín, ahol Robert Capa utolsó fotóját készítette.


(forrás: magnumphotos.com; wikipedia.hu; blog.volgyiattila.hu; jotdown.es; elrectanguloenlamano.blogspot.hu)

A Capa által is alapított Magnum fotóügynökség azokban a napokban egy másik fotóriporterétől is el kellett, hogy búcsúzzon, hiszen Werner Bischof 9 nappal korábban egy autóbalesetben hunyt el az Andokban. A tragédiák nyomán a Magnum társalapítója, David Seymour ezt a jegyzetet írta a Magnumnál dolgozó kollégái számára:
"Kedves Magnum családom!
Folytatnunk kell a munkát, ki kell tartanunk és nem szabad, hogy a bánat lebénítson minket. Talán ez (a tragédia) segít minket erőt meríteni ahhoz, hogy a Magnumot, mindannyiunk otthonát megőrizzük és továbbfejlesszük. Ő (Capa) jól tudta, hogy a jövőnket úgy tudjuk biztosítani, ha mi - a "család" - összefogunk."

Capa megtört, gyászoló édesanyjáról készült fotót - melyet Elliott Erwitt Capa sírjánál fényképezett - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása