Önarcképek - Hívd elő magadból Vivian Maiert! pályázat - Eredményhirdetés

2014. június 06. Mai Manó Ház

Az Önarcképek - Hívd elő magadból Vivian Maiert! pályázatot a Vivian Maier nyomában című dokumentumfilm magyarországi premierje kapcsán az Indafotóval és Magyarhangyával közösen írtuk ki. A fotópályázat ideje alatt (május 1. - június 1.) átlagosan 34 percenként töltöttétek fel önarcképeiteket az Indafotón található gyűjteménybe; összesen 1359 képet. A zsűri Walton Esztert választotta ki, aki másodmagával utazhat el a 2014. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra. A zsűri a szerzők által közölt adatokat hitelesnek tekintette. A zsűri tagjai az alábbi személyek voltak: Csizek Gabriella, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház művészeti munkatársa; Donáth Péter, a Magyarhangya képviseletében; Elek Judit Katalin, fotóművész; Gerhes Gábor, képzőművész és Karáth Zita, operatőr - member of hsc, az Indafotó képviseletében.

fejlecVM.jpg

A zsűri gondolatai a pályázatról:

"Köszönjük, hogy ilyen sokan pályáztatok. A zsűri döntése nem a nagyarányú részvétel miatt volt nehéz, hanem azért, mert sokan küldtetek a pályázat kiírását csak felerészben figyelembe vevő fotósorozatot. A kiírás nem önarcképek készítésére vonatkozott, hanem Vivian Maier munkásságát ismerő és azt modern formában újragondoló fotókra. Szellemiségének megismerésére és különös képalkotó képességének folytatására. Kimagasló teljesítménnyel sajnos kevés esetben találkoztunk. A nyertesnek gratulálunk." (Csizek Gabriella)

"Számomra a pályázatok elbírálásának fő szempontja a Vivian Maier nyújtotta inspiráció tettenérése volt, a köznapi cselekvések és történések találkozása a művészi leképezéssel, amit legizgalmasabban Walton Eszter oldott meg. Képeiben többféleképpen megközelíthető "Hívd elő VM-t" tematikának nem elsősorban formai kritériumok mentén történő kibontása a szembetűnő, mint ahogy a pályázók túlnyomó többségénél, hanem saját környezetének játékos megközelítése, amellyel egy önértelmező történetet tudott alkotni." (Donáth Péter)

"Mindenképp örvendetes tény, hogy a pályázatra rekordszámú munka érkezett. Ez azt igazolja, hogy Vivian Maier képeinek hatása nagyon sokak számára ma is érvényes üzenettel bír. Itt is igaznak bizonyult azonban, hogy a mennyiség nem garanciája a minőségnek, a beküldött pályaművek nagy része meglehetősen vegyes képet mutat, nem több, tucat színvonalú szelfinél. Vivian Maier ereje valószínűleg az önmagához való viszonyában rejlik, képei nem lila egotrippek, nincs bennük törtető nárcisztikum, csöpögős világfájdalom, hanem költészet és rácsodálkozás, önmaga törékeny helykeresése a világban." (Gerhes Gábor)

walton eszter001.jpgFotó: Walton Eszter: Önarckép otthon, 2014 (digitális) 

walton eszter002.jpgFotó: Walton Eszter: Önarckép edzésen, 2014 (digitális)

walton eszter004.jpgFotó: Walton Eszter: Önarckép erdőben, 2014 (digitális)

walton eszter005.jpgFotó: Walton Eszter: Önarckép a Rác Fürdőben, 2014 (digitális)

Köszönjük, hogy ilyen sokan megmutattátok magatokat és töltöttétek fel képeiteket! Gratulálunk minden résztvevőnek és Walton Eszternek is, akivel hamarosan felvesszük a kapcsolatot.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása